Διεθνή

Υπό τον έλεγχο των αντικαθεστωτικών το λιμάνι της Μισράτα

tags :
Υπό τον έλεγχο των αντικαθεστωτικών το λιμάνι της Μισράτα
Οι ισχυροί βομβαρδισμοί από τις δυνάμεις που είναι πιστές στον Λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι εμπόδισαν τα πλοία να ελλιμενιστούν στη Μισράτα για την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας, και για τη μεταφορά των τραυματιών, δήλωσε σήμερα ένας εκπρόσωπος των εξεγερμένων.
"Οι επιθέσεις έχουν εμποδίσει αρκετά πλοία που επιδιώκουν να εισέλθουν στο λιμάνι για να μεταφέρουν τους τραυματίες από τη Μισράτα», δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα ο Αχμεντ Χάσαν. «Άλλα πλοία αναμένουν επίσης, να ξεφορτώσουν φορτία με βοήθεια από ανθρωπιστικές οργανώσεις», πρόσθεσε.
Οι εξεγερμένοι εξασφάλισαν νωρίτερα τον έλεγχο του λιμανιού της πόλης Μισράτα, μία ημέρα μετά την επίθεση των δυνάμεων που παραμένουν πιστές στον Λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι οι οποίες απωθήθηκαν 40 χιλιόμετρα έξω από την πόλη από τις αεροπορικές επιθέσεις του ΝΑΤΟ και τις μάχες στο έδαφος, όπως δήλωσαν οι εξεγερμένοι.
Χθες δεκάδες ρουκέτες έπεσαν στο λιμάνι και τα περίχωρά του, πλήττοντας κυρίως έναν καταυλισμό αφρικανών προσφύγων που προσπαθούν να φύγουν από την πόλη.
Ένας κάτοικος Νίγηρα σκοτώθηκε και περίπου είκοσι τραυματίστηκαν, σύμφωνα με τον Ερυθρό Σταυρό.
Στη Μισράτα παραμένουν περίπου 1.300 πρόσφυγες, κυρίως από τον Νίγηρα, αλλά επίσης και από το Τσαντ, τη Γκάνα και το Σουδάν. Πλοία ανθρωπιστικών οργανώσεων κατάφεραν τις τελευταίες εβδομάδες να καταπλεύσουν στο λιμάνι της Μισράτας για να εκκενώσουν ξένους υπηκόους από την πόλη.

Ένταση Μπόσσι-Μπερλουσκόνι μετά τη συμμετοχή στους βομβαρδισμούς


Ένταση επικρατεί στις σχέσεις του Ιταλού πρωθυπουργού, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, με τον επικεφαλής της Λέγκας του Βορρά, Ουμπέρτο Μπόσι, μετά την απόφαση του πρώτου να συμμετάσχει η Ιταλία, στους βομβαρδισμούς της Λιβύης.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός αποφάσισε να δώσει το πράσινο φως για το βομβαρδισμό στρατηγικών στόχων από ιταλικά αεροσκάφη κατά την διάρκεια τηλεφωνικής του επικοινωνίας με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, την περασμένη Κυριακή. Επανήλθε στο θέμα χθες, κατά την κοινή συνέντευξη τύπου με τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί στην ιταλική πρωτεύουσα.
«Δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να πληγεί ο άμαχος πληθυσμός», δήλωσε ο Μπερλουσκόνι. Ο γραμματέας της Λέγκα του Βορρά Ουμπέρτο Μπόσι, όμως, έκανε σαφή την κάθετη αντίθεσή του, υπογραμμίζοντας ότι «οι πόλεμοι δεν πρέπει να γίνονται, και, σε κάθε περίπτωση, δεν ανακοινώνονται με αυτό τον τρόπο».
Επρόκειτο για ευθεία αναφορά, χωρίς διπλωματικές περιστροφές, στο ότι ο μεγιστάνας-πρωθυπουργός -πριν δημοσιοποιήσει την απόφασή του με επίσημο ανακοινωθέν-, δεν ενημέρωσε τους κυβερνητικούς του εταίρους.
Η κεντροαριστερά ζητά από την κυβέρνηση του «Καβαλιέρε» να ενημερώσει το κοινοβούλιο και, πριν την δραστηριοποίηση των ιταλικών στρατιωτικών αεροσκαφών, να λάβει σχετική έγκριση της βουλής και της γερουσίας. Είναι πολύ πιθανό, εξαιτίας της έντασης Μπόσι-Μπερλουσκόνι, να μην πραγματοποιηθεί, τελικά, το κυβερνητικό συμβούλιο που είχε προγραμματισθεί, αρχικά, για αύριο το μεσημέρι.
«Γίναμε, πλέον, μια αποικία της Λιβύης», δήλωσε ο αρχηγός της Λέγκας, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της χθεσινής ιταλογαλλικής συνόδου, με ιδιαίτερη αναφορά στην στάση του Μπερλουσκόνι. Ο Ιταλός πρωθυπουργός, από την μία αναγνώρισε ότι η Γαλλία φιλοξενεί περισσότερους μετανάστες απ' ότι η Ιταλία, ρίχνοντας τους τόνους στο θέμα των μεταναστευτικών κυμάτων από την βόρειο Αφρική και, από την άλλη, συμφώνησε στο ότι πρέπει να εντατικοποιηθεί η προσπάθεια για την υποστήριξη των εξεγερθέντων στην Λιβύη. Η κεντροαριστερή αντιπολίτευση, αρχίζοντας από το Δημοκρατικό Κόμμα, κάνει λόγο για «τέλος της κεντροδεξιάς πλειοψηφίας», ενώ ιθύνοντες του κεντρώου «τρίτου πόλου», των Τζανφράνκο Φίνι και Πιερφερντινάντο Καζίνι, προβλέπουν ότι «δεν αποκλείεται να ξεσπάσει κυβερνητική κρίση».
Πολλοί παρατηρητές, όμως, πιστεύουν ότι ο Ουμπέρτο Μπόσι, στην πραγματικότητα, επικεντρώνει τις επικρίσεις του, στις εξελίξεις στην Λιβύη, για να πετύχει επιπλέον «παροχές», που αφορούν την εσωτερική πολιτική. Πιο συγκεκριμένα, ο γραμματέας της Λέγκα και υπουργός αρμόδιος για τις θεσμικές αλλαγές, θέλει να επισπευσθεί, πιθανότατα, η εφαρμογή της φορολογικής αποκέντρωσης και να εξασφαλίσει την στρατηγική θέση του κόμματός του: φοβάται ότι ο επικείμενος κυβερνητικός ανασχηματισμός, θα μπορούσε να στερήσει από την Λέγκα, σημαντικές θέσεις-κλειδί. Είναι σαφές, ότι ο «Mr.TV», θα χρησιμοποιήσει όλη του την πειθώ, με παροχές και πολιτικούς ελιγμούς, για να ξεπεράσει τις νέες, αυτές, ενδοκυβερνητικές έριδες που προστίθενται σε έναν ήδη νεφελώδη, δικαστικό ορίζοντα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης