Τελευταία Νέα
Διεθνή

Την παραίτησή του υπέβαλε o πρόεδρος του ΔΣ των Κυπριακών Αερογραμμών

tags :
Την παραίτησή του υπέβαλε o πρόεδρος του ΔΣ των Κυπριακών Αερογραμμών
Στην επόμενη συνεδρία του υπουργικού συμβουλίου, την ερχόμενη Τετάρτη, θα διορισθεί νέος πρόεδρος της εταιρείας
Την παραίτησή του υπέβαλε στον Πρόεδρο της Κύπρου, ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου των Κυπριακών Αερογραμμών Αντώνης Αντωνίου, η οποία και έγινε αποδεκτή.
Η εξέλιξη αυτή σημειώθηκε μετά τη συζήτηση από το yπουργικό sυμβούλιο έκθεσης επί καταγγελιών εναντίον του κ. Αντωνίου για χρέωση στον λογαριασμό της εταιρείας αγορών κρασιών και εξόδων του προσωπικού του αυτοκινήτου, καθώς και για παράβαση των κανονισμών ανάθεσης εργασιών της εταιρείας. 
Η παραίτηση του κ. Αντωνίου έρχεται εν μέσω των διεργασιών που άρχισαν χθες για πώληση των Κυπριακών Αερογραμμών σε ενδιαφερόμενη αεροπορική εταιρεία ή άλλον οργανισμό, από τους 21 που εκδήλωσαν μη δεσμευτικό ενδιαφέρον.

Δημοσιοποιήθηκε το πόρισμα για τον τέως πρόεδρο των Κ.Α.
Συγκεκριμένα και σύμφωνα με την έκθεση, η οποία συζητήθηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο που έκανε αποδεκτή την παραίτηση του κ. Αντωνίου, και η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, σε τέσσερις συνολικά περιπτώσεις εγκρίθηκαν δαπάνες από τον τέως Πρόεδρο του ΔΣ των ΚΑ και άλλους αρμόδιους, για τις τρεις περιπτώσεις «χωρίς να ακολουθηθούν οι διαδικασίες προσφορών» και για τη μια περίπτωση όπου είχε ήδη επικυρωθεί προσφορά για μικρότερη δαπάνη, «χωρίς άλλη διαδικασία».
Σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο, στις δύο περιπτώσεις ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών διαπίστωσε ότι «δεν ήταν ορθή η επίκληση του άρθρου των διαδικασιών που επιτρέπει την απευθείας ανάθεση εργασιών σε επείγουσες περιπτώσεις» και στις άλλες δύο ότι «δεν ήταν ορθή η επίκληση του άρθρου των διαδικασιών που επιτρέπει την απευθείας ανάθεση εργασιών».
Πιο αναλυτικά, η πρώτη περίπτωση αφορούσε την ανάθεση εργασιών καλωδίωσης στην εταιρεία UNOTEL LTD από το Τμήμα Πληροφορικής των ΚΑ. Όπως αναφέρεται, το Τμήμα Πληροφορικής ζήτησε προσφορές από 3 συγκεκριμένες εταιρείες για εργασίες καλωδίωσης και η προσφορά κατακυρώθηκε τελικά στην εταιρεία UNOTEL LTD για το ποσό των €3.101. Τελικά στην εταιρεία ανατέθηκαν, χωρίς άλλη διαδικασία, εργασίες συνολικής αξίας €47.857,76 με αιτιολογία «το επείγον ολοκλήρωσης των εργασιών στις κτιριακές εγκαταστάσεις της εταιρείας για να καταστεί δυνατή η μετακίνηση προσωπικού, κάτι που θα επέφερε εξοικονομήσεις». Η εκτέλεση των εργασιών έγινε την περίοδο 30 Σεπτεμβρίου 2013 – 23 Μαΐου 2014.
Η δεύτερη περίπτωση αφορά την ανάθεση εργασιών για αλουμινοκατασκευές στον Χρ. Ζαντή συνολικής αξίας €28.809,20 «χωρίς να ακολουθηθούν οι διαδικασίες προσφορών» και με αιτιολογία όπως και πιο πάνω «το επείγον ολοκλήρωσης των εργασιών στις κτιριακές εγκαταστάσεις της εταιρείας για να καταστεί δυνατή η μετακίνηση προσωπικού, κάτι που θα επέφερε εξοικονομήσεις». Η εκτέλεση των εργασιών έγινε κατά την περίοδο Μάρτιος 2014 – Μάιος 2014.
Στην τρίτη περίπτωση ο Πρόεδρος των ΚΑ και άλλοι αρμόδιοι εξουσιοδότησαν την ανάθεση, μέσα στα πλαίσια μεταστέγασης γραφείων, εργασιών στον Ξένιο Ορφανό, συνολικού κόστους €14.200 «χωρίς να ακολουθηθούν οι διαδικασίες προσφορών» και με αιτιολογία ότι «σε άλλες περιπτώσεις που ζητήθηκαν προσφορές για παρόμοιες εργασίες ο συγκεκριμένος προσφοροδότης ήταν ο πιο φθηνός».
Η τέταρτη περίπτωση αφορά την αγορά 480 μπουκαλιών κρασιού από την εταιρεία ΕΤΚΟ. Όπως αναφέρεται στην έκθεση, «ενώ υπήρχε κατακυρωμένη προσφορά στις εταιρείες ΚΕΟ και ΜΑΚΚΑΣ για συνολική δαπάνη €34.580, η εταιρεία προχώρησε στην απευθείας αγορά 480 μπουκαλιών κρασιού συνολικού κόστους €2.260,80 από την εταιρεία ΕΤΚΟ χωρίς να ακολουθηθούν οι διαδικασίες προσφορών» και με αιτιολογίες «ότι τα συγκεκριμένα κρασιά ήταν καλύτερης ποιότητας, ότι θα αγοράζονταν με 40% έκπτωση και ότι η ΚΕΟ δημιουργούσε προβλήματα με τα χρονοδιαγράμματα των πληρωμών». Σύμφωνα με την έκθεση το θέμα παρουσιάζεται να το χειρίστηκε ο τότε Διευθυντής Τροφοδοσίας Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης και ο Πρόεδρος του ΔΣ ενέκρινε την πληρωμή του τιμολογίου.
Μέσα από τα συμπεράσματα της έκθεσης διαπιστώνεται ότι, για τις δύο πρώτες περιπτώσεις «δεν ήταν ορθή η επίκληση του άρθρου των διαδικασιών που επιτρέπει την απευθείας ανάθεση εργασιών σε επείγουσες περιπτώσεις» και για τις άλλες δύο ότι “δεν ήταν ορθή η επίκληση του άρθρου των διαδικασιών που επιτρέπει την απευθείας ανάθεση εργασιών».
Σε ό,τι αφορά άλλες καταγγελίες, οι οποίες διερευνήθηκαν, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών διαπίστωσε ότι λανθασμένα είχαν πληρωθεί αρχικά από την εταιρεία εξώδικα πρόστιμα του Προέδρου του ΔΣ και πως «ο Πρόεδρος ορθώς ενήργησε να επιστρέψει τα ποσά που αφορούσαν τροχαίες παραβάσεις στην εταιρεία» αλλά και ότι για την περίπτωση των εξόδων συντήρησης του ιδιωτικού αυτοκινήτου του Προέδρου, λαμβάνοντας υπόψη ότι ο Πρόεδρος του ΔΣ αποποιήθηκε του δικαιώματος να χρησιμοποιεί αυτοκίνητο της εταιρείας αλλά και ότι σε παρόμοια περίπτωση ο Πρόεδρος επέστρεψε το ποσό στην εταιρεία «πράγματι ο Πρόεδρος ενήργησε μέσα στα πλαίσια της πολιτικής της εταιρείας» και «δεν υπήρχε πρόθεση από τον Πρόεδρο να επιβαρύνει αλόγιστα την εταιρεία».
Το ίδιο συμπεραίνεται στην έκθεση και για την περίπτωση εξόδων φιλοξενίας που αφορούσαν γεύμα συνολικού κόστους €279,95 τα οποία τελικά επιστράφηκαν από τον Πρόεδρο στην εταιρεία. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έκθεσης, «ο Πρόεδρος του ΔΣ των ΚΑ ενήργησε μέσα στα πλαίσια της πολιτικής της εταιρείας και δεν είχε ουσιαστικά υποχρέωση να επιστρέψει οποιοδήποτε ποσό πίσω στην εταιρεία».
Για άλλες πέντε περιπτώσεις καταγγελιών, μεταξύ των οποίων τρεις περιπτώσεις παραχώρησης δωρεάν εισιτηρίων και η καταβολή για τους μήνες Ιούνιος 2013 - Δεκέμβριος 2013 στον Πρόεδρο ποσού €150 ως επίδομα τηλεφώνου, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών διαπιστώνει ότι "το θέμα μπορεί να θεωρηθεί ως λήξαν».
Υπενθυμίζεται ότι η έκθεση τέθηκε ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου το οποίο αφού, αφενός απεφάνθη ότι «από τα συμπεράσματα διαφαίνεται ότι ο κ. Αντωνίου δεν ενήργησε με δόλο ή πρόθεση να έχει προσωπικό όφελος», αποφάσισε αφετέρου πως «η διαπίστωση ότι από παρερμηνεία του σχετικού άρθρου δεν ακολουθήθηκαν απόλυτα οι προβλεπόμενες διαδικασίες ανάθεσης έργων, και παρά την αναγνώριση της σημαντικής προσφοράς του κ. Αντωνίου κατά τη διάρκεια της θητείας του» η παραίτηση που υπέβαλε ο κ. Αντωνίου στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας γίνεται αποδεκτή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης