Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νεκροί τρεις κορυφαίοι στρατιωτικοί διοικητές της Hamas από τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ στη Γάζα – Βαθιά ανησυχία του ΟΗΕ για τις συγκρούσεις

Νεκροί τρεις κορυφαίοι στρατιωτικοί διοικητές της Hamas από τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ στη Γάζα – Βαθιά ανησυχία του ΟΗΕ για τις συγκρούσεις
Διευρύνει τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις το Ισραήλ - Άνω των 2.100 οι νεκροί
(upd2) Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι συγκρούσεις μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστίνιων στη Λωρίδα της Γάζας με το Ισραήλ να ανακοινώνει ότι κατά τη διάρκεια των αεροπορικών βομβαρδισμών των τελευταίων ωρών σκοτώθηκαν τρεις κορυφαίοι στρατιωτικοί διοικητές της Hamas.
Όπως ανακοίνωσε η Hamas, νεκροί είναι οι Mohammed Abu Shamala, Mohammed Barhoum and Raed al-Atta, οι οποίοι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια αεροπορικής επιδρομής του Ισραήλ στη Ράφα.
Η εξέλιξη αυτή έρχεται ύστερα από τις δηλώσεις του πρωθυπουργού του Ισραήλ Benjamin Netanyahu ότι θα συνεχιστούν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γάζα με στόχο την εξόντωση των μαχητών της Hamas.
Η στάση του Ισραήλ και η κλιμακούμενη ένταση των εχθροπραξιών έχουν ως αποτέλεσμα να πέφτουν στο κενό για άλλη μια φορά οι εκκλήσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για κατάπαυση του πυρός και επανάληψη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων.
Σε χθεσινή του συνεδρίαση το Συμβούλιο Ασφαλείας εξέφρασε τη βαθιά του ανησυχία για την επανάληψη των εχθροπραξιών και κάλεσε τις δύο πλευρές να επαναλάβουν τις διαπραγματεύσεις ώστε να καταλήξουν σε μια «βιώσιμη και διαρκή κατάπαυση του πυρός». Το 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας «κάλεσε τις δύο πλευρές να αποτρέψουν την κλιμάκωση της κατάστασης προκειμένου να εξευρεθεί λύση για άμεση ανθρωπιστική εκεχειρία»,
Σημειώνεται πως οι νέες συγκρούσεις επαναλήφθηκαν από την περασμένη Τρίτη και ύστερα από μια εκεχειρία διάρκειας 10 ημερών.
Είναι χαρακτηριστικό πως μόνο χθες το Ισραήλ πραγματοποίησε 92 αεροπορικές επιδρομές ενώ η Hamas εκτόξευσε 137 πυραύλους.
Από τις έως σήμερα συγκρούσεις οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τους 2.100 ενώ υπολογίζεται ότι οι άστεγοι Παλαιστίνιοι ξεπερνούν τους 10.000.


Tι μετέδιδε νωρίτερα το bankingnews.gr
Κατέρρευσε η εκεχειρία στη Γάζα, παρά τη νέα συμφωνία για 24ωρη παράταση της κατάπαυσης του πυρός που συμφωνήθηκε το βράδυ της Δευτέρας στο Κάιρο μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών.
Ειδκότερα ξεκίνησε μπαράζ αεροπορικών επιδρομών στη Λωρίδα της Γάζας από τον ισραηλινό στρατό, έχοντας λάβει εντολή από τον πρωθυπουργό του Ισραήλ να πλήξει «τρομοκρατικούς στόχους» στον παλαιστινιακό θύλακα, μετά από εκτόξευση ρουκετών που έπληξαν το Ισραήλ.
Δύο παιδιά τραυματίστηκαν στη διάρκεια αεροπορικής επιδρομής στη Ράφα.
Ισραηλινά αεροσκάφη έπληξαν αγροτικές περιοχές κοντά στο Μπέιτ Λαχίγια, στην συνοικία Ζεϊτούν, στο χωριό Αλμάσντερ και στο Χαν Γιουνίς.
Υπενθυμίζεται ότι λίγο νωρίτερ ο ισραηλινός στρατός υποστήριξε πως εκτοξεύθηκαν ρουκέτες από τη Γαζά προς το Ισραήλ.
Οι τρεις ρουκέτες έπεσαν κοντά στην ισραηλινή πόλη Μπεερσέβα.
Σημειώνεται ότι η εκεχειρία έληγε τα μεσάνυκτα της Τρίτης προς την Τετάρτη.
Νωρίτερα, πάντως, σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές η ισραηλινή πλευρά είχε συμφωνήσει σε μερική άρση των περιορισμών στα «σύνορα» της Γάζας και επέκταση της αλιευτικής ζώνης στη θάλασσα της Γάζας.
Άμεση ήταν η απάντηση του πρωθυπουργού του Ισραήλ, B. Netanyahu, ο οποίος διέταξε τον ισραηλινό στρατό να συνεχίσει τους βομβαρδισμούς στόχων τη Γάζα.
«Σε απάντηση στην παραβίαση της εκεχειρίας από πλευράς της Χαμάς, ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Άμυνας διέταξαν τις Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας να επιτεθούν σε θέσεις των τρομοκρατών εντός της Λωρίδας της Γάζας», ανέφερε Ισραηλινός κυβερνητικός αξιωματούχος.
Στόχος της νέας παράτασης της εκεχειρίας ήταν η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών, με την παλαιστινιακή πλευρά να υπογραμμίζει πως το Ισραήλ έχει συμφωνήσει σε μερική άρση των περιορισμών στα «σύνορα» της Γάζας και επέκταση της αλιευτικής ζώνης στη θάλασσα της Γάζας.
Όπως έγινε γνωστό, τα φλέγοντα ζητήματα όπως η αποστρατιωτικοποίηση των δυνάμεων της Χαμάς στην περιοχή, η απελευθέρωση των Παλαιστίνιων κρατουμένων, καθώς και η επιστροφή των σορών των δύο ισραηλινών στρατιωτών θα συζητηθούν σε νέες διαπραγματεύσεις που αναμένεται να διεξαχθούν εντός ενός μήνα.
Πάντως και αυτή η εκεχειρία κινείται σε τεντωμένο σκοινί καθώς ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου προειδοποίησε πως σε περίπτωση που οι ισραηλινές δυνάμεις δεχθούν επίθεση από την Χαμάς θα απαντήσουν με σκληρό τρόπο.
«Είμαστε έτοιμοι για κάθε σενάριο … Ο στρατός είναι έτοιμος να χτυπήσει δυναμικά εάν ξαναρχίσουν οι ρίψεις ρουκετών» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Νετανιάχου.
Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων ανάμεσα στους Ισραηλινούς και στους Παλαιστίνιους έχασαν τη ζωή τους 2.016 Παλαιστίνιοι και 66 Ισραηλινοί.
Εν τω μεταξύ, από τη Μόσχα όπου βρίσκεται, ο επικεφαλής εκπρόσωπος του Οργανισμού για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, Σαΐμπ Αρικάτ, κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να υιοθετήσει ψήφισμα, με το οποίο θα τίθεται χρονοδιάγραμμα στο Ισραήλ προκειμένου να αποσύρει τα στρατεύματά του από τις περιοχές που κατέλαβε στον Πόλεμο των Έξι Ημερών το 1967.
Όπως χαρακτηριστικά επισήμανε, «σήμερα προτρέπουμε επισήμως τη διεθνή κοινότητα και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να υιοθετήσουν ψήφισμα, το οποίο θα θέτει χρονοδιάγραμμα για την απόσυρση των ισραηλινών στρατευμάτων από τις κατεχόμενες από το 1967 περιοχές».
Από την πλευρά του ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, μετά τη συνάντησή του με τον κ. Σαΐμπ Αρικάτ, σημείωσε ότι η Μόσχα είναι πολύ ανήσυχη για την κατάσταση που επικρατεί στη Γάζα και ότι έχει καταβάλει προσπάθειες για την ενεργή υποστήριξη της διαμεσολαβητικής πρωτοβουλίας της Αιγύπτου.
Πρόσθεσε δε, ότι οι παρατεταμένες διαπραγματεύσεις Ισραηλινών-Παλαιστινίων υπό τη διαμεσολάβηση των Αιγυπτίων, θα πρέπει να καταλήξουν σε μια συμφωνία για μια μακροπρόθεσμη και διαρκή εκεχειρία, σημειώνοτας ότι αυτός ο στόχος θα πρέπει να αποτελεί έναν καλό λόγο για μια συνολική διευθέτηση της διαμάχης μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης