Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ευρωζώνη: Σε υψηλό δύο μηνών ο σύνθετος PMI τον Οκτώβριο, στις 52,2 μονάδες – Παραμένουν οι ανησυχίες για τον κίνδυνο ύφεσης

Ευρωζώνη: Σε υψηλό δύο μηνών ο σύνθετος PMI τον Οκτώβριο, στις 52,2 μονάδες – Παραμένουν οι ανησυχίες για τον κίνδυνο ύφεσης
Η σταθερότητα που καταγράφεται κρύβει τη «μαύρη εικόνα» που παρουσιάζουν οι επιμέρους δείκτες
Σε υψηλό δύο μηνών διαμορφώθηκε ο σύνθετος ΡΜΙ στην Ευρωζώνη τον Οκτώβριο, ωστόσο το στοιχείο αυτό κρύβει τη «μαύρη εικόνα» που σκιαγραφούν οι υπόλοιποι επιμέρους δείκτες, οι οποίοι καταδεικνύουν ότι η ζώνη του ευρώ είναι στα πρόθυρα μιας νέας ύφεσης.
Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Markit, ο σύνθετος PMI διαμορφώθηκε τον Οκτώβριο στις 52,2 μονάδες, που αποτελούν υψηλό δύο μηνών και έναντι των 52 μονάδων του Σεπτεμβρίου.
Ο δείκτης επιχειρηματικής δραστηριότητας ΡΜΙ παρέμεινε αμετάβλητος στις 52,4 μονάδες και ο μεταποιητικός δείκτης διαμορφώθηκε στις 50,7 μονάδες έναντι των 50,3 μονάδων του Σεπτεμβρίου.
Ο δείκτης μεταποιητικής παραγωγής ανήλθε στις 51,9 μονάδες τον Οκτώβριο έναντι των 51 μονάδων τον Σεπτέμβριο.
Όπως επισημαίνει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Markit, Chris Williamson, ο σύνθετος δείκτης ΡΜΙ ενισχύθηκε τον Οκτώβριο, όμως βλέποντας κανείς τα νούμερα χάνει τη «μαύρη εικόνα» που σκιαγραφούν οι υπόλοιποι δείκτες, που καταδεικνύουν ότι η Ευρωζώνη είναι στα πρόθυρα να εισέλθει σε νέα ύφεση.
Η ανάπτυξη που καταγράφεται στις νέες παραγγελίες είναι επιβραδυνόμενη και μάλιστα φθάνει στα όρια της στασιμότητας, ενώ οι ανεκτέλεστες εργασίες υποχώρησαν με γρηγορότερο ρυθμό, προκαλώντας περικοπές θέσεων εργασίας για πρώτη φορά σε σχεδόν ένα έτος.
Παράλληλα, σημειώνει ότι η επιχειρηματική εμπιστοσύνη στον τομέα των υπηρεσιών υποχώρησε επίσης στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και έναν χρόνο, ενώ οι τιμές υποχώρησαν με τον γρηγορότερο ρυθμό σε σχέση με τα υψηλά της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, γεγονός που έρχεται να προστεθεί στην ολοένα και πιο υποτονική αίσθηση για τις επιχειρηματικές συνθήκες.
Αν και φαίνεται ότι προς το παρόν η ζώνη του ευρώ έχει αποφύγει μια ύφεση για φέτος, αυτό δεν μπορεί να αποκλειστεί. Η ανάπτυξη είναι τόσο αναιμική, που πολλές επιχειρήσεις αναγκάζονται σε απολύσεις απόλυση προσωπικού και μείωση τιμών, σε μια προσπάθεια να μειώσουν το κόστος και να δώσουν ώθηση στις πωλήσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης