Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bruegel: Κίνδυνος από τις εκατοντάδες μικρές τράπεζες της Γερμανίας - Θα ξεφύγουν του ελέγχου της ΕΚΤ;

Bruegel: Κίνδυνος από τις εκατοντάδες μικρές τράπεζες της Γερμανίας - Θα ξεφύγουν του ελέγχου της ΕΚΤ;
Το ίδιο πρόβλημα, αλλά σε μικρότερο βαθμό, αντιμετωπίζουν και η Αυστρία και η Ιταλία
Σημαντικές ανισορροπίες διαπιστώνει το Ινστιτούτο Bruegel στο τραπεζικό σύστημα της Γερμανίας, το οποίο εμφανίζει ιδιαίτερα αυξημένο κατακερματισμό με πάρα πολλές μικρές τράπεζες.
Στην τελευταία ανάλυση του Bruegel, ο ευρωπαϊκός τραπεζικός κλάδος θα περάσει στην εποπτεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), η οποία και θα αντιμετωπίζει τις αφερέγγυες τράπεζες από το επόμενο έτος.
Στην πρόσφατη χαρτογράφηση του τραπεζικού τομέα, από τις 3.652 τράπεζες που δραστηριοποιούνται στην Ευρωζώνη, μόνο 120 υπόκεινται στην ευρωπαϊκή Εποπτική Αρχή.
Αυτές οι 120 αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον το 80% του συνολικού τραπεζικού ενεργητικού της Ευρωζώνης.
Από τις υπόλοιπες μικρές τράπεζες, εντοπίζεται μια υπερσυγκέντρωση στη Γερμανία, στην Αυστρία και την Ιταλία, όπου βρίσκονται σχεδόν τα τέσσερα πέμπτα του συνόλου των μικρότερων τραπεζών.



Μια πιο προσεκτική ματιά στην λίστα της ΕΚΤ επισημαίνει ότι 1.697 από τους 3.532 μικρότερες τράπεζες είναι στη Γερμανία.
Το πρόβλημα γίνεται μεγαλύτερο, αν αναλογιστεί κανείς ότι αυτές οι τράπεζες θα εποπτεύονται από τις εθνικές αρχές.
Σύμφωνα με το Bruegel, αυτή η ανισορροπία συνδέεται με τη δομή της τραπεζικής αγοράς στη Γερμανία, όπου πολλές τράπεζες ταμιευτηρίου (Sparkassen) και οι συνεταιριστικές τράπεζες (Raiffeisenbanks Volksbanken) εξυπηρετούν τοπικούς πελάτες.
Αντίθετα, αν και σε πολλές άλλες χώρες οι τοπικές τράπεζες είναι βιώσιμες, μετά από σημαντικές ενέργειες που έχουν γίνει, στη Γερμανία κανείς δεν γνωρίζει την πραγματική κατάσταση η οποία επικρατεί.
Ο διαχωρισμός της ΕΚΤ σε τράπεζες «σημαντικές» και «λιγότερο σημαντικές», είναι να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών.
Ωστόσο, αν ο κλάδος των «λιγότερο σημαντικών» είναι μεγάλος, τότε η τραπεζική μεταρρύθμιση θα δοκιμαστεί στις αντιλήψεις των επενδυτών, τονίζει το Bruegel.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης