Τελευταία Νέα
Διεθνή

Δεν σχεδιάζει να απαντήσει τους ευρωπαϊκούς περιορισμούς η Ρωσία - "Όχι" στον εμπορικό πόλεμο λέει η Μόσχα

tags :
Δεν σχεδιάζει να απαντήσει τους ευρωπαϊκούς περιορισμούς η Ρωσία -
Στις 26 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η τριμερής σύνοδος Ρωσίας, Ουκρανίας και ΕΕ για το φυσικό αέριο
Μπορεί η Δύση να σχεδιάζει νέες κυρώσεις της στη Ρωσία, ωστόσο η Μόσχα επιχειρεί να διατηρήσει τις -προς όφελός της- ισορροπίες και ως εκ τούτου, δεν σχεδιάζει να απαντήσει τους ευρωπαϊκούς περιορισμούς.
"Η Ρωσία δεν προσανατολίζεται σε πακέτο αντιμέτρων ως απάντηση στις δυτικές κυρώσεις για τον ρόλο της Μόσχας στην ουκρανική κρίση", δήλωσε το Σάββατο ο αναπληρωτής πρωθυπουργός.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομίας Alexey Ulyukaev (Αλεξέι Ουλιουκάγεφ) χαρακτήρισε αντιπαραγωγική την ενίσχυση των αντιμέτρων και πρόσθεσε, ότι δεν αναμένει ότι η Δύση θα επιβάλλει νέες κυρώσεις, γεγονός που θα υποδήλωνε μία πορεία προς την λήξη ενός εμπορικού πολέμου.
Σύμφωνα με το Reuters οι κυρώσεις έχουν ήδη πλήξει την οικονομία της Ρωσίας, έχουν περιορίσει την πρόσβασή της στις αγορές με αποτέλεσμα να προκαλούν αβεβαιότητα και ανασφάλεια στη χώρα, ενώ ο Ουλιοκάγεφ εκτιμά πως αυτό θα διαρκέσει καθ΄όλη τη διάρκεια του 2016 και του 2017.
«Πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αντιδράσουμε, όχι επιβάλλοντας αντίμετρα, θεωρώ ότι είναι αντιπαραγωγικό, αλλά υποστηρίζοντας εκείνους που έχουν υποστεί τις κυρώσεις», δήλωσε ο υπουργός στους δημοσιογράφους στο περιθώριο οικονομικού φόρουμ στο θέρετρο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας.

Η ρωσική κυβέρνηση μελετά τη λήψη περαιτέρω μέτρων που αφορούν κυρίως την ναυπηγική βιομηχανία, την αυτοκινητοβιομηχανία και την αεροναυπηγική βιομηχανία, στα οποία ενδεχομένως να περιλαμβάνονται μειώσεις στις εισαγωγές αυτοκινήτων και ρουχισμού.
"Οι κυρώσεις δεν τίθενται υπό συζήτηση, δεν είναι προτεραιότητα", είπε ο Ντβορκόβιτς, σύμφωνα με τα πρακτορεία ειδήσεων RIA και Tass.

Ξανά στους δρόμους για την Ουκρανία οι Ρώσοι
Στη Μόσχα και σε άλλες μεγάλες πόλεις έχουν προγραμματιστεί διαδηλώσεις υπέρ της ειρήνης.
Υπολογίζεται ότι στη ρωσική πρωτεύουσα θα συμμετάσχουν πενήντα χιλιάδες άνθρωποι.
Πρόκειται για τις πρώτες μεγάλες διαδηλώσεις από εκπροσώπους της αντιπολίτευσης και οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, από τότε που η Ρωσία ενεπλάκη στη διαμάχη με την Ουκρανία πριν από περίπου μισό χρόνο.
Τον Μάρτιο του 2014, όταν διοργανώθηκε στην Κριμαία το δημοψήφισμα για την προσχώρησή της ή όχι στη Ρωσία, χιλιάδες άνθρωποι είχαν βγει στους δρόμους με το σύνθημα «Κάτω τα χέρια από την Ουκρανία».
Πρόσφατες δημοσκοπήσεις πάντως δείχνουν - όπως και τότε - πως η πλειονότητα των Ρώσων πολιτών εγκρίνει την πολιτική του Κρεμλίνου απέναντι στο Κίεβο.

Σε κατάπαυση του πυρός συμφώνησαν το Σάββατο το πρωί εκπρόσωποι της ουκρανικής πλευράς και των φιλορώσων αυτονομιστών καθώς και στη δημιουργία μιας αποστρατικοποιημένης ζώνης πλάτους 30 χιλιομέτρων στην ανατολική Ουκρανία, ανακοινώθηκε μετά από επτά ώρες διαπραγματεύσεων στο Μινσκ.
«Έχουμε υπογράψει ένα μνημόνιο» δήλωσε προς τους απεσταλμένους του Τύπου στο Κίεβο, ο πρώην πρόεδρος της Ουκρανίας Λεονίντ Κούτσμα.
Η συμφωνία προβλέπει εννέα σημεία, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται η παύση της χρήσης των όπλων και η απόσυρση του βαρέως πυροβολικού σε απόσταση 15 χιλιομέτρων εκατέρωθεν, είπε ο Κούτσμα.
«Αυτή είναι μια ευκαιρία για να δημιουργήσουμε μια ζώνη κατάπαυσης του πυρός πλάτους τουλάχιστον 30 χιλιομέτρων» πρόσθεσε ο πρώην πρόεδρος της Ουκρανίας.
Οι δυο εμπόλεμες παρατάξεις συμφώνησαν να μην χρησιμοποιούν βαρέα όπλα σε κατοικημένες περιοχές ενώ απαγορεύουν στα μαχητικά αεροσκάφη και στα μη επανδρωμένα αεροσκάφη να πετούν πάνω από τη ζώνη ασφαλείας που θα πρέπει να παρακολουθείται από τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, είπε ακόμη ο Λεονίντ Κούτσμα.
Σύμφωνα με το έγγραφο της συμφωνίας «όλες οι ένοπλες ομάδες, ο στρατιωτικός εξοπλισμός, οι στρατιώτες και οι μισθοφόροι» δεν θα εισέρχονται στην αποστρατικοποιημένη ζώνη.
«Θα πρέπει να δημιουργηθεί μια ζώνη πλήρους ασφάλειας», δήλωσε ο Ιγκόρ Πλοτνίτσκι από την πλευρά των αυτονομιστών που εκπροσωπούν την αποκαλούμενη «Λαϊκή Δημοκρατία του Λουγκάνσκ», προσθέτοντας ότι η κατάσταση στο Λουγκάνσκ και στο Ντόνετσκ περιοχές που ελέγχονται από τους αυτονομιστές δεν συζητήθηκε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης