Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ώθηση στη Wall λόγω Ευρωζώνης - Άνοδος 216 μονάδων για τον Dow

tags :
Ώθηση στη Wall λόγω Ευρωζώνης - Άνοδος 216 μονάδων για τον Dow
Στο +1,45% το ADR της ΕΤΕ
Με σημαντικά κέρδη τερμάτισε σήμερα η Wall, με τον Dow να επιστρέφει σε θετικό «έδαφος», μετά το αρνητικό χθεσινό διάλειμμα.
Ειδικότερα, λαμβάνοντας ώθηση από τα θετικά στοιχεία για την Ευρωζώνη, ο Dow ενισχύθηκε στο +1,32% καιτις 16.678 μονάδες, ο Nasdaq στο +1,60% και τις 4.453 μονάδες και ο S&P 500 στο +1,23% και τις 1.951 μονάδες.
Παράλληλα, το ADR της ΕΤΕ κατέγραψε άνοδο στο +1,45% και τα 2,80 δολάρια.
Στα οικονομικά νέα της ημέρας, κατά 17 χιλ. αυξήθηκε ο αριθμός των ανέργων στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τον αριθμό των αιτήσεων για επίδομα ανεργίας, την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 18 Οκτωβρίου.
Ειδικότερα ο αριθμός των αιτήσεων αυξήθηκε στις 283 χιλ., ωστόσο παραμένει κάτω από το όριο των 300 χιλ. για έκτη διαδοχική εβδομάδα.
Σημειώνεται ότι οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του MarketWatch εκτιμούσαν ότι οι νέες αιτήσεις θα αυξηθούν περισσότερο στις 285 χιλ.
Ο μέσος όρος των τεσσάρων εβδομάδων στις νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας υποχώρησε κατά 3 χιλ. στις 281 χιλ., σημειώνοντας το χαμηλότερο επίπεδο εδώ και 14 χρόνια.
Επίσης, οι συνεχείς αιτήσεις, που αντιπροσωπεύουν όσους ήδη λαμβάνουν επίδομα ανεργίας, υποχώρησαν κατά 38.000, στα 2,35 εκατομμύρια την εβδομάδα.
Παράλληλα, σε υψηλό δύο μηνών διαμορφώθηκε ο σύνθετος ΡΜΙ στην Ευρωζώνη τον Οκτώβριο, ωστόσο το στοιχείο αυτό κρύβει τη «μαύρη εικόνα» που σκιαγραφούν οι υπόλοιποι επιμέρους δείκτες, οι οποίοι καταδεικνύουν ότι η ζώνη του ευρώ είναι στα πρόθυρα μιας νέας ύφεσης.
Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Markit, ο σύνθετος PMI διαμορφώθηκε τον Οκτώβριο στις 52,2 μονάδες, που αποτελούν υψηλό δύο μηνών και έναντι των 52 μονάδων του Σεπτεμβρίου.
Ο δείκτης επιχειρηματικής δραστηριότητας ΡΜΙ παρέμεινε αμετάβλητος στις 52,4 μονάδες και ο μεταποιητικός δείκτης διαμορφώθηκε στις 50,7 μονάδες έναντι των 50,3 μονάδων του Σεπτεμβρίου.
Ο δείκτης μεταποιητικής παραγωγής ανήλθε στις 51,9 μονάδες τον Οκτώβριο έναντι των 51 μονάδων τον Σεπτέμβριο.
Όπως επισημαίνει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Markit, Chris Williamson, ο σύνθετος δείκτης ΡΜΙ ενισχύθηκε τον Οκτώβριο, όμως βλέποντας κανείς τα νούμερα χάνει τη «μαύρη εικόνα» που σκιαγραφούν οι υπόλοιποι δείκτες, που καταδεικνύουν ότι η Ευρωζώνη είναι στα πρόθυρα να εισέλθει σε νέα ύφεση.
Η ανάπτυξη που καταγράφεται στις νέες παραγγελίες είναι επιβραδυνόμενη και μάλιστα φθάνει στα όρια της στασιμότητας, ενώ οι ανεκτέλεστες εργασίες υποχώρησαν με γρηγορότερο ρυθμό, προκαλώντας περικοπές θέσεων εργασίας για πρώτη φορά σε σχεδόν ένα έτος.
Παράλληλα, σημειώνει ότι η επιχειρηματική εμπιστοσύνη στον τομέα των υπηρεσιών υποχώρησε επίσης στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και έναν χρόνο, ενώ οι τιμές υποχώρησαν με τον γρηγορότερο ρυθμό σε σχέση με τα υψηλά της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, γεγονός που έρχεται να προστεθεί στην ολοένα και πιο υποτονική αίσθηση για τις επιχειρηματικές συνθήκες.
Αν και φαίνεται ότι προς το παρόν η ζώνη του ευρώ έχει αποφύγει μια ύφεση για φέτος, αυτό δεν μπορεί να αποκλειστεί. Η ανάπτυξη είναι τόσο αναιμική, που πολλές επιχειρήσεις αναγκάζονται σε απολύσεις απόλυση προσωπικού και μείωση τιμών, σε μια προσπάθεια να μειώσουν το κόστος και να δώσουν ώθηση στις πωλήσεις.
Τέλος, επιδείνωση παρουσιάζει το κλίμα στον μεταποιητικό κλάδο στις ΗΠΑ, με τον δείκτη PMI να υποχωρεί τον Οκτώβριο.
Ειδικότερα ο δείκτης μεταποίησης σημείωσε πτώση στις 56,2 μονάδες έναντι 57,5 τον Σεπτέμβριο.
Οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι ο δείκτης θα υποχωρήσει στις 57 μονάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης