Τελευταία Νέα
Διεθνή

Die Presse: Η ΕΚΤ θέλει να αγοράσει ελληνικά «σκουπίδια» - Κριτική στον Draghi και από τη FAZ για το πρόγραμμα αγοράς ABS

tags :
Die Presse: Η ΕΚΤ θέλει να αγοράσει ελληνικά «σκουπίδια» - Κριτική στον Draghi και από τη FAZ για το πρόγραμμα αγοράς ABS
Η ΕΚΤ προτίθεται να αγοράσει «ελληνικά σκουπίδια» αναφέρει η αυστριακή 
(upd)Σφοδρή κριτική ασκεί στην πολιτική του διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Mario Draghi με αφορμή το πρόγραμμα αγοράς τιτλοποιημένων δανείων χαμηλής φερεγγυότητας ο Γερμανικός Τύπος.
Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, σε σημερινό της δημοσίευμα η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung ασκεί δριμεία κριτική στον Draghi υπογραμμίζοντας ότι η ΕΚΤ διαλέγει στραβό δρόμο και διολισθαίνει συνεχώς προς τον κίνδυνο.
«Η αγορά τέτοιων ομολόγων είναι μεν επικερδής για τους μέχρι τώρα κατόχους τους, αλλά πρόκειται για εξαιρετικά αμφιλεγόμενη ενέργεια της ΕΚΤ» αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα.
«Με τον τρόπο αυτό ο Draghi ουσιαστικά εξαγοράζει χρόνο για τις χώρες σε κρίση.
Το ερώτημα είναι πώς αυτές θα εκμεταλλευτούν αυτήν την πολιτική. Το χρέος της Γαλλίας είναι δυσθεώρητο, ενώ η Ιταλία διστάζει να προχωρήσει σε αποτελεσματικές μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας (…) Επειδή οι κυβερνήσεις δεν κινητοποιούνται και η οικονομία βρίσκεται σε κατάσταση στασιμότητας, το βάρος για δράση πέφτει στους ώμους της ΕΚΤ. 
Κάποτε θεωρούνταν ταμπού για την ΕΚΤ μια τόσο φανερή χρηματοδότηση ενός κράτους, σήμερα η ΕΚΤ βρίσκεται στο τέλος ενός στραβού δρόμου», υποστηρίζει η Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Επικριτικό κατά της πολιτικής Draghi και το δημοσίευμα της αυστριακής εφημερίδας Die Presse, η οποία αφού αναφέρει ότι η ΕΚΤ προτίθεται να αγοράσει «ελληνικά σκουπίδια», υπογραμμίζει ότι ο Draghi θα βρει απέναντι του τον Jens Weidmann, τον επικεφαλής της Bundesbank, ο οποίος – κατά το δημοσίευμα – αναμένεται να καταψηφίσει τα σχέδια αυτά.
«Σε περίπτωση που όντως η ΕΚΤ αγοράσει ελληνικά και κυπριακά πακέτα τιτλοποιημένων δανείων με χαμηλή πιστοληπτική ικανότητα θα έχει επιπτώσεις στην Αυστρία και σε όλες τις χώρες της ευρωζώνης, λόγω του επιμερισμού του κινδύνου μέσω του Ευρωπαϊκού Συστήματος Κεντρικών Τραπεζών», αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα της αυστριακής εφημερίδας.

Πρώτη ενημέρωση: 13:53, Πέμπτη 2 Οκτωβρίου 2014

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης