Τελευταία Νέα
Διεθνή

Είναι «πυραμίδα» η Herbalife; - Το στοίχημα του 1 δισ. δολ. του δισεκατομμυριούχου Bill Ackman κατά της Herbalife

tags :
Είναι «πυραμίδα» η Herbalife; - Το στοίχημα του 1 δισ. δολ.  του δισεκατομμυριούχου Bill Ackman κατά της Herbalife
Η μετοχή της Herbalife καταγράφει άνοδο παρά τους ισχυρισμούς του Ackman
Στο κενό κινδυνεύει να πέσει η προσπάθεια του δισεκατομμυριούχου Bill Ackman (Μπιλ Ακμαν) να οδηγήσει σε κατάρρευση την εταιρεία Herbalife, πετώντας στον κάλαθο των αχρήστων πάνω από 50 εκατ. δολάρια, τα οποία έχει διαθέσει για έρευνες.
Ο Ackman έχει βάλει στοίχημα 1 δις. δολάρια ότι θα αποδείξει ότι η εταιρεία που διανέμει σκευάσματα διατροφής και καλλυντικά αποτελεί μια "πυραμίδα" που εκμεταλλεύεται τις κατώτερες βαθμίδες των υπαλλήλων της.
Παράλληλα, θέλει να αποδείξει ότι τα προϊόντα της δεν προσφέρουν αυτά που υπόσχονται, διαθέτοντας μάλιστα και σχετικές μελέτες (τις οποίες και χρηματοδότησε ο ίδιος) που δείχνουν ότι τα προϊόντα της δεν είναι αποτελεσματικά.
Ο ίδιος ο Ackman επικαλείται μάλιστα και μία έρευνα του καθηγητή Walter H. A. Vandaele για το κατά πόσο η δραστηριοποίηση των διανομέων μέσω της εταιρείας προσφέρει το εισόδημα που υπόσχεται.
Σύμφωνα με τη μελέτη, μόλις το 2% των διανομέων έχει ξεπεράσει σε ετήσιο εισόδημα τα 50 χιλ. δολάρια, ενώ το 26% των στελεχών που ανήκουν στις τρεις υψηλότερες βαθμίδες εγκαταλείπει την εταιρεία πριν παρέλθει η 5ετία.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι η εταιρεία λειτουργεί στρατολογώντας στελέχη, τα οποία με τη σειρά τους στρατολογούν άλλα στελέχη, λαμβάνοντας προμήθεια επί των πωλήσεων.
Η ίδια μελέτη δείχνει ότι το 64% των στελεχών των τριών υψηλότερων βαθμίδων μπορεί να διατηρήσει τη θέση και το εισόδημα του για μια 10ετία.
Από τη μεριά της, την ιστοσελίδα της Herbalife, υπάρχει μια ενότητα αφιερωμένη στο να αντικρούσει αυτές της μελέτες, παρουσιάζοντας διάφορους ανθρώπους που καυχώνται για τα προϊόντα.
Η Herbalife αναφέρει τέσσερις κλινικές δοκιμές για να αποδείξει την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των προϊόντων της:
1) Η πρώτη κλινική μελέτη συγκρίνει το βάρος και την απώλεια λίπους σε δύο ομάδες παχύσαρκων ανδρών και γυναικών.
2) Η δεύτερη κλινική μελέτη που αναφέρεται δεν είχε ποτέ δημοσιευθεί.
3) Η τρίτη μελέτη αναφέρεται επίσης σε σύγκριση  των επιπτώσεων δύο ειδών της Herbalife που αφορούν δίαιτες με υποκατάστατα γεύματος για την απώλεια βάρους και λίπους.
4) Η τέταρτη δοκιμή επικεντρώθηκε στο προϊόν Niteworks, ένα μείγμα σκόνης της Herbalife.
Και οι τέσσερις μελέτες, σύμφωνα με τους επιστήμονες, δεν προσφέρουν κάποιο ιδιαίτερο και αξιοπρόσεκτο συμπέρασμα, καθώς η απώλεια βάρους που υπόσχονται μπορεί να γίνει και χωρίς τα προϊόντα.
Ωστόσο, ακόμη και μετά από αυτά τα δεδομένα, για τους αναλυτές παραμένει άγνωστο για ποιο λόγο η μετοχή της εταιρείας καταγράφει ένα μίνι ράλι μετά τις δηλώσεις του Ackman, ο οποίος επιμένει ότι θα πρέπει να εξετάσουν άλλα στοιχεία της εταιρείας και όχι την τιμή της μετοχής της, προκειμένου να βγάλουν τα συμπεράσματά τους.
Η μετοχή από τα 54,02 δολάρια που βρισκόταν στις 21 Ιουλίου, έφτασε στα 67,77 δολάρια μέσα στις 22 Ιουλίου, λίγο μετά την παρουσίαση των μελετών του Ackman.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης