Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νέα έκκληση από τον ΟΗΕ για άμεση εκεχειρία στη Γάζα - Συνεχίζεται το αιματοκύλισμα από τον ισραηλινό στρατό

Νέα έκκληση από τον ΟΗΕ για άμεση εκεχειρία στη Γάζα - Συνεχίζεται το αιματοκύλισμα από τον ισραηλινό στρατό
Αλληλοκατηγορίες Ισραήλ – Hamas για το ποιος ευθύνεται για το «σπάσιμο» της εκεχειρίας - Ξεπερνούν τους 1.500 οι νεκροί
(upd3) Μόλις 4,5 ώρες διήρκεσε η εκεχειρία, στην οποία είχαν καταλήξει νωρίς σήμερα τα ξημερώματα το Ισραήλ και η Hamas.
Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι ο στρατός συνεχίζει τις επιχειρήσεις του στη Λωρίδα της Γάζας ενώ μάλιστα εξέδωσε προειδοποίηση ζητώντας από τους κάτοικου της Παλαιστίνης να παραμείνουν στα σπίτια τους.
Ισραήλ και Hamas αλληλοκατηγορούνται για το σπάσιμο της εκεχειρίας.
Η Hamas υποστηρίζει ότι από επίθεση ισραηλινού άρματος μάχης σκοτώθηκαν τουλάχιστον 8 άνθρωποι ενώ το Ισραήλ υπογραμμίζει πως η επίθεση αυτή ήταν απάντηση στην εκτόξευση ρουκετών από τη Hamas και την απαγωγή ισραηλινού στρατιώτη.
Από την πλευρά του ο γγ του ΟΗΕ Ban ki Moon ζήτησε και πάλι την άμεση εφαρμογή μιας άνευ όρων ανθρωπιστικής εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας έπειτα και την αποτυχία της προηγούμενης συμφωνίας το πρωί της Παρασκευής.
Ο ίδιος καταδίκασε την απαγωγή του Ισραηλινού στρατιώτη που ήταν και η αιτία από πλευράς του Ισραήλ να αρχίσει και πάλι τους βομβαρδισμούς και ζήτησε την άμεση και χωρίς όρους απελευθέρωσή του.
«Είναι σοκαρισμένος και απογοητευμένος από τις εξελίξεις» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ban ki Moon και πρόσθεσε πως ο γγ του ΟΗΕ προβληματίζεται από την έναρξη και πάλι των ισραηλινών βομβαρδισμών στη Λωρίδα της Γάζας.
«Ο γγ του ΟΗΕ καλεί και τις δύο πλευρές να δείξουν την μέγιστη αυτοσυγκράτηση και να επιστρέψουν στη συμφωνημένη εκεχειρία των 72 ωρών η οποία διήρκησε πολύ λίγο και  τερματίσθηκε με τραγικό τρόπο» ανέφερε ο εκπρόσωπος.
Νωρίτερα η Αίγυπτος ανακοίνωσε την αναστολή της έναρξης των συνομιλιών για εκεχειρία στη Γάζα,  μετά την ενημέρωση από το Ισραήλ για την απαγωγή του ισραηλινού στρατιώτη.
«Οι Αιγύπτιοι επικοινώνησαν με τον Ισλαμικό Τζιχάντ και ανακοίνωσαν ότι το Ισραήλ τους ενημέρωσε ότι ένας στρατιώτης του αιχμαλωτίστηκε», δήλωσε ο Ζίαντ αλ Αάχλα. «Οι συζητήσεις αναβλήθηκαν», πρόσθεσε.
Την ίδια ώρα και ενώ εντείνονται οι φόβοι να εκτροχιαστεί πλήρως η κατάσταση στη Γάζα, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών J. Kerry ζήτησε τη βοήθεια της Τουρκίας για την απελευθέρωσή του Ισραηλινού στρατιώτη.
Τελευταίες πληροφορίες από την Παλαιστινιακή πλευρά αναφέρουν πως από την επανέναρξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 30 Παλαιστίνιοι.
Υπενθυμίζεται ότι το Ισραήλ και η Hamas ανακοίνωσαν σήμερα τα ξημερώματα ότι κατέληξαν σε συμφωνία για μια εκεχειρία διάρκειας 72 ωρών και άνευ όρων προκειμένου να παρασχεθεί η απαιτούμενη ανθρωπιστική βοήθεια στον άμαχο πληθυσμό στη Λωρίδα της Γάζας.
Όπως ανακοίνωσαν ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, John Kerry και ο γ.γ. του ΟΗΕ, Ban Ki Moon όλα τα εμπλεκόμενα μέρη συμφώνησαν να προχωρήσουν σε 72ωρη εκεχειρία, η οποία έχει τεθεί σε ισχύ από τις 8 το πρωί (ώρα Ελλάδας).
Νωρίτερα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο συνεδρίασε κεκλεισμένων των θυρών επί τέσσερις ώρες, είχε ζητήσει να ισχύσει μια «άμεση και χωρίς όρους εκεχειρία» στη Λωρίδα της Γάζας και πρότεινε παράλληλα να υπάρξουν «ανθρωπιστικές παύσεις» των επιχειρήσεων για να παρασχεθεί βοήθεια στον άμαχο πληθυσμό.
Ο μέχρι στιγμής απολογισμός των 24 ημερών των συγκρούσεων είναι πραγματικά δραματικός.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, οι Παλαιστίνιοι μετρούν περισσότερους από 1.420 νεκρούς, εκ των οποίων το 80% είναι άμαχοι. Ανάμεσα τους συμπεριλαμβάνονται και περισσότερα από 250 παιδιά.
Από την πλευρά του το Ισραήλ μετρά 63 νεκρούς, εκ των οποίων οι 61 είναι στρατιώτες.
Όπως αναφέρει ο ΟΗΕ, περίπου 225.000 Παλαιστίνοι έχουν βρει καταφύγιο στις υποδομές του ΟΗΕ ή σε δημόσια κτήρια ενώ σχεδόν 300.000 παιδιά χρειάζονται ψυχολογική βοήθεια και υποστήριξη.

(πρώτη ενημέρωση 1 Αυγούστου 08:37)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης