Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε χαμηλό δύο μηνών τα ομόλογα της Αργεντινής - Διάχυτη αισιοδοξία μετά το σχέδιο της κυβέρνησης για την αποπληρωμή των χρεών

Σε χαμηλό δύο μηνών τα ομόλογα της Αργεντινής - Διάχυτη αισιοδοξία μετά το σχέδιο της κυβέρνησης για την αποπληρωμή των χρεών
Στην Κεντρική Τράπεζα μεταφέρει τις πληρωμές ομολόγων η Αργεντινή
Σε χαμηλό δύο μηνών υποχώρησαν τα ομόλογα της Αργεντινής, μετά την απόφαση της κυβέρνησης να αποπληρώσει τοπικά τους κατόχους ομολόγων σε ξένο νόμισμα.
Η απόφαση της κυβέρνησης της Fernandez de Kirchner στοχεύει στην παράκαμψη των αποφάσεων του αμερικανικού δικαστηρίου, το οποίο απαγορεύει την αποπληρωμή των ομολόγων, μέχρι ότου πληρωθούν όσα ομόλογα δεν συμπεριλήφθηκαν στην αναδιάρθρωση χρέους του 2005 και του 2010.
Άλλωστε, η συγκεκριμένη απόφαση έφερε και τη δεύτερη στάση πληρωμών, μετά το 2001.
Μετά το κυβερνητικό σχέδιο, τα αναδιαρθρωμένα ομόλογα λήξης το 2033 υποχώρησαν κατά 2,67 cents, στα 80,07 cents. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο από τις 19 Ιουνίου.
Παράλληλα, τα κρατικά ομόλογα λήξεως το 2024, τα οποία διέπονται από το εγχώριο δίκαιο, υποχώρησαν κατά 2,94 cents, στα 83,73 cents.

Τι μετέδιδε νωρίτερα, το bankingnews.gr
Την αποπληρωμή των ομολογιούχων της μέσω της κεντρικής της τράπεζας προτείνει η κυβέρνηση της Αργεντινής, σε μία προσπάθεια να μεταφερθεί η καταβολή των ληξιπροθέσμων οφειλών από το οικονομικό κέντρο της Νέας Υόρκης σε εκείνο του Μπουένος Άιρες.
Η κίνηση αυτή της Αργεντινής είναι ακόμη μια προσπάθεια να «απαγκιστρωθεί» από την Bank of New York Mellon, με την κυβέρνηση ήδη να προχωρά τις διαδικασίες μέσω σχετικού νομοσχεδίου αν και το μέτρο αυτό βασίζεται σε εθελοντική βάση.
Επίσης, σύμφωνα με τους αναλυτές η κίνηση μπορεί να ανοίξει το δρόμο για την επαναφορά των ομολόγων της Αργεντινής σε εθνικό δίκαιο, από το αμερικανικό στο οποίο βρίσκονται σήμερα.
Άλλωστε, σΣύμφωνα με την πρόταση, οι κάτοχοι των ομολόγων από τις αναδιαρθρώσεις του 2005 και του 2010 μπορούν να επιλέξουν να ανταλλάξουν τα ομόλογα με νέα ομόλογα με παρόμοιους χρηματοδοτικούς όρους και προϋποθέσεις, υπό το δίκαιο της Αργεντινής.
Όπως ανακοινώθηκε από την πρόεδρο της χώρας C. Kirchner «για τη διασφάλιση της καταβολής στους πιστωτές που δέχθηκαν τις αναδιαρθρώσεις χρέους του 2005 και του 2010, η τράπεζα Banco Nacion (Κεντρική Τράπεζα της Αργεντινής) έχει οριστεί να αντικαταστήσει την Bank of New York Mellon, χωρίς να προδικάζεται τι θα αποφασίσουν οι ομολογιούχοι.
«Οι ομολογιούχοι θα μπορούν να επιλέξουν να αλλάξουν εθελοντικά τα χρεόγραφά τους εκπεφρασμένα σε ξένο νόμισμα με τίτλους που εκδίδονται βάσει της νομοθεσίας της Αργεντινής», δήλωσε η Kirchner σε ομιλία της από το προεδρικό μέγαρο που μεταδόθηκε από τα ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά δίκτυα της χώρας.
Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία καταβολή του χρέους της Αργεντινής στους ιδιώτες πιστωτές, 539 εκατ. δολάρια, έχει παγώσει από τις 26 Ιουνίου σε λογαριασμό της Bank of New York, με απόφαση του Αμερικανού δικαστή Τόμας Γκρίζα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης