Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΟΗΕ: Στο χείλος της καταστροφής η Γάζα – Συνεχίζεται το αιματοκύλισμα από το Ισραήλ - Τουλάχιστον 1.418 οι νεκροί

ΟΗΕ: Στο χείλος της καταστροφής η Γάζα – Συνεχίζεται το αιματοκύλισμα από το Ισραήλ - Τουλάχιστον 1.418 οι νεκροί
Παγκόσμια ντροπή χαρακτηρίζει την επίθεση ο ΟΗΕ – Δεν στοχεύουμε άμαχους διαμηνύει το Ισραήλ
(upd) Εκτός κάθε ελέγχου και πέραν κάθε λογικής εξελίσσονται οι συγκρούσεις στη Λωρίδα της Γάζας με τον ΟΗΕ να εξαπολύει για άλλη μια φορά τα πυρά του κατά του Ισραήλ για την επίθεση με όλμους σε σχολείο όπου είχαν βρει καταφύγιο εκτοπισμένοι άμαχοι Παλαιστίνιοι.
Σε δηλώσεις του ο γ.γ. του ΟΗΕ, Ban Ki Moon καταδίκασε την επίθεση, την οποία απέδωσε στον ισραηλινό στρατό, ως «παντελώς αδικαιολόγητη».
«Οι Παλαιστίνοι στη Λωρίδα της Γάζας βρίσκονται στο χείλος του γκρεμού», δήλωσε σήμερα ο Πιερ Κρέχενμπιλ, ο επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA) ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Μιλώντας μέσω βιντεοσύνδεσης από τη Γάζα, ο Κρέχενμπιλ ζήτησε από το Συμβούλιο Ασφάλειας και τη διεθνή κοινότητα «να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα ώστε να αντιμετωπίσουν αυτή την ακραία κατάσταση».
«Πιστεύω ότι ο πληθυσμός (της Γάζας) βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού», σημείωσε ο ίδιος.
Από την επίθεση που έγινε στο στρατόπεδο προσφύγων στη Jabaliya, όπου και έχουν καταφύγει περισσότεροι από 3.000 άμαχοι Παλαιστίνιοι, σκοτώθηκαν τουλάχιστον 16 Παλαιστίνιοι.
«Έχουμε μια συγκεκριμένη πολιτική. Δεν στοχεύουμε άμαχους. Θα ερευνήσουμε το συγκεκριμένο περιστατικό. Και αν διαπιστωθεί ότι επρόκειτο για λανθασμένα πυρά από το Ισραήλ, είναι βέβαιο ότι θα απολογηθούμε» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος του Ισραήλ, Mark Regev, υπογραμμίζοντας πως δεν είναι ξεκάθαρο ακόμα εάν αυτά τα πυρά προήλθαν από τις ισραηλινές δυνάμεις.
«Αυτό που ξέρουμε όμως με βεβαιότητα είναι ότι υπήρχαν εχθρικά πυρά σε σημείο που βρισκόταν κοντά στο σχολείο» υποστήριξε ο Regev, ο οποίος κατηγόρησε την Hamas ότι κρύβει μέρος του οπλισμού της σε σπίτια και υποδομές αμάχων και στα καταφύγια του ΟΗΕ.
Στους ισχυρισμούς αυτούς ο Chris Gunness, εκπρόσωπος της ανθρωπιστικής οργάνωσης του ΟΗΕ απάντησε αναφέροντας πως είχε επισημανθεί 17 φορές στο Ισραήλ ότι το σχολείο στέγαζε άμαχους και εκτοπισμένους πολίτες, υπογραμμίζοντας πως η επίθεση αυτή αποτελεί «παγκόσμια ντροπή».
Πρόκειται για το πέμπτο σχολείο του ΟΗΕ που φιλοξενεί αμάχους, και πέφτει «θύμα» των βομβαρδισμών του Ισραήλ, αποδεικνύοντας με τον πλέον σαφή τρόπο πως δεν υπάρχει κανένα ασφαλές μέρος στη Γάζα για τα σχεδόν 2 εκατομμύρια των κατοίκων της.
Σημειώνεται πως οι συγκρούσεις μεταξύ των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων έχουν εισέλθει στην 24η ημέρα τους και αποτελούν τις μεγαλύτερης διάρκειας εχθροπραξίες των τελευταίων ετών.
Είναι χαρακτηριστικό πως οι συγκρούσεις του 2012 διήρκεσαν 8 ημέρες και του 2008 κράτησαν 22 ημέρες.

Αυξάνονται οι νεκροί
Ο απολογισμός των θυμάτων είναι πραγματικά δραματικός.
Οι Παλαιστίνοι μετρούν πάνω 1.400 νεκρούς, εκ των οποίων η συντριπτική πλειοψηφία είναι άμαχοι, με τις απώλειες των Ισραηλινών να υπολογίζονται σε 58, εκ των οποίων οι 56 είναι στρατιώτες.
Οι τραυματίες έχουν ήδη ξεπεράσει τους 7.500 την ώρα που οι τοπικές υπηρεσίες παροχής άμεσης βοήθειας επισημαίνουν τις τραγικές ελλείψεις σε είδη πρώτης βοήθειας για την αντιμετώπιση των τραυματιών.
Περίπου 240.000 Παλαιστίνοι υπολογίζεται ότι έχουν εκτοπιστεί από τις κατοικίες τους, με τους 200.000 από αυτούς να φιλοξενούνται στα καταφύγια του ΟΗΕ.
Την ίδια στιγμή, το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι επιστρατεύει ακόμα 16.000 εφέδρους στρατιώτες, ανεβάζοντας το σύνολο των δυνάμεων του που μάχονται στη Γάζα στους 86.000 στρατιώτες.

(Πρώτη Ενημέρωση: Πέμπτη 31 Ιουλίου 11:44 π.μ.)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης