Τελευταία Νέα
Διεθνή

Άνοιξε ο δρόμος για «μη δεσμευτικού» χαρακτήρα δημοψήφισμα ανεξαρτησίας στην Καταλονία - Στις 9 Νοεμβρίου η διεξαγωγή του

Άνοιξε ο δρόμος για «μη δεσμευτικού» χαρακτήρα δημοψήφισμα ανεξαρτησίας στην Καταλονία - Στις 9 Νοεμβρίου η διεξαγωγή του
Η Καταλονία επιθυμεί την ευκαιρία να αποφασίσει για το μέλλον της, όπως η Σκοτία - Το δημοψήφισμα αντίκειται στο Σύνταγμα, τονίζει η κυβέρνηση Rajoy
Μπορεί τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος της Σκοτίας να δυσαρέστησαν τους Καταλανούς, ωστόσο κάθε άλλο παρά τους αποθάρρυνε να συνεχίσουν δυναμικά τους αγώνες τους για ανεξαρτησία.
Μάλιστα, λίγες ώρες αφότου το αποσχιστικό κίνημα της Σκοτίας ηττήθηκε, τουλάχιστον προσωρινά, οι Καταλανοί ενέκριναν στο τοπικό τους κοινοβούλιο νόμο, ο οποίος δίνει το πράσινο φως στου Καταλανούς ηγέτες να προβούν σε μη δεσμευτική «διαβούλευση» για την ανεξαρτησία της περιοχής,
Ο νόμος, που ψηφίστηκε με ενισχυμένη πλειοψηφία 106 θετικών ψήφων, έναντι 28 αρνητικών, πρόκειται, σύμφωνα με τις πηγές, να εφαρμοστεί άμεσα, με πιθανή τη διεξαγωγή «συμβουλευτικού» δημοψηφίσματος τον ερχόμενο Νοέμβριο, στις 9 του μηνός.
Δίνει, επίσης, ένα νομικό παραθυράκι διεξόδου από το Σύνταγμα της Ισπανίας, το οποίο απαγορεύει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, στο οποίο δεν μπορούν να συμμετάσχουν όλοι οι Ισπανοί πολίτες.



Ο Artur Mas, ηγέτης των Καταλανών, που στήριξε σφόδρα το κίνημα των Σκοτζέζων, δήλωσε ότι οι Καταλανοί πολίτες επιθυμούν την ίδια ευκαιρία με τους Σκοτζέζους, να αποφασίσουν για το μέλλον τους, ενώ τόνισε ότι το κίνημα εμφανίζεται «ισχυροποιημένο», παρά τις κυβερνητικές αντιδράσεις.
Ειδικότερα, δήλωσε πως «ότι συνέβη στη Σκοτία και στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν αποτελεί τροχοπέδη για εμάς – γιατί πολύ απλά αυτό που θέλουμε είναι η Καταλονία να έχει την ευκαιρία να ψηφίσει».
Η ισπανική κυβέρνηση είναι σαφώς ενάντια σε μια τέτοια προοπτική, με τον πρωθυπουργό Rajoy, να ετοιμάζεται να υπερασπιστεί νομικά την ενωμένη Ευρώπη, στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας.
Να σημειωθεί, πάντως, ότι σε αντίθεση με το δημοψήφισμα στη Σκοτία, η καταλανική ψήφος δεν θα οδηγήσει σε άμεση ανεξαρτητοποίηση από την Ισπανία.
Αντ 'αυτού, ο πληθυσμός της περιοχής των 7,5 εκατ. πολιτών θα ερωτηθεί αν επιθυμεί την ανεξαρτησία, με τον Mas να δηλώνει ότι η περίπτωση θετικής απάντησης, θα αποτελούσε πολιτική εντολή για τη διαπραγμάτευση μιας πορείας ανεξαρτησίας.
Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι το 2006 η Καταλονία είχε επισήμως ανακηρυχτεί σε «έθνος», απόφαση, ωστόσο, που αργότερα ακυρώθηκε από το Συνταγματικό Δικαστήριο.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης