Τελευταία Νέα
Διεθνή

Schaeuble (υπ.Οικονομικών): Success story τα προγράμματα διάσωσης στην Ευρωζώνη - Παρερμηνεύτηκαν οι δηλώσεις Draghi για την ανάπτυξη και τη λιτότητα

tags :
Schaeuble (υπ.Οικονομικών): Success story τα προγράμματα διάσωσης στην Ευρωζώνη - Παρερμηνεύτηκαν οι δηλώσεις Draghi για την ανάπτυξη και τη λιτότητα
Το σεβασμό του στην ανεξαρτησία της ΕΚΤ εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας
Στην τεράστια πρόοδο που έχουν κάνει τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης, στα οποία έχουν εφαρμοστεί προγράμματα διάσωσης αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Wolfgang Schaeuble, ο οποίος εξέφρασε την άποψη πως παρερμηνεύτηκαν οι δηλώσεις του διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Mario Draghi ότι η δημοσιονομική πολιτική θα μπορούσε να παίξει μεγαλύτερο ρόλο στην προώθηση της ανάπτυξης.
«Ιρλανδία, Ισπανία, Πορτογαλία και Ελλάδα βρίσκονται σε πολύ καλύτερη θέση από ότι πιστεύαμε μέχρι πρότινος» τόνισε σε συνέντευξη του στη γερμανική εφημερίδα Passauer Neue Presse ο Schaeuble, υπογραμμίζοντας πως πλέον ελάχιστος λόγος γίνεται για τα προβλήματα της Κύπρου.
«Η πολιτική υπερασπίστηκε επιτυχώς το κοινό νόμισμα ενώ οι χώρες τις οποίες βοηθήσαμ, αντιμετωπίζονται πλέον από τον ΟΟΣΑ ως πρωτοπόρες στην υλοποίηση δομικών μεταρρυθμίσεων» επισημαίνει ο Schaeuble κάνοντας λόγο για success story στα κράτη που εφαρμόστηκαν προγράμματα διάσωσης.
Αναφορικά με τη γερμανική οικονομία ο Schaeuble υπογραμμίζει ότι η χώρα διαθέτει μια υγιή δημοσιονομική κατάσταση.
«Χρειαζόμαστε δομικές μεταρρυθμίσεις στη Γερμανία και στην Ευρώπη προκειμένου να διασφαλίσουμε την ανταγωνιστικότητά μας. Για αυτό το λόγο θα συνεχίσουμε να αυξάνουμε και τα επόμενα χρόνια τις δαπάνες για την παιδεία και την έρευνα, χωρίς ωστόσο να κάνουμε νέα χρέη. Θα πρέπει να βελτιώσουμε και τις δημόσιες υποδομές» τονίζει ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας.
Αναφερόμενος στις πρόσφατες δηλώσεις Draghi ο Schaeuble υποστήριξες ότι οι δηλώσεις του διοικητή της ΕΚΤ παρερμηνεύτηκαν.
«Γνωρίζω τον Mario Draghi πολύ καλά και νομίζω πως τον υπερ-ερμηνεύουν» τόνισε ο Schaeuble, εκφράζοντας παράλληλα το σεβασμό του προς την ανεξαρτησία της ΕΚΤ και του διοικητή της.
Σημειώνεται πως την περασμένη Παρασκευή ο Draghi σε ομιλία του στο Jackson Hole είχε αναφέρει ότι είναι αισιόδοξος ότι τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί, αλλά και ένα πιο αδύναμο ευρώ θα βοηθήσουν την οικονομία της Ευρωζώνης, προσθέτοντας ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη να κάνει περισσότερα αν αυτό κριθεί αναγκαίο.
Οι δηλώσεις αυτές ερμηνεύτηκαν ως στροφή προς τη στήριξη των μεγαλύτερων δημοσιονομικών κινήτρων έναντι της λιτότητας.
Ο Schaeuble αναφέρθηκε και στα σχόλια του πρώην υπουργού Οικονομίας της Γαλλίας, Arnaud Monterbourg, ο οποίος είχε κατηγορήσει τη Γερμανία για εμμονή στη λιτότητα.
Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας περιορίστηκε στο να εκφράσει τη δυσαρέσκεια του για τις δηλώσεις αυτές, αναφέροντας πως πρόκειται για μια εσωτερική διαμάχη της Γαλλίας, για την οποία – όπως είπε – υπήρξαν και συνέπειες μια και ο πρόεδρος της Γαλλίας Francois Hollande προχώρησε στην παραίτηση σύσσωμης της κυβέρνησης.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης