Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αντιμέτωπη ξανά με την χρεοκοπία μέσα σε 13 χρόνια η Αργεντινή - Ναυάγησαν οι συνομιλίες με τα hedge funds

Αντιμέτωπη ξανά με την χρεοκοπία μέσα σε 13 χρόνια η Αργεντινή - Ναυάγησαν οι συνομιλίες με τα hedge funds
O εφιάλτης της χρεοκοπίας ξανά πάνω από την τρίτη ισχυρότερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής
(upd7) Αντιμέτωπη με τη δεύτερη χρεοκοπία σε 13 χρόνια είναι και πάλι η Αργεντινή ύστερα από την κατάρρευση των συνομιλιών της κυβέρνησης με τα hedge funds.
«Δεν θα υπογράψουμε μια συμφωνία η οποία θα θέσει σε κίνδυνο το μέλλον της Αργεντινής» ανέφερε σε συνέντευξη τύπου ο υπουργός Οικονομικών της Αργεντινής Axel Kicillof, την ώρα που ο Αμερικάνος διαμεσολαβητής Daniel Pollack έκανε λόγο για επικείμενη χρεοκοπία της Αργεντινής.
«Η χρεοκοπία δεν είναι μια ΄τεχνική΄ κατάσταση, αλλά ένα αληθινό και επώδυνο γεγονός το οποίο θα πληγώσει αληθινούς ανθρώπους. Οι πλήρεις συνέπειες της χρεοκοπίας δεν είναι προβλέψιμες, αλλά σίγουρα δεν είναι θετικές» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Pollack, υπογραμμίζοντας πως «οι πολίτες της Αργεντινής θα είναι το πραγματικό και το απόλυτο θύμα»
Πάντως, εκπρόσωπος της Αργεντινής δήλωσε πως οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν χωρίς ωστόσο να παρουσιάσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.
«Η χρεοκοπία θα μπορούσε να επηρεάσει το ρυθμό ανάπτυξης της χώρας κατά μια μονάδα φέτος, αναγκάζοντας την οικονομία της Αργεντινής η οποία ήδη βρίσκεται σε ύφεση να συρρικνωθεί περαιτέρω» ανέφερε σε δηλώσεις του  ο Martin Redrado, πρώην κεντρικός τραπεζίτης της Αργεντινής.
Αναλυτές εκτιμούν ότι η χρεοκοπία θα μπορούσε να δώσει ώθηση στον πληθωρισμό ο οποίος σύμφωνα με ορισμένους οικονομολόγους βρίσκεται συνολικά στο 40%, βαθαίνοντας ακόμη περισσότερο την ύφεση.
Σύμφωνα με ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία η δεύτερη χρεοκοπία της χώρας μέσα σε διάστημα 13 ετών αναμένεται να ταρακουνήσει το χρηματιστήριο της Αργεντινής, το οποίο τις τελευταίες ημέρες υπό την ελπίδα ότι θα βρισκόταν λύση είχε καταγράψει (όπως και τα ομόλογα) σημαντική άνοδο.
Και όλα αυτά ενώ ήδη ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's προετοίμασε το έδαφος για τη μερική χρεοκοπία της χώρας, υποβαθμίζοντας την αξιολόγησή της σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας (Selective Default).
"Δεν έχει νόημα μια συμφωνία με τα hedge funds" πρόσθεσε ο Axel Kicillof, γνωστοποιώντας πως η Αργεντινή διευθέτησε ήδη την πληρωμή των ομολόγων που έπρεπε να πραγματοποιήσει στις 30 Ιουνίου.
Υπενθυμίζεται εδώ πως οι δικηγόροι που ανέλαβαν την εκπροσώπηση της Αργεντινής στις τρέχουσες συνομιλίες σχετικά με το χρέος της χώρας, είναι ο Jonathan Blackman και ο Carmine Boccuzzi, της εταιρείας Cleary Gottlieb Steen & Hamilton LLP.

Οι προσδοκίες μέχρι το απόγευμα της Τετάρτης
Ραγδαία μείωση καταγράφουν σήμερα οι αποδόσεις των ομολόγων της Αργεντινής, στη σκιά των προσδοκιών για επίτευξη συμφωνίας - έστω και την ύστατη στιγμή - με στόχο την αποφυγή της χρεοκοπίας.
Μια μέρα μετά τις μαραθώνιες διαβουλεύσεις και καθώς έγινε γνωστό πως οι τράπεζες της χώρας επεξεργάζονται σχέδιο αγοράς χρέους, οι αποδόσεις των ομολόγων της Αργεντινής εμφανίζουν ισχυρές ενδείξεις αποκλιμάκωσης.
Ειδικότερα, η απόδοση για το ομόλογο σε δολάριο λήξης 2033 υποχώρησε σήμερα στο 8,8% από 10,1% χθες.
Η αντιπροσωπεία της Αργεντινής ξεκίνησε σήμερα τον τελευταίο γύρο επαφών με τους πιστωτές της, προσπαθώντας να διαπραγματευτεί μια λύση στο πρόβλημα, ώστε η χώρα να μην κηρύξει στάση πληρωμών για δεύτερη φορά μέσα σε μια δεκαετία.
Οι επαφές της τελευταίας στιγμής, ξεκίνησαν στις 11 ώρα Νέας Υόρκης (18:00 ώρα Ελλάδας) στο γραφείο του μεσολαβητή που διορίστηκε από το δικαστήριο για να διεξάγει τις διαπραγματεύσεις.
Επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Αργεντινής είναι ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Axel Kicillof, ο οποίος, σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους το βράδυ της Τρίτης, μετά από πολύωρες συνομιλίες, είπε ότι οι δύο πλευρές "εργάζονται πολύ σκληρά", χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.
Ο μεσολαβητής, σε ανακοίνωση Τύπου, ανέφερε ότι στη χθεσινή συνάντηση έγινε μια "ειλικρινής ανταλλαγή απόψεων", χωρίς όμως να επιλυθούν οι διαφορές των δύο πλευρών.

Wall Street Journal – Παρέμβαση τραπεζών για την αποφυγή χρεοκοπίας
Σχέδιο της τελευταίας στιγμής φαίνεται πως απεργάζεται η ένωση των τραπεζών της Αργεντινής (Adeba) σε μια προσπάθεια η χώρα να αποφύγει μια νέα στάση πληρωμών.
Σύμφωνα με τη δημοσίευμα της Wall Street Journal, η Adeba μελετά ένα σχέδιο που θα προβλέπει την αγορά χρέους της χώρας αποπληρώνοντας τα hedge fund με τρεις δόσεις μετρητών.
Σε αντάλλαγμα, οι τράπεζες θα ζητήσουν από τον Αμερικανό Δικαστή Thomas Griesa, να αναστείλει την απόφαση που απαγορεύει στην Αργεντινή να πληρώσει την επόμενη δόση των ομολόγων στους πιστωτές που συμμετείχαν στην αναδιάρθρωση του 2001.
Παράλληλα, οι τράπεζες θα ζητήσουν από την κυβέρνηση να τις αποπληρώσει σε ομόλογα μετά τον Ιανουάριο.
Σημειώνεται ότί βάσει των όρων της αναδιάρθρωσης του 2001, η Αργεντινή δεν μπορεί μέχρι και το τέλος του 2014 να εκδώσει ομόλογα με καλύτερους όρους αποπληρωμής από εκείνους που προσέφερε στους πιστωτές που συμμετείχαν στο κούρεμα.

Το δραματικό παρασκήνιο των τελευταίων ωρών
Η πολύωρη – διάρκειας 12 ωρών – διαπραγμάτευση της Τρίτης που είχε στη Νέα Υόρκη ο υπουργός Οικονομικών της Αργεντινής, Axel Kicillof, με τους εκπροσώπους των δανειστών και των hedge funds δεν απέφεραν κάποιο αποτέλεσμα καθώς οι διαφορές των δύο πλευρών παραμένουν άλυτες.
«Αυτές ήταν οι πρώτες πρόσωπο με πρόσωπο συνομιλίες μεταξύ των πλευρών. Υπήρξε μια ειλικρινής ανταλλαγή απόψεων και διατυπώθηκαν ανησυχίες. Τα θέματα που διχάζουν τις πλευρές παραμένουν άλυτα» ανέφερε σε δηλώσεις ο Αμερικανός δικαστικός Daniel Pollack, ο οποίος έχει επιλεγεί από την αμερικανική δικαιοσύνη ως διαμεσολαβητής παρουσία του οποίου γίνονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των πλευρών.
Τη συνέχιση των συνομιλιών και σήμερα επιβεβαίωσε και ο υπουργός Οικονομικών της Αργεντινής, ο οποίος κατόπιν των 12ωρων διαπραγματεύσεων, περιορίστηκε να δηλώσει ότι «εργαζόμαστε σκληρά» για την επίτευξη λύσης χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για το περιεχόμενο των συνομιλιών.
Σημειώνεται πως στις 7 τα ξημερώματα της Πέμπτης (ώρα Ελλάδας) λήγει η περίοδος χάριτος που έχει δοθεί στην Αργεντινή προκειμένου να αποπληρώσει ομόλογα σε hedge funds που δεν δέχθηκαν την αναδιάρθρωση του 2001 και δικαιώθηκαν για αυτή τη στάση τους από αμερικανικά δικαστήρια.
Υπενθυμίζεται ότι το Ανώτατο Δικαστήριο της Νέας Υόρκης αποφάσισε ότι η Αργεντική πρέπει να καταβάλει 1,5 δισ. δολάρια σε δύο κερδοσκοπικά funds, που δεν είχαν δεχθεί την αναδιάρθρωση του χρέους.
Έπειτα από συνομιλίες το ποσό που πρέπει να καταβάλλει η Αργεντινή υποχώρησε στα 539 εκατ. δολάρια όμως, τα χρήματα αυτά δεν έχουν βρεθεί ούτε οι υπόλοιπες διαπραγματεύσεις έφεραν αποτέλεσμα.
Η Αργεντινή καλείται είτε να επεξεργαστεί μια συμφωνία με τους ομολογιούχους ανταλλαγής (holdouts) και να τους αποπληρώσει το χρέος της ή να επιτρέψει μια επιλεκτική χρεοκοπία.

FT: Προς νέα χρεοκοπία οδεύει η Αργεντινή
Για νέα χρεοκοπία προετοιμάζεται η Αργεντινή, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, το οποίο αναφέρει ότι η ύφεση στη χώρα θα βαθύνει, ο πληθωρισμός θα αυξηθεί και θα σημειωθεί μεγάλη φυγή κεφαλαίων, κάτι που ενδεχομένως θα προκαλέσει δεύτερη υποτίμηση του πέσο μέσα στο 2014.
«Η οικονομία δεν είναι σε τόσο βαθιά κρίση, όπως το 2001, όταν η Αργεντινή υπέφερε από μια τετραετή ύφεση» ανέφερε το δημοσίευμα των FT.
Επίσης το χρέος της Αργεντινής έχει μειωθεί στα 30 δισεκ. δολάρια από 80 δισεκ. δολάρια πριν κάποια χρόνια.
Λίγοι πιστεύουν ότι οι συνέπειες μιας νέας χρεοκοπίας θα είναι τόσο τρομακτικές όσο πριν από 13 χρόνια, όταν η ανεργία έφθασε σχεδόν το 25% και ανάγκασε δεκάδες χιλιάδες των Αργεντινών στους δρόμους.
Η οικονομία της Αργεντινής δεν βρίσκεται σε τόσο βαθιά κρίση, όπως το 2001, όταν η Αργεντινή υπέφερε από μια τετραετή ύφεση πριν χρεοκοπήσει.
Η νέα πιθανή τρίτη χρεοκοπία της Αργεντινής ίσως να έχει συνέπειες στις αναδυόμενες αγορές.
Σε αντίθεση με το 2001, το χρέος της Αργεντινής βρίσκεται στην κατοχή μιας μικρής ομάδας επενδυτών, όπως τα hedge funds, που έχουν συνηθίσει σε έντονες διακυμάνσεις των τιμών και μεγαλύτερη αστάθεια.
"Απλά δεν υπάρχουν φόβοι μια ευρείας μετάδοσης.
Οι περισσότεροι επενδυτές γνωρίζουν Αργεντινή είναι μοναδική περίπτωση και ότι η κατάσταση αυτή δεν είναι ενδεικτική του τι συμβαίνει στην υπόλοιπες αναδυόμενες αγορές υποστηρίζει ο Siobhan Morden, επικεφαλής για την Λατινική Αμερική της επενδυτικής τράπεζας Jefferies.
Για την Αργεντινή, η άμεση επίδραση μιας χρεοκοπίας θα καταστεί αισθητή κυρίως στα CDS που θα εκτιναχθούν.
Ο Arturo Porzecanski, διευθυντής του Διεθνούς Προγράμματος Οικονομικών Σχέσεων στο American University στην Ουάσιγκτον, λέει ότι μια πιθανή συνέπεια της χρεοκοπίας της Αργεντινής είναι ότι μπορεί να κλείσει τις αγορές ή να αυξήσει το κόστος δανεισμού για τράπεζες, κυβερνητικούς φορείς και εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην Αργεντινή.
Ορισμένοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι μια στάση πληρωμών θα επιτρέψει στους πιστωτές να "επιταχύνουν" την άμεση αποπληρωμή στο ακέραιο των ομολόγων Αργεντινής που κατέχουν.
Το Cross default επίσης θα μπορούσε να προκαλέσει σε όλο το χρέος της Αργεντινής που φθάνει τα 30 δισεκ. δολάρια στάση πληρωμών ειδικά για το χρέος που δεν υπόκεινται στο δίκαιο των ΗΠΑ.
Η Πρόεδρος της Αργεντινής Cristina Fernández έχει υιοθετήσει μια προκλητική στάση, υποστηρίζοντας ότι η Αργεντινή έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από τα ομόλογα που πρέπει να πληρωθούν στις 30 Ιουλίου στην Bank of New York Mellon.

Πρώτη ενημέρωση: 18:35, Τετάρτη 30 Ιουλίου 2014

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης