Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η ώρα της αλήθειας έφθασε για τη Σκοτία – Οδηγός ερωταπαντήσεων για το δημοψήφισμα και τις επιπτώσεις του

Η ώρα της αλήθειας έφθασε για τη Σκοτία – Οδηγός ερωταπαντήσεων για το δημοψήφισμα και τις επιπτώσεις του
Το δημοψήφισμα της 18ης Σεπτεμβρίου θα κρίνει το μέλλον τόσο της Σκοτίας όσο και του Ηνωμένου Βασιλείου
Λίγα εικοσιτετράωρα απομένουν μέχρι τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος στη Σκοτία, που θα καθορίσει αν θα διακοπεί η κοινή πορεία της, έπειτα από 307 χρόνια, με το υπόλοιπό Ηνωμένο Βασίλειο.
Παρακάτω παρουσιάζεται ένας σύντομος οδηγός, που παρουσιάστηκε στην ιστοσελίδα expansion.com, με στόχο να αποσαφηνιστούν μερικές λεπτομέρειες σχετικά με το δημοψήφισμα και τις επιπτώσεις από το αποτέλεσμα που θα προκριθεί.

Πότε θα διεξαχθεί το δημοψήφισμα
Θα λάβει χώρα στη Σκοτία, στα βόρεια του Ηνωμένου Βασιλείου τη 18η Σεπτεμβρίου. Τα εκλογικά τμήματα θα κλείσουν στις 10 το βράδυ και τα αποτελέσματα θα γίνουν γνωστά το πρωί της 19ης Σεπτεμβρίου.

Ποιοι ψηφίζουν
Στο δημοψήφισμα έχουν εγγραφεί για να ψηφίσουν 4,3 εκατ. κάτοικοι της Σκοτίας, το 97% εκ των οποίων μπορεί να ψηφίσει. Δικαίωμα έχουν όσοι έχουν ηλικία μεγαλύτερη των 16 ετών.

Για ποιο λόγο διεξάγεται το δημοψήφισμα
Το Εθνικιστικό Κόμμα της Σκοτίας (SNP) κέρδισε την απόλυτη πλειοψηφία το σκοτσέζικο Κοινοβούλιο το 2011. Μετά το αποτέλεσμα αυτό, ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δέχθηκε το 2012 την πρόταση του SNP να διεξαχθεί δημοψήφισμα για το αν οι Σκοτσέζοι θέλουν να συνεχίσουν να αποτελούν μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου ή αν προτιμούν να ανεξαρτητοποιηθούν.

Ποιο είναι το ερώτημα του δημοψηφίσματος
Η ερώτηση που θα κληθούν να απαντήσουν με ένα «ναι» ή ένα «όχι» οι Σκοτσέζοι είναι: «Θα έπρεπε η Σκοτία να είναι ένα κράτος ανεξάρτητο;».

Πώς διαμορφώνεται τώρα η κατάσταση
Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει αν θα υπερισχύσει το «ναι» ή το «όχι». Στην αρχή του έτους όσοι υποστήριζαν την παραμονή της Σκοτίας στην ένωση υπερίσχυαν, όμως τους τελευταίους μήνες η απόσταση έχει μειωθεί.
Πριν από μία εβδομάδα, μάλιστα, σε δημοσκόπηση της «The Sunday Times» για πρώτη φορά πέρασαν μπροστά με 51% όσοι είναι υπέρ της ανεξαρτησίας. Από τότε, πολλές δημοσκοπήσεις έχουν δημοσιευθεί, καταδεικνύοντας ελαφρά υπεροχή του «όχι».

Ποιος θα αναδειχθεί νικητής
Για την ανάδειξη του νικητή, απαιτείται η συγκέντρωση ήμισυ συν μιας ψήφου.

Τι θα συμβεί αν κερδίσει το «ναι»
Αυτόματα θα τεθεί σε λειτουργία ένας μηχανισμός για την ανεξαρτησία της Σκοτίας την 24η Μαρτίου 2016.
Πολλοί Σκοτσέζοι εκτιμούν ότι είναι μικρό το περιθώριο και ότι δεν υπάρχει αρκετός χρόνος προκειμένου να συζητηθούν σημαντικά θέματα, όπως οι σχέσεις του νέου κράτους με το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και η συμμετοχή του στην Ε.Ε.

Ποιο νόμισμα θα έχει μια ανεξάρτητη Σκοτία
Το Εθνικιστικό Κόμμα της Σκοτίας (SNP) προτείνει το νέο κράτος να συνεχίσει να έχει τους τρεις μεγάλους βρετανικούς θεσμούς, δηλαδή νόμισμα τη στερλίνα, κεντρική τράπεζα την Bank of England και τη μοναρχία, με μονάρχη τη βασίλισσα Ελισάβετ.
Ωστόσο, τα τρία βασικά βρετανικά κόμματα του Ηνωμένου Βασιλείου απορρίπτουν τη νομισματική ένωση.
Το νόμισμα που θα είχε μια ανεξάρτητη Σκοτία είναι το μεγάλο ζητούμενο και ένας από τους μεγάλους κινδύνους αποσταθεροποίησης που βλέπουν οι επιχειρήσεις.

Ποια τα επιχειρήματα που προβάλλουν οι υπέρμαχοι του «ναι» για μια ανεξάρτητη Σκοτία
Σύμφωνα με τον Άλεξ Σάλμοντ, σκοτσέζο πρωθυπουργό, οι Σκοτσέζοι θα έχουν καλύτερη ποιότητα ζωής.
Επίσης, προσπαθεί να τους πείσει ότι με τα μελλοντικά έσοδα από τα αποθέματα πετρελαίου της Βόρειας Θάλασσας που θα εισρεύσουν στα ταμεία του σκοτσέζικου δημοσίου, θα βελτιωθούν σημαντικά οι δημόσιες υπηρεσίες, όπως οι τομείς υγείας και παιδείας.
Μάλιστα, όπως σημειώνει, η Σκοτία θα πλησιάζει περισσότερο στο μοντέλο των σκανδιναβικών χωρών, παγκόσμιο παράδειγμα του κράτους πρόνοιας.

Τα επιχειρήματα όσων αντιτίθενται στην αποχώρηση της Σκοτίας
Τα επιχειρήματα όσων είναι κατά της ανεξαρτησίας βασίζονται κυρίως στο να πείσουν τους Σκοτσέζους για τους οικονομικούς κινδύνους της απόσχισης.
Σημειώνουν ότι δεν θα είναι δυνατόν να μοιραστούν το ίδιο νόμισμα με το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο, με αποτέλεσμα να πρέπει να εκδώσουν άλλο νόμισμα, κάτι που θα αποτελούσε πληγή για τράπεζες, επιχειρήσεις και επενδυτές.
Αν παραμείνει στην ένωση, οι υπερασπιστές του «όχι» τονίζουν ότι θα δοθούν περισσότερες δημοσιονομικές ελευθερίες.

Γιατί οι εταιρείες δεν επιθυμούν την ανεξαρτησία
Οι επιχειρήσεις φοβούνται ότι την αποσταθεροποίηση που θα μπορούσε να τους προκαλέσει η ανεξαρτησία, ενώπιον της αβεβαιότητας σχετικά με το νόμισμα που θα είχε το νέο κράτος.
Την τελευταία εβδομάδα, σημειώνεται, πέντε σκοτσέζικες τράπεζες, μεταξύ των οποίων οι Lloyds, RBS και TSB, έχουν δηλώσει ότι θα μεταφέρουν τις δραστηριότητες αν υπερισχύσει το «ναι» στο δημοψήφισμα.
Παράλληλα, εκατομμύρια αποταμιεύσεις σε στερλίνες έχουν μεταφερθεί από τη Σκοτία στο Ηνωμένο Βασίλειο προκειμένου να αποφύγουν ενδεχόμενη υποτίμηση που θα υποδήλωνε το λανσάρισμα ενός νέου νομίσματος του ανεξάρτητου κόμματος.

Ποιο είναι το ειδικό βάρος του χρηματοπιστωτικού τομέα στη Σκοτία
Η Σκοτία έχει μια μακρά και πλούσια παράδοση ως οικονομικό  χρηματοπιστωτικό κέντρο.
Τράπεζες όπως η Royal Bank of Scotland έχουν την έδρα τους στην περιοχή εδώ και 300 χρόνια, ενώ και η ασφαλιστική εταιρεία Standard Life μετράει εκεί παρουσία 189 ετών.
Ο χρηματοπιστωτικός και ασφαλιστικός τομές αποτελούν το 7,1% του ΑΕΠ της Σκοτίας, είναι δηλαδή ο πέμπτος πιο σημαντικός τομέας.

Ποια είναι η οικονομική σημασία της Σκοτίας στο Ηνωμένο Βασίλειο
Η Σκοτία αποτελεί το 8% του πληθυσμού και το 9% του ΑΕΠ στο σύνολο του Ηνωμένου Βασιλείου.
Περί το 70% των σκοτσέζικών εξαγωγών, εξαιρουμένων του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, κατευθύνονται προς το Ηνωμένο Βασίλειο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης