Τελευταία Νέα
Διεθνή

Έκτακτο ανακοινωθέν για τη Ρωσία επίκειται εντός της ημέρας από τη G7; - Έντονη φημολογία στον απόηχο των νέων κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας

tags :
Έκτακτο ανακοινωθέν για τη Ρωσία επίκειται εντός της ημέρας από τη G7; - Έντονη φημολογία στον απόηχο των νέων κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας
Η είδηση ακόμη δεν επιβεβαιώνεται, ωστόσο δεν μπορεί αυτόματα να αποκλειστεί...
Έντονη είναι η φημολογία την τελευταία ώρα στις αγορές πως εντός της ημέρας αναμένεται να εκδοθεί έκτακτο ανακοινωθέν από τη Σύνοδο του G7 (η Ομάδα των 7 ισχυρότερων κρατών του πλανήτη) για τη Ρωσία.
Η είδηση ακόμη δεν επιβεβαιώνεται, ωστόσο δεν μπορεί αυτόματα να αποκλειστεί, καθώς μόλις χθες τόσο η ΕΕ, όσο και οι ΗΠΑ προχώρησαν στην επιβολή νέων, αυστηρότερων κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας, ωθώντας ακόμη πιο κοντά στην οικονομική απομόνωση τη Ρωσία.
Στο μεταξύ, κατά τις πληροφορίες, την ηχηρή απάντηση του εντός δύο ημερών απέναντι στις κυρώσεις της Δύσης φέρεται να ετοιμάζει ο πρόεδρος της Ρωσίας, Vl. Putin.
Τα πρώτα μηνύματα από το Κρεμλίνο δεν προσφέρονται για ασφαλή συμπεράσματα, αν και αποτελούν ενδείξεις για το πώς θα κινηθεί ο Ρώσος πρόεδρος.
Σε πρόσφατες δηλώσεις του ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Sergei Lavrov είχε υποστηρίξει πως η Ρωσία δεν πρόκειται να ακολουθήσει την παράνοια της Δύσης, αναφέροντας πως στο εξής η Ρωσία θα πρέπει να βασιστεί στις δικές της δυνάμεις.
Τη στάση αυτή επιβεβαίωσε σήμερα και ο Leonid Moiseev, Ρώσος διπλωμάτης και πρέσβης στη Σιγκαπούρη, ο οποίος υποστήριξε ότι η Ρωσία αντιμετωπίζει τις ΗΠΑ και την ΕΕ ως εταίρους και όχι ως εχθρούς.
«Αντιμετωπίζουμε τις ΗΠΑ και την ΕΕ ως εταίρους Θα προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατόν όσον αφορά τη συνεργασία μας στους τομείς της επιχειρηματικότητας, της διπλωματίας, της αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών, της πράσινης οικονομίας.
Θέλουμε να είμαστε σύμμαχοι σε όλους τους τομείς» υποστήριξε ο Moiseev σε δηλώσεις του στο αμερικανικό πρακτορείο CNBC.
Αναφερόμενος στις επιπλοκές που προκαλούνται στις ρωσικές επιχειρήσεις λόγω των κυρώσεων, ο Moiseev τόνισε ότι αυτές θα πρέπει να προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα, αναφέροντας πως «θα πρέπει να βασιστούμε σε δικές μας πηγές χρημάτων, θα πρέπει να βασιστούμε σε άλλους εταίρους, όπως στην Ασία».
Σύμφωνα με τον Moiseev η Ρωσία ετοιμάζει τη δική της απάντηση απέναντι στις κυρώσεις της Δύσης, αναφέροντας πως περισσότερες λεπτομέρειες θα γίνουν γνωστές εντός των επόμενων δύο ημερών.
Όπως είπε, τα «αντίποινα» αναμένεται να περιλαμβάνουν κυρίως περαιτέρω απαγορεύσεις και περιορισμούς στην χορήγηση βίζας για τους Αμερικανούς πολίτες καθώς και οικονομικές κυρώσεις.
Σημειώνεται πως την περασμένη εβδομάδα η Ρωσία απείλησε να κατασχέσει τα περιουσιακά στοιχεία των βρετανικών πετρελαϊκών εταιρειών BP και Shell στο πλαίσιο των αντιποίνων για τις σκληρές ευρωπαϊκές κυρώσεις.

Financial Times: Δύσκολα τα πράγματα για τη Δύση αν δεν αλλάξει στάση η Ρωσία
Εν τω μεταξύ οι Financial Times, εκτιμούν ότι τα πράγματα για τη Δύση θα είναι δύσκολα αν δεν αλλάξει στάση ο πρόεδρος της Ρωσίας, Vladimir Putin.
Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρώπη κλείνουν ένα κεφάλαιο στη σχέση τους με τη μετακομμουνιστική Ρωσία.
Αναγνωρίζουν δηλαδή ότι η 25ετής προσπάθεια να οικοδομηθούν νέοι δεσμοί με τη Ρωσία κατέρρευσε.
Όπως επισημαίνουν σε κύριο άρθρο τους οι Financial Times, αν ο Vladimir Putin, δεν αλλάξει στάση οι σχέσεις ανάμεσα στη Δύση και τη Ρωσία θα είναι τα επόμενα χρόνια δύσκολες και επικίνδυνες.
Οι τελευταίες κυρώσεις που αποφασίστηκαν δεν θα γονατίσουν τη ρωσική οικονομία ούτε θα αναγκάσουν στο άμεσο μέλλον τη Μόσχα να σταματήσει να υποστηρίζει στρατιωτικά τους αυτονομιστές στην Ουκρανία.
Ο στόχος των κυρώσεων αυτών είναι σημαντικοί τομείς της ρωσικής οικονομίας όπως η ενέργεια, η άμυνα και το χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Τα ρωσικά αντίποινα είναι αναπόφευκτα. Και αυτό θα έχει κόστος για τις δυτικές επιχειρήσεις που συναλλάσσονται με τη Ρωσία.
Οι ευρωπαϊκές οικονομίες θα υποστούν πλήγμα ακριβώς τη στιγμή που η ευρωζώνη ήλπιζε ότι τα χειρότερα έχουν τελειώσει.
Δεν υπάρχει λόγος πανικού, τονίζει η βρετανική εφημερίδα.
Ο Ψυχρός Πόλεμος δεν θα επαναληφθεί, καθώς η σημερινή Ρωσία δεν έχει καμιά σχέση με τη χθεσινή σοβιετική υπερδύναμη.
Διαθέτει μια μόνιμη έδρα στο Συμβούλιο Ασφαλείας, πυρηνικά όπλα και άφθονους φυσικούς πόρους, αλλά δεν μπορεί να συναγωνιστεί τις ΗΠΑ σε παγκόσμιο επίπεδο. Στην Ασία, είναι ένας ελάσσων εταίρος της Κίνας.
Η βελτίωση του διεθνούς κλίματος είναι όμως πολύ δύσκολη αν δεν υπάρξει πολιτική αλλαγή στη Ρωσία.
Ο Πούτιν δεν μπορεί να οικοδομήσει ένα σύγχρονο κράτος. Δεν είναι τυχαίο ότι η στάση του έγινε πιο επιθετική μετά τις διαδηλώσεις υπέρ της δημοκρατίας, το 2012. Ο,τι συνέβαινε με το Πολιτικό Γραφείο της ΕΣΣΔ συμβαίνει σήμερα με τον Πούτιν και το περιβάλλον του: ένας ανασφαλής μηχανισμός εξουσίας υιοθετεί μια αντιαμερικανική εξωτερική πολιτική επειδή το μόνο που μπορεί να κάνει στο εσωτερικό είναι να καταστείλει τις πολιτικές ελευθερίες.
Παρά τις θεωρίες συνωμοσίας που καλλιεργούν τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, συνδέοντας τις νέες κυρώσεις με την απόφαση για τη Yukos, τα δύο γεγονότα δεν συνδέονται μεταξύ τους.
Εάν όμως συνυπολογιστούν οι επιπτώσεις τους, το συμπέρασμα που απορρέει είναι ότι θα δυσκολέψουν ακόμη περισσότερο οι προσπάθειες της Ρωσίας να εντάξει την οικονομία της στην παγκόσμια οικονομία. Και αυτό θα την οδηγήσει σε περισσότερο απομονωτισμό και περισσότερο αυταρχισμό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης