Τελευταία Νέα
Διεθνή

Financial Times: Aντιμέτωπη με τις σκληρότερες κυρώσεις από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου η Ρωσία - Απανωτά τα νομικά πλήγματα

tags :
Financial Times: Aντιμέτωπη με τις σκληρότερες κυρώσεις από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου η Ρωσία - Απανωτά τα νομικά πλήγματα
Μπαράζ κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας από τα ευρωπαϊκά όργανα
Νέα διεθνής καταδίκη πλήττει τη Ρωσία αφού με απόφασή του Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων διατάσσει τη ρωσική κυβέρνηση να καταβάλλει 1,9 δισ. δολάρια ως αποζημίωση στους μετόχους του άλλοτε κραταιού ρωσικού πετρελαϊκού ομίλου Yukos.
Η απόφαση αυτή έρχεται μόλις δύο ημέρες μετά την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης που έκρινε ότι παράνομα η Ρωσία προχώρησε στην απαλλοτρίωση της Yukos και την καλούσε να καταβάλλει 50 δισ. δολάρια στους μετόχους της.
Μάλιστα όπως σημειώνουν οι Financial Times πρόκειται για την υψηλότερη αποζημίωση που έχει επιδικαστεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Aπό την πλευρά της η Ρωσία δεν έχει καμία πρόθεση να συμμορφωθεί τονίζοντας ότι η απόφαση του δικαστηρίου ήταν «άδικη και μεροληπτική» και επιμένοντας ότι οι ενέργειές της εναντίον της Yukos ήταν νόμιμες.
Υπενθυμίζεται ότι το 2007 η Ρωσία προχώρησε στην απαλλοτρίωση της Yukos, η οποία ανήκε στον Ρώσο ολιγάρχη και μέχρι πρότινος «εχθρό» του προέδρου Putin, Mikhail Khodorkovsky.
Σημειώνεται ότι ο Khodorkovsky ήταν από τους ελάχιστους εκείνους Ρώσους «ολιγάρχες» που είχαν αγνοήσει την άτυπη «συμφωνία» με τον Putin, δηλαδή να μην εμπλέκονται στα πολιτικά δρώμενα για να μην εμπλακεί και το ρωσικό κράτος στις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες.
Έπειτα από την φυλάκιση του ιδιοκτήτη της (το 2003), η εταιρεία Yukos διαλύθηκε ύστερα από τη  δίωξη της από το ρωσικό κράτος για χρέη προς το δημόσιο.
Eιδικότερα το δικαστήριο έκρινε ότι οι ρωσικές αρχές απέτυχαν να εξασφαλίσουν μια «δίκαιη ισορροπία» για την αποπληρωμή των οφειλών της εταιρείας προς το ρωσικό κράτος.
Σε αντίθεση με την επιτροπή διαιτησίας στη Χάγη, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δεν συμφωνεί ότι η Ρωσία έκανε σκοπίμως κατάχρηση του συστήματος δικαιοσύνης ή ότι ο διευθύνων σύμβουλος της Yukos και ο μεγαλύτερος μέτοχος, Mikhail Khodorkovsky, ήταν θύμα της επιλεκτικής δικαιοσύνης.
Παράλληλα οι Fiancial Times επισημαίνουν ότι η μεγαλύτερη τράπεζα της Ρωσίας, η Sberbank, είναι αντιμέτωπη με τις πιο σκληρές ευρωπαϊκές κυρώσεις, από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, μέχρι και σήμερα.
Μέχρι πρότινος η Sberbank ήταν επιδεικτικά απούσα από τις κυρώσεις των ΗΠΑ κατά της Ρωσία!
Η ένταξη της στη λίστα των στόχων της ΕΕ είναι ένα σημάδι ότι οι Βρυξέλλες ακολουθούν μια πιο σκληρή τακτική εναντίον της Μόσχας μετά την κατάρριψη του μαλαισιανού αεροσκάφους 17 Ιουλίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης