Τελευταία Νέα
Διεθνή

Mεικτές τάσεις επικράτησαν στη Wall - Fed, οικονομία και γεωπολιτικές εντάσεις δίχασαν τους επενδυτές

tags :
Mεικτές τάσεις επικράτησαν στη Wall - Fed, οικονομία και γεωπολιτικές εντάσεις δίχασαν τους επενδυτές
Το ADR της ΕΤΕ τερμάτισε, καταγράφοντας νέα πτώση -0,88%, στα 3,36 δολάρια
Mεικτές τάσεις επικράτησαν στη Wall Street σήμερα Τετάρτη, με τους επενδυτές να αποτιμούν τις νέες ανακοινώσεις της Fed, να ζυγίζουν τα νέα στοιχεία για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας, αλλά και να προβληματίζονται για τη διατήρηση των γεωπολιτικών εντάσεων.
Ειδικότερα, ο Dow Jones έκλεισε με πτώση -0,19% στις 16.880 μονάδες, αυξάνοντας ακόμη περισσότερο την απόσταση από το ψυχολογικό όριο των 17.000 μονάδων.
Ο Nasdaq έκλεισε με άνοδο +0,46% στις 4.442 μονάδες.
Ο S&P 500 σημείωσε οριακά κέρδη +0,01% στις 1.970 μονάδες.
Παράλληλα, το ADR της ΕΤΕ τερμάτισε, καταγράφοντας νέα πτώση -0,88%, στα 3,36 δολάρια.
Στο μεταξύ, νέα μείωση του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων (QE), κατά 10 δισ. δολ, στα 25 δισ. δολ. μηνιαίως, ανακοίνωσε η αμερικανική κεντρική τράπεζα, η Fed, συνεχίζοντας το γνωστό πλέον tapering.
Πρόκειται για την πέμπτη διαδοχική μείωση του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων.
Οι αξιωματούχοι της Fed κάνουν λόγο για ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας στο δεύτερο τρίμηνο και σταδιακή υποχώρηση της ανεργίας.
Σε ό,τι αφορά την πορεία του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, η Fed επισημαίνει πως κινείται κοντά στο στόχο του 2%.
Υπενθυμίζεται πως στόχος της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας είναι να τερματίσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων τον Οκτώβριο.
Το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2012, με μηνιαίες αγορές ομολόγων ύψους 85 δισ. δολαρίων. Από τον Ιανουάριο η Fed άρχισε τις σταδιακές μειώσεις, κατά 10 δισ. δολάρια κάθε μήνα.
Στα υψηλότερα τριετίας αναρριχήθηκε ο πληθωρισμός των ΗΠΑ, αγγίζοντας ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 2,3%, το β’ τρίμηνο του 2014.
Ο ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ ενισχύθηκε σε τριμηνιαία βάση, καθώς το α’ τρίμηνο του 2014 είχε διαμορφωθεί στο 1,4%, ενώ έφτασε στα υψηλότερα επίπεδα από το 2011.
Η κατακόρυφη ενίσχυση του δείκτη τιμών δυσχεραίνει το έργο της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ για ανάκαμψη.
Κατά 4% αναπτύχθηκε η αμερικανική οικονομία το β' τρίμηνο του 2014, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία, έναντι ύφεσης 2,1% με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία το πρώτο τρίμηνο του έτους (τα αρχικά στοιχεία έκαναν λόγο για 2,9%).
Οικονομολόγοι εκτιμούσαν άνοδο κατά 3,2% σε εποχικά προσαρμοσμένη βάση.
Οι καταναλωτικές δαπάνες ενισχύθηκαν κατά 2,5% έπειτα από μία μέτρια άνοδο 1,2% το πρώτο τρίμηνο του έτους.
Τροχοπέδη στην ανάπτυξη του ΑΕΠ αποτέλεσαν οι καθαρές εξαγωγές.
Οι εισαγωγές ενισχύθηκαν με ταχυτερο ρυθμό 11,7% έναντι ανόδου 9,5% στις εξαγωγές.
Με 218 χιλ. νέες θέσεις εργασίας ενισχύθηκε ο ιδιωτικός τομέας των ΗΠΑ σύμφωνα με την μηνιαία έκθεση της ADP, επιβραδυμένος ρυθμός ανάπτυξης σε μηνιαία βάση, αλλά και κατώτερος των εκτιμήσεων.
Οι οικονομικοί αναλυτές ανέμεναν 235 χιλ. νέες θέσεις εργασίας αλλά διαψεύστηκαν επί τα χείρω, ενώ τον Ιούνιο είχαν προστεθεί 281 χιλ. θέσεις εργασίας.
Την Παρασκευή αναμένονται τα αποτελέσματα του δημοσίου τομέα, όπου οι αναλυτές εκτιμούν 230 χιλ. νέες θέσεις εργασίας....

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης