Τελευταία Νέα
Διεθνή

Έκρυθμη η κατάσταση στη Λιβύη - Nέες συγκρούσεις στο αεροδρόμιο της Τρίπολης - Κλείνουν οι ξένες πρεσβείες

Έκρυθμη η κατάσταση στη Λιβύη - Nέες συγκρούσεις στο αεροδρόμιο της Τρίπολης - Κλείνουν οι ξένες πρεσβείες
Το προσωρινό κλείσιμο της πρεσβείας της στη Λιβύη αποφάσισε η ελληνική κυβέρνηση
(upd) Στο χάος οδηγείται η Λιβύη εν μέσω σφοδρών συγκρούσεων σε όλη την χώρα.
Μόνο στην Βεγγάζη 28 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το περασμένο Σαββατοκύριακο εξαιτίας των μαχών μεταξύ κυβερνητικών δυνάμεων και ισλαμιστικών παραστρατιωτικών οργανώσεων.
Νέες συγκρούσεις ξέσπασαν μεταξύ αντίπαλων πολιτοφυλάκων γύρω από το διεθνές αεροδρόμιο της Τρίπολης, έπειτα από δύο ημέρες σχετικής ηρεμίας.
«Ένοπλοι εξαπέλυσαν νέα επίθεση εναντίον του αεροδρομίου με βαριά και ελαφρά όπλα», δήλωσε ο αλ Τζιλάνι αλ Ντάες που διοικεί μια δύναμη αρμόδια για την ασφάλειά του.
Επίσης έκανε λόγο για «μερικούς τραυματίες» μεταξύ των ανδρών του, οι οποίοι μάχονται στο πλευρό των πολιτοφυλακών από την πόλη Ζεντέν.
Το διεθνές αεροδρόμιο της Τρίπολης είναι κλειστό από τις 13 Ιουλίου οπότε ξέσπασαν οι συγκρούσεις, από τις οποίες έχουν χάσει τη ζωή τους περίπου 200 άνθρωποι και έχουν τραυματιστεί 400.
Εν τω μεταξύ ένα μαύρο σύννεφο καπνού έχει σκεπάσει την Τρίπολη. Από την περασμένη Κυριακή η πυροσβεστική προσπαθεί να σβήσει μια πυρκαγιά που ξέσπασε σε αποθήκη καυσίμων κοντά στο αεροδρόμιο. Η αποθήκη χτυπήθηκε από πύραυλο κατά τη διάρκεια μαχών ανάμεσα στις αντίπαλες ομάδες, οι οποίες εδώ και δύο εβδομάδες διεξάγουν σφοδρές μάχες γύρω από το χώρο του αεροδρομίου.
Μάλιστα εξαιτίας της έκρυθμης κατάστασης η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να εκκενώσει την ελληνική πρεσβεία στη Λιβύη.
Το προσωπικό της πρεσβείας θα μεταφέρει η φρεγάτα ΣΑΛΑΜΙΣ, η οποία πλέει ήδη προς την Τρίπολη της Λιβύης.
Στην φρεγάτα βρίσκονται και άνδρες των ειδικών δυνάμεων προκειμένου να διασφαλίσουν την ομαλή αποχώρηση των διπλωματών και των υπαλλήλων της πρεσβείας.
Παράλληλα το προσωρινό κλείσιμο της πρεσβείας της στη Λιβύη αποφάσισε και το υπουργείο Εξωτερικών της Ισπανίας, καθώς και την απομάκρυνση του προσωπικού της, καθώς επιδεινώνεται η κατάσταση στη βορειοαφρικανική χώρα.
Η απόφαση αυτή έρχεται λίγες ημέρες μετά την απομάκρυνση 29 ισπανών υπηκόων και των οικογενειών τους, μετά από σύσταση του υπουργείου στους Ισπανούς που διαμένουν στη χώρα να την εγκαταλείψουν.
Σε ανάλογη κίνηση προχώρα και η Γαλλία, η οποία αποφάσισε το προσωρινό κλείσιμο της πρεσβείας της και την ανάκληση στο Παρίσι όσων Γάλλων πολιτών βρίσκονται στη Λιβύη.
Είχε προηγηθεί το Σάββατο η φυγάδευση του διπλωματικού προσωπικού των ΗΠΑ με προορισμό τη γειτονική Τυνησία, υπό τη συνοδεία πεζοναυτών αλλά και μαχητικών αεροσκαφών ενώ μια ημέρα αργότερα βρετανική οχηματοπομπή επλήγη από πυρά κατά τη διάρκεια μιας απόπειρας κατάληψης των αυτοκινήτων έξω από την πρωτεύουσα της Λιβύης.
Ταυτόχρονα πολλά ξένα κράτη έχουν εκδώσει ταξιδιωτικές οδηγίες και συμβουλεύουν τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν τη χώρα. Για παράδειγμα η γερμανική πρεσβεία απέσυρε προς το παρόν το διπλωματικό προσωπικό χωρίς όμως να κλείσει η πρεσβεία στην Τρίπολη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης