Τελευταία Νέα
Διεθνή

Financial Times: Λάθος κίνηση οι βομβαρδισμοί των ΗΠΑ στη Συρία - Πέντε σοβαροί προβληματισμοί

Financial Times: Λάθος κίνηση οι βομβαρδισμοί των ΗΠΑ στη Συρία - Πέντε σοβαροί προβληματισμοί
Οι Financial Times διαρρηγνύουν την παραδοσιακή συμμαχία μεταξύ Βρετανίας και ΗΠΑ
«Αντάρτικο» εναντίον των αμερικανικών βομβαρδισμών στη Συρία ξεκινούν οι Financial Times, οι οποίοι εκφράζουν σοβαρές επιφυλάξεις για τη νέα επέμβαση των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή.
Παρά την παραδοσιακή συμμαχία Μ. Βρετανίας - ΗΠΑ, οι Financial Times αντιτάσσονται στις αμερικανικές επιδρομές, παραθέτοντας πέντε προβληματισμούς:
1. Οι βομβαρδισμοί στο Ιράκ σχεδιάστηκαν με στόχο την ανακατάληψη των χαμένων εδαφών από τα κυβερνητικά στρατεύματα. Αυτό δεν μπορεί να συμβεί στη Συρία, καθώς οι ΗΠΑ τρέφουν εχθρικά συναισθήματα έναντι της συριακής κυβέρνησης. Άλλωστε, αυτοί που εξόπλισαν τη συριακή αντιπολίτευση, από την οποία και γεννήθηκε το κίνημα των τζιχαντιστών, είναι οι ΗΠΑ και oι δυτικές χώρες.
2. Οι ΗΠΑ πέραν των βομβαρδισμών, πρέπει να δημιουργήσουν συμμαχίες και στο έδαφος. Θα απαιτηθεί τουλάχιστον ένας χρόνος, έως ότου εκπαιδεύσουν ένα σώμα 5.000 στρατιωτών, φίλων προσκείμενων στις ΗΠΑ και πολέμιων των τζιχαντιστών.
3. Η δημιουργία αυτού του σώματος θα επιφέρει έναν ακόμη κατακερματισμό μεταξύ των δυνάμεων που απαρτίζουν τη συριακή αντιπολίτευση, εντείνοντας τη διχόνοια και την αντιπαλότητα και καταλήγοντας να υπονομεύσουν την αποτελεσματικότητα των επιχειρήσεων.
4.  Ιράν και ΗΠΑ ήταν σύμφωνοι ως προς τους βομβαρδισμούς στο Ιράκ. Ως προς τη Συρία όμως, διατηρούν διαφορετική στάση, καθώς το Ιράν τάσσεται αφενός εναντίον του Ισλαμικού Κράτους αφετέρου όμως, στηρίζει το καθεστώς του Assad.
5. Η στρατιωτική εκστρατεία συνιστά μόνο ένα μέρος του πολέμου εναντίον του Ισλαμικού Κράτους. Η πολιτική έκφανση του πολέμου είναι αρκετά πιο σημαντική. Σ’ αυτό το επίπεδο, οι ΗΠΑ έχουν αποτύχει παταγωδώς, καθώς δεν υπάρχει ουδεμία πολιτική συμμαχία ή έστω συναίνεση, με τη συριακή κυβέρνηση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης