Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νέο «χτύπημα» στην Ουκρανία - Fitch: Την υποβάθμισε σε «CCC» - Στο -6,5% η ύφεση το 2014 - Στο -10% το έλλειμμα

Νέο «χτύπημα» στην Ουκρανία - Fitch: Την υποβάθμισε σε «CCC» - Στο -6,5% η ύφεση το 2014 - Στο -10% το έλλειμμα
Η αστάθεια στην Ανατολή και η σύγκρουση με τη Ρωσία θα επηρεάσει την οικονομία
Νέο «χτύπημα» υπέστη η πολύπαθη Ουκρανία, καθώς ο οίκος Fitch υποβάθμισε την ουκρανική πιστοληπτική ικανότητα σε «CCC» από «Β-» προηγουμένως.
Σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο αξιολόγησης, η υποβάθμιση της ουκρανικής αξιολόγησης αντανακλά τους εξής παράγοντες:
-    Η Ουκρανία βρίσκεται σε μία περίοδο πολιτικής «μεταμόρφωσης». Ο νέος Πρόεδρος, P. Poroshenko έχει συμφωνήσει με το ΔΝΤ στην υλοποίηση ενός προγράμματος εκτεταμένων μεταρρυθμίσεων. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως η εκλογική αναμέτρηση του Οκτωβρίου θα παράξει μία ακόμη πιο ισχυρή κυβερνητική πλειοψηφία, η οποία θα στηρίξει το πρόγραμμα βοήθειας.
-    Η μάχη με τους ρωσόφιλους αντάρτες ενδέχεται να διατηρηθεί ή ακόμη και να κλιμακωθεί περαιτέρω, αναστέλλοντας την οικονομική ανάπτυξη και δημιουργώντας περαιτέρω προβλήματα.
-    Η αστάθεια στην Ανατολή και η σύγκρουση με τη Ρωσία θα επηρεάσει την οικονομία. Η Fitch εκτιμά πως το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά -6,5% το 2014.
-    Η δημοσιονομική «κατρακύλα» θα συνεχιστεί, καθώς το έλλειμμα στον προϋπολογισμό αναμένεται να αγγίξει το 10% το 2014. Το 2015 επίκειται να περιοριστεί στο 6% του ΑΕΠ. Το χρέος παράλληλα, θα υπερβεί το 65% του ΑΕΠ το 2014.
-    Τα αποθέματα της κεντρικής τράπεζας θα μειωθούν περαιτέρω, ενώ το ουκρανικό νόμισμα - hryvnia - ενδέχεται να υποτιμηθεί περαιτέρω.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης