Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ξεκινά σήμερα το πρόγραμμα αγοράς ABS και καλυμμένων ομολόγων από την ΕΚΤ - Εκτιμήσεις για απορρόφηση του 10%-15%

tags :
Ξεκινά σήμερα το πρόγραμμα αγοράς ABS και καλυμμένων ομολόγων από την ΕΚΤ - Εκτιμήσεις για απορρόφηση του 10%-15%
Η Morgan Stanley εκτιμά ότι τα διαθέσιμα ABS ανέρχονται στα 690 δισ. ευρώ
Ξεκινά σήμερα το πρόγραμμα αγοράς καλυμμένων τίτλων η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το οποίο είχε εξαγγελθεί στις 4 Σεπτεμβρίου, μετά και την προηγούμενη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ευρω-τράπεζας.
Τα προγράμματα θα διαρκέσουν τουλάχιστον δύο έτη και σκοπός τους είναι να ενισχύσουν τον μηχανισμό μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής και να στηρίξουν την παροχή πιστώσεων προς την οικονομία της ζώνης του ευρώ.
Οι αγορές περιουσιακών στοιχείων, οι οποίες θα διέπονται από τα κριτήρια καταλληλότητας που έχουν θεσπιστεί σύμφωνα με το πλαίσιο του Ευρωσυστήματος για τη σύσταση ασφαλειών, θα ξεκινήσουν το τέταρτο τρίμηνο του 2014, αρχής γενομένης με καλυμμένες ομολογίες το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι τα ποσά στα οποία αντιστοιχεί η παρέμβαση δεν έχουν ακόμη αποσαφηνιστεί.
Σε μια πρώτη εκτίμηση, η Morgan Stanley σχολιάζει ότι τα διαθέσιμα ABS ανέρχονται στα 690 δισ. ευρώ και εκτιμά ότι η ΕΚΤ θα αγοράσει 10%-15% εξ αυτών.
Οι νέες πρωτοβουλίες της ΕΚΤ έρχονται σε μια κρίσιμη περίοδο για τον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο.
Την Κυριακή, θα δημοσιευθούν τα αποτελέσματα της αξιολόγησης περιουσιακών στοιχείων (Asset Quality Review) των 128 μεγαλύτερων τραπεζών της Ευρωζώνης, καθώς και των τεστ αντοχής του συνόλου των τραπεζών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Ολα αυτά πριν ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός της ΕΚΤ αναλάβει την εποπτεία των συστημικών ιδρυμάτων του κλάδου, στις 4 Νοεμβρίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης