Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αποχώρησαν τα ρωσικά κομβόι από την Ουκρανία - Μέρκελ: Δυνατή η ειρήνη - Για "σχέδιο Μέρκελ" κάνει λόγο ο Ποροσένκο

tags :
Αποχώρησαν τα ρωσικά κομβόι από την Ουκρανία - Μέρκελ: Δυνατή η ειρήνη - Για
Ομοσπονδιοποίηση της Ουκρανίας ζητά ο Γερμανός αντικαγκελάριος
(upd) Κλιμακώνεται η ένταση στην Ουκρανία και συγκεκριμένα στις ανατολικές περιοχές της χώρας. Την Παρασκευή τα ρωσικά κομβόι με την ανθρωπιστική βοήθεια εισέβαλλαν στη χώρα, ενώ σήμερα Σάββατο επέστρεψαν σε ρωσικό έδαφος.
Το αμερικανικό Πεντάγωνο έκανε λόγο για κατάφορη παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, προειδοποιώντας τη Μόσχα πως εάν δεν αποσύρει τα οχήματα, τότε θα επιβληθούν νέες οικονομικές κυρώσεις.
Η Μόσχα ανταπαντά, τονίζοντας πως τα φορτηγά αποτελούν μέρος της ρωσικής βοήθειας προς τους πληττόμενους κατοίκους της ανατολικής Ουκρανίας.
Πολλάκις η ουκρανική κυβέρνηση έχει καταγγείλει πως η ανθρωπιστική βοήθεια αποτελεί πρόφαση για την εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων στην ανατολική Ουκρανία.
Η παράδοση της ανθρωπιστικής βοήθειας πραγματοποιείται ενόσω κορυφώνονται οι διπλωματικές προσπάθειες για την επίτευξη εκεχειρίας μεταξύ των Ουκρανών και των ρωσόφιλων ανταρτών.

"Κλέβει ουκρανικό εξοπλισμό η Ρωσία"
"Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, από τη 1 μ.μ. (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) η αποχώρηση από το έδαφος της Ουκρανίας 184 ρωσικών οχημάτων έχει επιβεβαιωθεί", δήλωσε το Σάββατο ο Ουκρανός εκπρόσωπος Αντρίι Λισένκο προς το πρακτορείο Ρόιτερς.
Ο Ουκρανός στρατιωτικός εκπρόσωπος υποστήριξε ακόμη πως τα ρωσικά φορτηγά ήταν φορτωμένα με εξοπλισμό παραγωγής από ουκρανικά στρατιωτικά εργοστάσια.
Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο Λισένκο είπε στους δημοσιογράφους πως ο εξοπλισμός αφαιρέθηκε από το εργοστάσιο Τοπάζ που παράγει το σύστημα ραντάρ Kolchuga, καθώς και από ένα εργοστάσιο στο Λουχάνσκ το οποίο παράγει γεμιστήρες όπλων.

Στο Κίεβο η Μέρκελ
"Η επίτευξη ειρήνης είναι δυνατή στην Ουκρανία, αλλά πρέπει να συμφωνήσουν και οι δύο πλευρές", επισήμανε από το Κίεβο η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ.
Η ίδια απέρριψε ότι προτεραιότητα της ΕΕ είναι οι κυρώσεις στη Ρωσία. "Ωστόσο δεν μπορούμε να τις αποκλείσουμε, αν η κατάσταση αποσταθεροποιηθεί περαιτέρω", τόνισε.
"Προτεραιότητα είναι να βρεθεί μια διπλωματική λύση", σημείωσε η κ. Μέρκελ.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο επισήμανε ότι η Γερμανία έχει δεσμευθεί να παρέχει 500 εκατ. ευρώ ώστε να ξαναχτιστούν οι περιοχές που επλήγησαν από τις ένοπλες ταραχές στη χώρα.
Κύριο ζήτημα στις συνομιλίες ήταν η λύση στην ένοπλη σύγκρουση με τους φιλορώσους αυτονομιστές στις ανατολικές περιοχές της χώρας, για την οποία όπως τόνισε ο πρόεδρος της χώρας «αν κάποτε υπήρχε το σχέδιο Μάρσαλ, τώρα ισχύει το σχέδιο Μέρκελ», εξηγώντας πως η Γερμανία πρόκειται να βοηθήσει στην ανοικοδόμηση της ανατολικής Ουκρανίας.

Αφού χαρακτήρισε την καγκελάριο «καλή φίλη» και επισήμανε ότι έχει συνομιλήσει μαζί της 20 φορές τους περασμένους μήνες, πρόσθεσε ότι η Γερμανία θα καλύψει την περίθαλψη των σοβαρά τραυματιών του ουκρανικού στρατού.
Η επίσκεψή της, η οποία πραγματοποιείται την παραμονή της γιορτής της ανεξαρτησίας της Ουκρανίας, ερμηνεύεται από το Κίεβο ως κίνηση υποστήριξης.
H Mέρκελ ζήτησε από τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο να μετριάσει τη στρατιωτική επιχείρηση που διεξάγει εναντίον των αυτονομιστών.
Η Μέρκελ σχεδιάζει επίσης να συναντήσει τον Ουκρανό πρωθυπουργό Αρσένι Γιατσενιούκ και δημάρχους απ' όλη τη χώρα, περιλαμβανομένης της περιφέρειας του Ντονέτσκ που αποτελεί μια από τις εστίες της εξέγερσης.
Ο Ποροσένκο σχεδιάζει να συναντηθεί την Τρίτη με τον ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ομοσπονδιοποίηση της Ουκρανίας ζητά ο Γερμανός αντικαγκελάριος
Ο Γερμανός σοσιαλδημοκράτης αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ τάχθηκε υπέρ της εισαγωγής ενός ομοσπονδιακού συστήματος στην Ουκρανία μετά τον τερματισμό των μαχών ανάμεσα στις ουκρανικές δυνάμεις και σ' αυτές των ρώσων αυτονομιστών στο ανατολικό τμήμα της χώρας. Σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στο αυριανό φύλλο της εφημερίδας «Βελτ αμ Ζόνταγκ» και το περιεχόμενό της δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα που η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ επισκέπτεται το Κίεβο για συνομιλίες για τον τερματισμό της κρίσης, ο Γκάμπριελ λέει πως η προτεραιότητα είναι να αποφευχθεί μια άμεση στρατιωτική σύγκρουση ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία.
«Πέραν αυτού, πρέπει να αναπτύξουμε μια ιδέα για τη διαδικασία της συμφιλίωσης η οποία θα μπορούσε να εφαρμοσθεί μετά το τέλος της στρατιωτικής σύγκρουσης στην Ανατολική Ουκρανία» προσθέτει ο Γκάμπριελ, ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών οι οποίοι μοιράζονται την εξουσία με τους συντηρητικούς της Μέρκελ. Ο Γκάμπριελ είναι επίσης υπουργός Οικονομικών. «Η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας μπορεί να διατηρηθεί μόνον αν γίνει μια πρόταση στις περιφέρειες με ρωσσόφωνη πλειοψηφία», φέρεται ότι δήλωσε ο Γκάμπριελ. «Μια συνετή έννοια φεντεραλισμού μοιάζει να είναι ο μόνος εφαρμόσιμος τρόπος» δήλωσε ακόμη, προσθέτοντας πως η κατάπαυση του πυρός είναι το πρώτο βήμα και ότι μοιάζει ακόμη μακρινή.


Νωρίτερα...
Επεκρίνουν τη Ρωσία Μέρκελ-Ομπάμα
"Η Ρωσία προχωρεί σε μια επικίνδυνη κλιμάκωση στην Ουκρανία", τόνισε ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Μπαράκ Ομπάμα και η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ.
Σε τηλεφωνική τους συνομιλία επέκριναν τη Μόσχα που συγκεντρώνει μια ισχυρή στρατιωτική δύναμη στα σύνορα των δύο χωρών και στέλνει χωρίς τη συναίνεση του Κιέβου αυτοκινητοπομπή με ανθρωπιστική βοήθεια σε πόλεις της ανατολικής Ουκρανίας.
Μέρκελ και Ομπάμα εξέφρασαν ανησυχία για την παρουσία ρωσικού στρατιωτικού προσωπικού στην Ουκρανία και τα πυρά του ρωσικού πυροβολικού στο ουκρανικό έδαφος.
Οι δύο ηγέτες επέμειναν στη "σημασία που έχει μια διμερής εκεχειρία που θα συνοδεύεται από το κλείσιμο των συνόρων και τον αποτελεσματικό έλεγχο των συνόρων της Ρωσίας και της Ουκρανίας".

Επικοινωνία Μέρκελ με Πούτιν και Ποροσένκο
Στο μεταξύ, την ανησυχία της για το γεγονός ότι το ρωσικό κομβόι που μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια πέρασε τα ουκρανικά σύνορα χωρίς την άδεια των αρχών εξέφρασε η Μέρκελ σε ξεχωριστές τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε την Παρασκευή τόσο με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν όσο και με τον Ουκρανό ομόλογό του Πέτρο Ποροσένκο.
Ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου, Στέφεν Ζάιμπερτ, σε ανακοίνωσή του σημείωσε ότι η Μέρκελ επαίνεσε τη συνετή αντίδραση της Ουκρανίας μετά τις ενέργειες της Ρωσίας οι οποίες θα μπορούσαν να εντείνουν μια ήδη τεταμένη κατάσταση. Η καγκελάριος έκανε επίσης έκκληση για την επίτευξη μιας συμφωνίας εκεχειρίας.
"Η καγκελάριος Μέρκελ εξέφρασε τη μεγάλη ανησυχία της για το γεγονός ότι το κομβόι πέρασε τα σύνορα χωρίς την έγκριση της Ουκρανίας, χωρίς να συνοδεύεται από τον Ερυθρό Σταυρό και, εν μέρει, χωρίς να έχει ελεγχθεί προηγουμένως" ανέφερε ο εκπρόσωπος. "Η Ρωσία επομένως εν γνώσει της ρίσκαρε να κλιμακώσει μια ήδη τεταμένη κατάσταση", πρόσθεσε.
Η Μέρκελ ζήτησε από τους δύο ηγέτες να υπάρξει σύντομα μια συμφωνία εκεχειρίας και να ληφθούν μέτρα που θα διασφαλίζουν την ακεραιότητα των διεθνών συνόρων.
Ο Ουκρανός πρόεδρος νωρίτερα χαρακτήρισε την είσοδο των ρωσικών φορτηγών στο ουκρανικό έδαφος "κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου", κάτι που αρνείται η Ρωσία. Ο πρόεδρος της Ρωσίας από την πλευρά του, δήλωσε στην Γερμανίδα καγκελάριο ότι η Μόσχα δεν μπορούσε να περιμένει άλλο το "πράσινο φως" προκειμένου να βοηθήσει ανθρώπους που βρίσκονται σε κίνδυνο.

Δύο νεκροί στο Ντονέτσκ - Νέες εκρήξεις
Δύο πολίτες σκοτώθηκαν το Σάββατο στο κέντρο του Ντονέτσκ, προπύργιο των φιλορώσων ανταρτών στην ανατολική Ουκρανία, ύστερα από ρίψη πυρών πυροβολικού, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.
Τα πτώματα ήταν καλυμμένα με ματωμένα σεντόνια σε δρόμο του κέντρου της πόλης. Πολύ ισχυρές εκρήξεις συγκλόνισαν το κέντρο του Ντονέτσκ το πρωί, γύρω στις 06:00 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδος).
Μεταξύ των θυμάτων ήταν ένας άνδρας, η νύφη του οποίου με δάκρυα στα μάτια ζητούσε από τον σύζυγό της να φέρει το διαβατήριο του θύματος για να αποδείξουν ότι είναι πράγματι συγγενείς προκειμένου να μπορέσουν να πάρουν τη σορό.
Στο δρόμο, δέντρα έχουν κοπεί, σημάδια από τις οβίδες διακρίνονται στις γραμμές του τραμ που περνούν από τη μεγάλη αυτή οδική αρτηρία.
Περίοικοι μάζευαν σπασμένα γυαλιά, καθώς οι προσόψεις των σπιτιών και των καταστημάτων ήταν γεμάτες θραύσματα.

Τα πρώτα φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια επέστρεψαν στη Ρωσία
Τα πρώτα φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια της ρωσικής αυτοκινητοπομπής η οποία είχε εισέλθει την Παρασκευή στην εμπόλεμη περιοχή της ανατολικής Ουκρανίας, έφθασαν στη συνοριακή διάβαση του Ιζβαρίνο το Σάββατο το πρωί επιστρέφοντας πλέον στη Ρωσία, σύμφωνα με δημοσιογράφο του πρακτορείου Ρόιτερ που βρίσκεται στο σημείο αυτό και με παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).
Τα πρώτα φορτηγά, λευκού χρώματος, πέρασαν τη συνοριακή διάβαση και εισήλθαν στο ρωσικό έδαφος ενώ άλλα φορτηγά ακολουθούσαν από απόσταση. Η αυτοκινητοπομπή με τα περίπου 220 λευκά οχήματα είχε εισέλθει στην Ουκρανία χωρίς την άδεια της κυβέρνησης του Κιέβου.
Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε σήμερα ότι η ανθρωπιστική βοήθεια παραδόθηκε στον προορισμό της στη νοτιοανατολική Ουκρανία και πρόσθεσε πως προτίθεται να συνεχίσει τη συνεργασία με τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού.
«Επιβεβαιώνουμε την πρόθεσή μας να συνεχίσουμε τη συνεργασία με τη ΔΕΕΣ σε προσπάθειες για να παράσχουμε ανθρωπιστική βοήθεια στο λαό της νοτιοανατολικής Ουκρανίας» αναφέρεται στη δήλωση του υπουργείου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης