Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τεταμένη η κατάσταση στο Φέργκιουσον των ΗΠΑ – Αρχίζουν οι έρευνες για τη δολοφονία του 18χρονου Αφροαμερικανού παρόντος του υπ.Δικαιοσύνης

tags :
Τεταμένη η κατάσταση στο Φέργκιουσον των ΗΠΑ – Αρχίζουν οι έρευνες για τη δολοφονία του 18χρονου Αφροαμερικανού παρόντος του υπ.Δικαιοσύνης
Βαρύ το κλίμα και από το θάνατο και δεύτερου νεαρού από σφαίρες της αστυνομίας
(upd2) Τεταμένη παραμένει η κατάσταση στο Φέργκιουσον του Μιζούρι των ΗΠΑ, αν και δεν επαναλήφθηκαν χθες οι σκληρές συγκρούσεις των προηγούμενων 10 ημερών ανάμεσα σε δυνάμεις της αστυνομίας και διαδηλωτές που διαμαρτύρονται για τον θάνατο ενός 18χρονου Αφροαμερικανού από τα πυρά αστυνομικών.
Όπως έγινε γνωστό, κατά τις χθεσινές διαδηλώσεις η αστυνομία προχώρησε σε δεκάδες συλλήψεις (συνολικά 47) παρά το γεγονός ότι δεν υπήρξαν συγκρούσεις μεγάλης κλίμακας.
Και αν το κλίμα βαραίνει από τον θάνατο ενός ακόμα νεαρού (φέρεται να κρατούσε μαχαίρι και να έχει αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά) από την αστυνομία (δεν έχει ακόμα διευκρινιστεί εάν το περιστατικό αυτό σχετίζεται με τις εν εξελίξει διαδηλώσεις), το ενδιαφέρον όλων στρέφεται στη σημερινή επίσκεψη στην πόλη του υπουργού Δικαιοσύνης, Eric Holder, την ώρα που ολοένα και περισσότεροι διαδηλωτές ζητούν να αποδοθούν ποινικές ευθύνες στον αστυνομικό που πυροβόλησε και σκότωσε τον 18χρονο Michael Brown.
Η επίσκεψη του Holder συμπίπτει με την έναρξη της εισαγγελικής έρευνας για τις συνθήκες του θανάτου του 18χρονου.
Σε δηλώσεις του ο υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ διαβεβαίωσε τους κατοίκους του Φέργκιουσον ότι οι αρμόδιες αρχές θα κάνουν ότι πρέπει προκειμένου να διαπιστωθεί ακριβώς τι συνέβη με τη δολοφονία του 18χρονου.
Σημειώνεται πως στις έρευνες έχει εμπλακεί και το FBI, το οποίο όλες αυτές τις ημέρες προσπαθεί να συλλέξει στοιχεία και μαρτυρίες για το εν λόγω περιστατικό.
Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ έχει διατάξει να γίνει και νέα νεκροψία στο σώμα του Brown, την τρίτη μετά την αρχική της αστυνομίας και τη δεύτερη που έγινε κατ’εντολή της αστυνομίας.
Παράλληλα και όπως μεταδίδουν αμερικανικά ΜΜΕ δεν αποκλείεται να αρχίσει και μια γενικότερη έρευνα για την αστυνομία του Φέργκιουσον, η οποία έχει κατηγορηθεί αρκετές φορές για ρατσιστική συμπεριφορά.
Σημειώνεται πως ο πληθυσμός στο Φέργκιουσον ανέρχεται σε 21.205 ανθρώπους, εκ των οποίων το 65% είναι μαύροι και αφροαμερικανοί.


Tι μετέδιδε νωρίτερα το bankingnews.gr
Σε πεδίο μάχης μετατράπηκε για άλλη μια φορά η πόλη Φέργκιουσον στο Μιζούρι των ΗΠΑ, όπου τις τελευταίες ημέρες εκτυλίσσονται σκληρές οδομαχίες ανάμεσα σε αστυνομικούς και διαδηλωτές που διαμαρτύρονται για τη δολοφονία ενός 18χρονου αφροαμερικανού από πυρά αστυνομικού.
Αν και ο Λευκός Οίκος έχει αποστείλει δυνάμεις της Εθνοφρουράς στην πόλη για να αποτραπούν νέα κρούσματα λεηλασίας και έχει δώσει εντολή στον υπουργό Δικαιοσύνης να μεταβεί αύριο στην περιοχή για να παρακολουθήσει από κοντά τις έρευνες των Αρχών για τις συνθήκες της δολοφονίας, οι συγκρούσεις ήταν για ακόμα μια φορά ιδιαίτερα σκληρές.
Όπως ανακοίνωσαν οι τοπικές Αρχές, η αστυνομία δέχθηκε «σφοδρά πυρά», υπήρξαν 31 συλλήψεις ενώ δύο πολίτες τραυματίστηκαν από τα «πυρά» των διαδηλωτών.
«Ούτε μία σφαίρα δεν ρίχθηκε από αστυνομικούς, παρά το γεγονός ότι δέχθηκαν σφοδρή επίθεση» τόνισε σε συνέντευξη Τύπου ο αξιωματικός της αστυνομίας Ρον Τζόνσον, υπογραμμίζοντας πως οι δύο πολίτες τραυματίσθηκαν από πυρά διαδηλωτών και προσθέτοντας πως η αστυνομία κατέσχεσε δύο όπλα, καθώς και μια βόμβα μολότοφ.
«Αυτές δεν είναι ενέργειες διαδηλωτών, αλλά ενέργειες βίαιων εγκληματιών» τόνισε ο Τζόνσον, ο οποίος ζήτησε από τους ντόπιους να διαδηλώνουν στη διάρκεια της ημέρας, ώστε να διακρίνονται από τους βίαιους ταραχοποιούς, μερικοί από τους οποίους έχουν φθάσει ακόμη και από τη Νέα Υόρκη και την Καλιφόρνια.
«Θέλω να ενθαρρύνω τους καλούς ανθρώπους αυτής της περιοχής να διαδηλώνουν στη διάρκεια της ημέρας. Κάντε τις φωνές σας να ακουστούν, ώστε να μπορούν να σας βλέπουν, ώστε να μην είμαστε η κάλυψη βίαιων ταραχοποιών», δήλωσε ο Τζόνσον.
Η αστυνομία κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων προχώρησε σε χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου λάμψης για να διαλύσει τα πλήθη των διαδηλωτών, οι οποίοι ωστόσο αναφέρεται ότι προχώρησαν σε ειρηνικές διαδηλώσεις.
Σε αυτήν την κατεύθυνση φαίνεται πως συνέδραμε η παρουσία των δυνάμεων της Εθνοφρουράς, η ανάπτυξη της οποίας αποδείχθηκε καθοριστική στο να σταματήσουν η λεηλασία και το κάψιμο καταστημάτων.
Με την κατάσταση να παραμένει τεταμένη ο Λευκός Οίκος αναλαμβάνει δράση και στέλνει  αύριο στην περιοχή τον υπουργό Δικαιοσύνης, Έρικ Χόλντερ προκειμένου να έχει επαφές και συνομιλίες με τους υπεύθυνους που έχουν αναλάβει τη διερεύνηση των συνθηκών της δολοφονίας του 18χρονου αφροαμερικανού.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα ζήτησε από όλες τις πλευρές να δείξουν αυτοσυγκράτηση, καλώντας την τοπική κοινότητα να λειτουργήσει κατά τρόπο ενωτικό ανάμεσα σε όλες τις αντιμαχόμενες πλευρές.
Εντύπωση πάντως προκάλεσε η τοποθέτηση του προέδρου των ΗΠΑ ότι πίσω από την οργή και τα πάθη για το θάνατο του 18χρονου κρύβονται οι ελλείψεις που περιβάλλουν ακόμα το φυλετικό ζήτημα στις ΗΠΑ.
«Πάρα πολλοί νεαροί έγχρωμοι αισθάνονται ότι η κοινωνία τους προσπερνά και τους κοιτάζει μόνο με φόβο» τόνισε ο Ομπάμα προσθέτοντας πάντως ότι οι λεηλασίες και οι επιθέσεις κατά της αστυνομίας επιτείνουν την ένταση και το χάος.

(πρώτη ενημέρωση 19 Αυγούστου 09:20)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης