Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ολομέτωπη επίθεση Sinn (Ifo) κατά Draghi - Εκτός της αποστολής της ΕΚΤ οι αγορές ABS - Ζητά παρέμβαση Βερολίνου

tags :
Ολομέτωπη επίθεση Sinn (Ifo) κατά Draghi - Εκτός της αποστολής της ΕΚΤ οι αγορές ABS - Ζητά παρέμβαση Βερολίνου
Το πρόγραμμα για αγορές ΑΒS και καλυμμένων ομολόγων βρίσκεται έξω από την αποστολή της ΕΚΤ...
Νέα σφοδρή επίθεση σε βάρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, εξαπολύει ο επικεφαλής του γερμανικού οικονομικού ινστιτούτου Ifo, Ηans - Werner Sinn.
"Το πρόγραμμα για αγορές ΑΒS και καλυμμένων ομολόγων βρίσκεται έξω από την αποστολή της ΕΚΤ" σπεύδει να επισημάνει ο Sinn, αντιδρώντας στη νέα δράση που υιοθετεί η κεντρική τράπεζα.
Μάλιστα ο Γερμανός οικονομολόγος δεν σταματά εκεί, αλλά προχωρά ένα βήμα ακόμη παραπέρα και ζητά την παρέμβαση του Βερολίνου.
"Η γερμανική κυβέρνηση πρέπει να δράσει ώστε να μην περάσει το νέο πρόγραμμα της ΕΚΤ για αγορές ομολόγων και ABS", υπογραμμίζει ο Ηans - Werner Sinn.
Υπενθυμίζεται εδώ πως μόλις πριν από δύο 24ωρα, σε άρθρο του στους Financial Times, o Γερμανός οικονομολόγος τάχθηκε δημοσίως εναντίον του Mario Draghi, τον οποίo καταγγέλλει για εμπλοκή στη δημοσιονομική πολιτική της Ευρώπης.
Μάλιστα, ο H. Sinn καλεί την Γερμανίδα Καγκελάριο να παρέμβει, προκειμένου να τερματίσει την ανάμιξη της ΕΚΤ στην οικονομική πολιτική της Ευρωζώνης.
«Η ΕΚΤ έχει χώσει τη μύτη της και έχει μετατραπεί σε γραφείο… διάσωσης της Ευρωζώνης» αναφέρει χαρακτηριστικά, ο H.W. Sinn.
Όπως εξηγεί, η ΕΚΤ ξεκίνησε ως μία κεντρική τράπεζα, η οποία θα ήταν αρμόδια για τη νομισματική πολιτική. Όταν όμως, ξέσπασε η κρίση του 2008, οι τράπεζες στην Ιρλανδία και τη νότια Ευρώπη αντιμετώπισαν σημαντικά προβλήματα χρηματοδότησης, γεγονός που τις κατέστησε άκρως εξαρτημένες από την ΕΚΤ.
Ως αποτέλεσμα, συνεχίζει ο πρόεδρος του Ifo, η ΕΚΤ επέτρεψε τις εθνικές κεντρικές τράπεζες να δανείζονται περισσότερο χρήμα.
Συνολικά, την περίοδο της κρίσης, η ΕΚΤ χορήγησε στις έξι υπό διάσωση χώρες - Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ελλάδα, Κύπρος, Ισπανία και Σλοβενία -  223 δισ. ευρώ, μέσω των επονομαζόμενων Securities Markets Programme.
Παράλληλα, ο M. Draghi, δεσμευόμενος να κάνει το παν για να διασώσει το ευρώ, υιοθέτησε μία άκρως χαλαρή νομισματική πολιτική.
Προχωρώντας ένα βήμα παρακάτω, πρόσφατα ο επικεφαλής της ΕΚΤ υποσχέθηκε πως θα αυξήσει  τον ισολογισμό της ΕΚΤ κατά 1 τρισ. ευρώ, μέσω της αγοράς διάφορων ομολόγων και στοιχείων assets.
Βάσει της ρητορικής της ΕΚΤ, αυτά τα ανορθόδοξα μέτρα καθίστανται αναγκαία για την αντιμετώπιση του αποπληθωριστικού κινδύνου.
«Ο αποπληθωρισμός δεν συνιστά κίνδυνο για τη Νότια Ευρώπη, αλλά μία ουσιώδη ευκαιρία για να ανακτηθεί η απολεσθείσα ανταγωνιστικότητα» εκτιμά ο W.H. Sinn.
«Οι κινήσεις της ΕΚΤ αποτελούν ξεκάθαρα ένα νέο πακέτο διάσωσης της Ευρωζώνης. Όμως, μία τέτοια κίνηση δεν εμπλέκεται στις αρμοδιότητες της ΕΚΤ» σημειώνει ο πρόεδρος του Ifo.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης