Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ – Η Ρωσία πολεμά στο πλευρό των ανταρτών στην Ουκρανία – Επικαλείται δεδομένα από δορυφόρους – Αρνείται η Μόσχα

tags :
ΗΠΑ – Η Ρωσία πολεμά στο πλευρό των ανταρτών στην Ουκρανία – Επικαλείται δεδομένα από δορυφόρους – Αρνείται η Μόσχα
Lavrov (ΥΠΕΞ Ρωσίας) - Οι κυρώσεις των ΗΠΑ και της ΕΕ κατά της Ρωσίας δεν θα πετύχουν το σκοπό τους
(upd) Αν και οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ, John Kerry και Ρωσίας, Sergei Lavrov συμφώνησαν στην ανάγκη να κηρυχθεί εκεχειρία στην Ουκρανία, η αμερικάνικη κυβέρνηση έδωσε χθες στη δημοσιότητα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία επιβεβαιώνεται ο ισχυρισμός των ΗΠΑ ότι οι Ρώσοι πολεμούν στο πλευρό των φιλορώσων ανταρτών στην Ουκρανία.
Συγκεκριμένα και όπως μεταδίδει το NBC, το State Department έδωσε στη δημοσιότητα δεδομένα από δορυφόρους που ελήφθησαν από τις 21 έως τις 26 Ιουλίου, και τα οποία δείχνουν ότι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις εκτοξεύουν πυραύλους και όλμους στο ουκρανικό έδαφος προκειμένου να στηρίξουν τους αντάρτες.
Τους ισχυρισμούς ωστόσο αυτούς αρνήθηκε κατηγορηματικά για άλλη μια φορά η Ρωσία, η οποία υπογραμμίζει ότι δεν έχει καμία ανάμειξη στις μάχες στο ουκρανικό έδαφος.
Στον απόηχο αυτών των αποκαλύψεων οι Kerry και Lavrov σε τηλεφωνική συνομιλία που είχαν χθες, υπογράμμισαν ότι είναι σημαντικό να εξασφαλιστεί η άμεση κατάπαυση του πυρός στην ανατολική Ουκρανία, ενώ όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, οι δύο ΥΠΕΞ περιέγραψαν την κρίση στην Ουκρανία ως «εσωτερική σύγκρουση».

Spiegel – Σταματήστε τον Putin τώρα!
Εν τω μεταξύ, εντύπωση προκαλεί το σημερινό δημοσίευμα του περιοδικού Spiegel που έχει εξώφυλλο «Σταματήστε τον Putin τώρα!», στο οποίο αναφέρεται ότι η ΕΕ αναμένεται να συμφωνήσει αύριο στις Βρυξέλλες στις σκληρές οικονομικές κυρώσεις που θα επιβληθούν κατά της Ρωσίας.
Οι κυρώσεις αυτές θα στρέφονται εναντίον ρωσικών τραπεζών, εταιριών αλλά και ιδιωτών. Πιθανολογείται ότι προς το τέλος της εβδομάδας οι ευρωπαίοι αρχηγοί κρατών και πρωθυπουργοί θα δώσουν γραπτώς τη συγκατάθεσή τους. Ελπίδα της Γερμανίας είναι να πραγματοποιηθεί γι' αυτό το λόγο έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.
Όπως δηλώνει σε συνέντευξή του στο ίδιο περιοδικό ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταιϊνμάγερ, στόχος είναι τα βάρη των κυρώσεων να είναι “δίκαια μοιρασμένα”.
Παράλληλα με αυτές πρόκειται να συμφωνηθούν και ορισμένοι κανόνες, στη βάση των οποίων τα μέτρα θα μπορούν να διευρύνονται «γρήγορα». Την ίδια ώρα όμως θα προβλέπεται και μια διαδικασία άρσης των κυρώσεων, που θα εξαρτάται από τη στάση της Μόσχας.
Την ίδια στιγμή ο υπουργός Ενέργειας και αντικαγκελάριος της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ σε δηλώσεις του στο γερμανικό περιοδικό ζητεί άμεση εφαρμογή των κυρώσεων από την Ε.Ε στη Ρωσία οι οποίες θα στοχεύουν συγκεκριμένους Ρώσους ολιγάρχες, ενώ και ο ομοσπονδιακός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ υπογράμμισε πως αν η Ε.Ε. Συντονίσει τις ενέργειές της κατά της Ρωσίας η Μόσχα θα λάβει το μήνυμα.
Πάντως σε σημερινές του δηλώσεις του ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Sergei Lavrov υποστήριξε ότι οι κυρώσεις των ΗΠΑ και της ΕΕ κατά της Ρωσίας δεν θα επιτύχουν το σκοπό τους, αλλά αντιθέτως θα έχουν ως αποτέλεσμα η Ρωσία να γίνει πιο οικονομικά ανεξάρτητη.

(πρώτη ενημέρωση 27 Ιουλίου 20:14)

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης