Τελευταία Νέα
Διεθνή

Υπό το φόβο τρομοκρατικού χτυπήματος οι ΗΠΑ... Προετοιμάζονται για κυβερνοεπίθεση στα τραπεζικά δίκτυα

Υπό το φόβο τρομοκρατικού χτυπήματος οι ΗΠΑ... Προετοιμάζονται για κυβερνοεπίθεση στα τραπεζικά δίκτυα
Οι συνέπειες θα είναι ανάλογες με το πιστωτικό κραχ του 2008 ή την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου 2001!
Τρόμο έχουν προκαλέσει τα τελευταία 24ωρα στον τραπεζικό κλάδο οι κυβερνοεπιθέσεις στα συστήματα των μεγάλων αμερικανικών τραπεζών, με τον κλάδο να βρίσκεται σε αναβρασμό.
Τραπεζίτες και αξιωματούχοι των ΗΠΑ έχουν προειδοποιήσει ότι οι κυβερνο-τρομοκράτες θα προσπαθήσουν να καταστρέψουν τα δίκτυα υπολογιστών του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Ακόμη και αν οι πελάτες δεν χάσουν χρήματα από τις επιθέσεις hacking, η περίπτωση της JPMorgan ήταν μια υπενθύμιση ότι οι τράπεζες, με τις πιο εξελιγμένες άμυνες, είναι ευάλωτες.
Κυβερνητικοί αξιωματούχοι έχουν ήδη συστήσει ομάδα που ερευνά τις πιθανές επιπτώσεις μιας μαζικής επίθεσης, καθώς οι ασφαλιστικές δεν έχουν προβλέψει μεγάλης έκτασης ζημίες από τέτοια περιστατικά.
Σύμφωνα με ειδικούς αξιωματούχους που επικαλείται το πρακτορείο Bloomberg, μπορούμε να μιλάμε για επίθεση που μπορεί να πλήξει σημαντικά άυλα περιουσιακά στοιχεία.
Μια μαζική κυβερνοεπίθεση δεν θα είναι απλά μια προσπάθεια να κλαπούν χρήματα.
Η πρόσφατη επίθεση στην JP Morgan έδειξε ότι οι κυβερνοτρομοκράτες λεηλάτησαν πολλά gigabytes δεδομένων βαθιά μέσα στο δίκτυο της τράπεζας.
Μάλιστα, αξιωματούχοι που επικαλείται το Bloomberg κάνουν λόγο για συνεργασία των hackers με τη ρωσική κυβέρνηση, η οποία ενδεχομένως να αποζητά αντίποινα για τις κυρώσεις των ΗΠΑ κατά τον πόλεμο της Ουκρανίας.
Στη χειρότερη περίπτωση εκδήλωσης μια επίθεση μπορεί να καταστρέψει αρχεία και λογαριασμούς, να παγώσει τα δίκτυα, εξέλιξη που θα μπορούσε να βλάψει την οικονομία στην κλίμακα των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

Παραβιάσεις δεδομένων από το 2005 (ανά κλάδο)



Από τη μεριά της η κυβέρνηση φοβάται πως θα μπορούσε να είναι μοιάζει περισσότερο με τις συνθήκες μετά την πιστωτική κατάρρευση του 2008, όταν η Federal Reserve επικαλέστηκε «ασυνήθιστες και κρίσιμες συνθήκες».
Υπενθυμίζεται εδώ ότι η Janet Napolitano, υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ μέχρι τον Αύγουστο του 2013, προειδοποίησε στην αποχαιρετιστήρια ομιλία της ότι η χώρα μπορεί να υποφέρει κάποια μέρα μία κυβερνοεπίθεση, μια "κυβερνο - 11η Σεπτεμβρίου", που θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στις ζωές των ανθρώπων, στην οικονομία και την καθημερινή λειτουργία της κοινωνίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης