Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Τορπιλίζεται» η προσπάθεια εκεχειρίας στην Αν. Ουκρανία - Με νέες κυρώσεις απειλούν τη Μόσχα οι ΗΠΑ

«Τορπιλίζεται» η προσπάθεια εκεχειρίας στην Αν. Ουκρανία - Με νέες κυρώσεις απειλούν τη Μόσχα οι ΗΠΑ
Απόψε η έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το ρωσικό κομβόι
(upd) Κλιμακώνεται η διπλωματική σύγκρουση με αφορμή την «εισβολή» των ρωσικών κομβόι στην ουκρανική επικράτεια.
Ειδικότερα, ΗΠΑ, Ε.Ε., Κίεβο και ΝΑΤΟ ζητούν επιτακτικά από τη Ρωσία να αποσύρει από την ανατολική Ουκρανία τόσο τα φορτηγά, τα οποία κομίζουν ανθρωπιστική βοήθεια, όσο και τους Ρώσους στρατιώτες που τα συνοδεύουν.
Μάλιστα, το αμερικανικό Πεντάγωνο έκανε λόγο για κατάφορη παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, προειδοποιώντας τη Μόσχα πως εάν δεν αποσύρει τα οχήματα, τότε θα επιβληθούν νέες οικονομικές κυρώσεις.
Την ίδια στιγμή, η Μόσχα ανταπαντά, τονίζοντας πως τα φορτηγά αποτελούν μέρος της ρωσικής βοήθειας προς τους πληττόμενους κατοίκους της ανατολικής Ουκρανίας.
Nωρίτερα, περίπου 200 φορτηγά κατέφθασαν στην ουκρανική πόλη Lyhansk, παραβιάζοντας τα ρωσο-ουκρανικά σύνορα.
Μάλιστα, οι επίσημες ουκρανικές αρχές αγνοούν πλήρως τον προορισμό και την τοποθεσία τουλάχιστον 100 φορτηγών.
Άλλωστε, πολλάκις η ουκρανική κυβέρνηση έχει καταγγείλει πως η ανθρωπιστική βοήθεια αποτελεί πρόφαση για την εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων στην ανατολική Ουκρανία.
Η παράδοση της ανθρωπιστικής βοήθειας πραγματοποιείται ενόσω κορυφώνονται οι διπλωματικές προσπάθειες για την επίτευξη εκεχειρίας μεταξύ των Ουκρανών και των ρωσόφιλων ανταρτών.
Για το φλέγον ζήτημα συζήτησαν κατά την τηλεφωνική τους επικοινωνία, ο V. Putin και η Ang. Merkel.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου, ο Ρώσος πρόεδρος εξέφρασε την ανησυχία του για την κλιμάκωση της έντασης στην ανατολική Ουκρανία. "Οι δύο αρχηγοί κρατών εξέτασαν όλες τις πιθανότητες, για την επίτευξη μίας εκεχειρίας στην περιοχή" αναφέρει παράλληλα, η σχετική ανακοίνωση.
Εκ μέρους της Καγκελαρίας, τονίστηκε πως η Angela Merkel εξέφρασε την ανησυχία της για τη διέλευση του ρωσικού κομβόι εντός της Ουκρανίας. «Η επίτευξη μίας γρήγορης εκεχειρίας είναι αναγκαία» καταλήγει η ανακοίνωση.
Την ίδια ώρα, Ουκρανία και Ε.Ε. εξαπολύουν νέες επιθέσεις εναντίον της Ρωσίας, καταγγέλλοντας παραβίαση των διεθνών κανονισμών.
«Ο V. Putin είναι υπεύθυνος για την ασφάλεια των κομβόι» επισήμανε ο Ουκρανός Πρωθυπουργός, Yatsenyuk.
«Η ρωσική απόφαση συνιστά ξεκάθαρη παραβίαση των ουκρανικών συνόρων. Η Ρωσία πρέπει να άρει την απόφασή της» τόνισε παράλληλα, εκ μέρους της Ε.Ε., η C. Ashton.
Παρόμοιες ήταν και η τοποθέτηση του ΝΑΤΟ, το οποίο έκανε λόγο για επικίνδυνη κλιμάκωση της έντασης. Παράλληλα, κάλεσε τη Ρωσία να αναστείλει την "εισβολή" του ρωσικού κομβόι στην Ουκρανία. "Οι κινήσεις της Ρωσίας συμβάλλουν στην αποσταθεροποίηση της Ουκρανίας" υπογράμμισε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Anders Rasmussen.

Τι μετέδιδε νωρίτερα, το bankingnews.gr
Εντολή στο ρωσικό κομβόι, που μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια για τις ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας, να προχωρήσει και να κατευθυνθεί προς το Λουχάνσκ έδωσε η Ρωσία, χωρίς να περιμένει την έγκριση της Ουκρανίας, με το ρωσικό ΥΠΕΞ να κάνει λόγο για σκόπιμες και απαράδεκτες καθυστερήσεις.
Από την πλευρά του Κιέβου, ο Ουκρανός Πρόεδρος, P. Poroshenko κατηγόρησε τη Ρωσία για παραβίαση «του διεθνούς δικαίου» τονίζοντας ότι το κομβίο των φορτηγών πέρασε τα σύνορα χωρίς κανέναν έλεγχο από τα τελωνεία ή τους συνοριοφύλακες.
Λίγο νωρίτερα ο επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ουκρανίας κάνει λόγο για πράξη επιθετικότητας και «άμεση εισβολή» της Ρωσίας.
Ωστόσο, όπως επισημαίνεται, η Ουκρανία δεν θα επιτεθεί στο κομβόι για να αποφύγει να προκαλέσει.
Ειδικότερα, σε σημερινή ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών έκανε λόγο για σκόπιμο «σύρσιμο» της διαδικασίας παράδοσης της ρωσικής ανθρωπιστικής αποστολής από την Ουκρανία, αλλά και για σκόπιμες τεχνητές καθυστερήσεις που έχουν καταντήσει ανυπόφορες.
«Έχουμε τη βαθιά πεποίθηση ότι οι ουκρανικές αρχές σκοπίμως καθυστερούν την παράδοση της ανθρωπιστικής βοήθειας για να δημιουργήσουν θέμα, όταν δεν θα έπρεπε να υπάρχει κανείς που να μην λάβει αυτή τη βοήθεια», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Παράλληλα, επισημαίνεται ότι το Κίεβο επινοεί συνεχώς καινούργια προσκόμματα για να καθυστερήσει την παράδοση της βοήθειας, ενώ εντείνει τις επιθέσεις του εναντίον του Λουχάνσκ και του Ντόνετσκ.
Η Ρωσία έχει εκπληρώσει όλες τις απαιτήσεις της Ουκρανίας, έχοντας υποβάλει εξαντλητικές λίστες στη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού, τονίζεται.

Προς το Λουγκάνσκ οδεύει το ρωσικό κομβόι
Παράλληλα, στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι η Ρωσία αποφάσισε να δράσει και έδωσε εντολή στο κομβόι ανθρωπιστικής βοήθειας να κατευθυνθεί στο Λουχάνσκ.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Ιtar Tass, που επικαλείται σημερινές δηλώσεις ρώσου τελωνειακού αξιωματούχου, 34 φορτηγά της ρωσικής ανθρωπιστικής βοήθειας που προορίζονται για τους κατοίκους των εμπόλεμων ανατολικών επαρχιών της Ουκρανίας, πέρασαν την Πέμπτη από τελωνειακό έλεγχο.
Ακόμη 34 φορτηγά περιμένουν να εκτελωνιστούν στο σημείο ελέγχου στον Ντόνετσκ, πρόσθεσε.

Στο Κίεβο το Σάββατο η Μέρκελ – Συνάντηση με Ποροσένκο
Εν τω μεταξύ, αύριο Σάββατο, 23 Αυγούστου 2014, η γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, θα μεταβεί στο Κίεβο, που θα συναντηθεί με τον ουκρανό πρόεδρο Ποροσένκο.
Όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας, Πάβλο Κλίμκιν, η επίσκεψη έχει προγραμματιστεί για την παραμονή της εθνικής εορτής της Ουκρανίας, στις 24 Αυγούστου, προσθέτοντας ότι θα είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα επίσκεψη.

Πρώτη Ενημέρωση: 22 Αυγούστου 2014, 11:40

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης