Τελευταία Νέα
Διεθνή

Fitch: Υψηλός ο κίνδυνος αποτυχίας των ιταλικών τραπεζών στα stress tests της ΕΚΤ - Στην ίδια… μοίρα και οι ισπανικές

Fitch: Υψηλός ο κίνδυνος αποτυχίας των ιταλικών τραπεζών στα stress tests της ΕΚΤ - Στην ίδια… μοίρα και οι ισπανικές
Παρά τη βελτίωση, οι προκλήσεις για το ιταλικό και ισπανικό banking παραμένουν
Σημαίνουσες προκλήσεις για τις ιταλικές τράπεζες διαπιστώνει ο οίκος αξιολόγησης Fitch, προειδοποιώντας πως ο πιστωτικός κίνδυνος, η μείωση της κερδοφορίας και η αδύναμη οικονομία συνιστούν απειλή για το χρηματοπιστωτικό κλάδο της γειτονικής χώρας.
Σε έκθεσή της για το ιταλικό και ισπανικό banking, ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης προειδοποιεί πως οι ιταλικές τράπεζες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν σημαίνουσες προκλήσεις, οι οποίες αντανακλούν τον υψηλό πιστωτικό κίνδυνο, τη μείωση της κερδοφορίας και τη δυσμενή κατάσταση της οικονομίας.
Άλλωστε, μόνο τυχαία δεν είναι η υποβάθμιση τριών εκ των συνολικά οκτώ ιταλικών τραπεζών εντός του 2014.
Όπως μάλιστα εξηγεί, αν και οι τράπεζες έχουν ενισχυθεί κεφαλαιακά, εντούτοις ο κίνδυνος αποτυχίας στα επερχόμενα stress tests της ΕΚΤ είναι αυξημένος.
Από την άλλη πλευρά, η Fitch χαιρετίζει την πρόοδο των ισπανικών τραπεζών, ο οποίος αντανακλάται και στην αναβάθμιση τριών εκ των συνολικά έξι αξιολογήσεων.
Όπως υπογραμμίζει, οι ισπανικές τράπεζες έχουν βελτιωθεί κεφαλαιακά, αξιοποιώντας στο έπακρον την κρατική βοήθεια. Παράλληλα, η διαδικασία της αναδιάρθρωσης συνεχίζεται με θετικούς ρυθμούς.
Στο ευοίωνο κλίμα συγκαταλέγεται και η σταδιακή επιβράδυνση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLS).
Πάντως, παρά την αισθητή βελτίωση, η Fitch όπως και στην περίπτωση της Ιταλίας, καθιστά πιθανή την αποτυχία μερικών εκ των ισπανικών τραπεζών στα stress tests της ΕΚΤ.
Άλλωστε, η αδύναμη κερδοφορία και ο σχετικά μεγάλος αριθμός των NPLs συνιστά τροχοπέδη στην ανάκαμψη του ισπανικού και ιταλικού χρηματοπιστωτικού τομέα, καταλήγει η Fitch.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης