Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σκοτία: Και η Ένωση Παραγωγών Ουίσκι αγωνιά για τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος - Ποιο το μέλλον του δημοφιλούς αλκοολούχου ποτού;

Σκοτία: Και η Ένωση Παραγωγών Ουίσκι αγωνιά για τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος - Ποιο το μέλλον του δημοφιλούς αλκοολούχου ποτού;
Οι παραγωγοί ουίσκι, πάντως, δεν έχουν προειδοποιήσει με μετακίνηση της έδρας τους...
Η Σκοτία είναι γνωστή για αρκετά πράγματα, όπως τα κιλτ και το τέρας του Λοχ Νες, αλλά ίσως περισσότερο από καθετί είναι φημισμένη για την παραγωγή της σε ένα διάσημο αλκοολούχο ποτό: το ουίσκι.
Η Scotch Whisky Association, γιατί προφανώς και θα υπήρχε ένωση των παραγωγών του ουίσκι στη Σκοτία, αγωνιά, λοιπόν, και αυτή για το επικείμενο κρίσιμο δημοψήφισμα, που θα κρίνει το μέλλον της χώρας, αλλά και… των δραστηριοτήτων τους.
Μεγάλη ανησυχία προκαλεί στους παραγωγούς το άγνωστο νομισματικό μέλλον της χώρας σε περίπτωση απόσχισης, καθώς δεν έχει καθοριστεί το νόμισμα που θα χρησιμοποιηθεί στην ανεξάρτητη Σκοτία.
Μια ενδεχόμενη εγκατάλειψη της λίρας, θα μπορούσε να σημάνει τον αποκλεισμό των σκοτσέζικων επιχειρήσεων από τις διεθνείς αγορές, ένα όχι και τόσο αισιόδοξο σενάριο για το ουίσκι, ένα από τα δυνατά εξαγώγιμα χαρτιά της χώρας.
Η ένωση, επεσήμανε ότι η αποτυχία της βιομηχανίας ουίσκι συνδέεται άμεσα με την ένταξη της Σκοτίας στο Ηνωμένο Βασίλειο και τα οφέλη που απολαμβάνουν οι παραγωγοί βάσει της βρετανικής νομοθεσίας, οφέλη που θα πρέπει «αντιστοίχως να παραχωρηθούν» και σε περίπτωση που το δημοψήφισμα δείξει ΝΑΙ στην ανεξαρτητοποίηση.
Ο David Frost, διευθύνων σύμβουλος της Ένωσης, τόνισε ότι οι Σκοτζέζοι παραγωγοί είχαν το πλεονέκτημα να αποφασίζουν βάσει   
οικονομικών και δημοσιονομικών πολιτικών, των οποίων «η έκβαση είναι προβλέψιμη», ενώ το δημοψήφισμα εγείρει ερωτήματα σχετικά με τους φορολογικούς και εμπορικούς νόμους που θα υιοθετηθούν.
Για παράδειγμα, βάσιμος είναι ο φόβος, για τους βιομήχανους, ότι θα χαθεί η άνευ δασμών εξαγωγή του ουίσκι στις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έκβαση «δυσκόλως διαχειρίσιμη», ενώ και μεγάλα είναι τα οφέλη από τις εμπορικές συμφωνίες του Ηνωμένου Βασιλείου σε παγκόσμιο επίπεδο, με τις εκτιμήσεις να αναφέρουν ότι οι Σκοτζέζοι θα χάσουν την πρόσβαση σε 110-130 αγορές στις οποίες δραστηριοποιούνται σήμερα.
Να σημειωθεί ότι οι εξαγωγές τροφίμων και ποτών της Σκοτίας αποτελούν το ένα τρίτο των συνολικών εξαγωγών του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ 40 μπουκάλια ουίσκι εξάγονται κάθε δευτερόλεπτο.
Παρά την ανησυχία της Ένωσης, ωστόσο, και σε αντίθεση με τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, δεν υπάρχει, ή τουλάχιστον δεν έχει αναφερθεί, πρόθεση των παραγωγών ουίσκι να μετακινήσουν την έδρα των εταιρειών τους.
Γεγονός είναι ότι το εν λόγω ποτό είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ιστορία του τόπου και την ανάπτυξη των κοινωνιών, με δεκάδες χιλιάδες πολίτες να βασίζουν την επιβίωσή τους στην επιχείρηση του ουίσκι.
Η απόφαση των Σκοτζέζων είναι, πάντως, κοντά, με μόλις λίγα 24ωρα να μας χωρίζουν από το δημοψήφισμα, οπότε σύντομα θα μάθουμε το μέλλον και του…ουίσκι.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης