Τελευταία Νέα
Διεθνή

Διχασμένη και πάλι η Ευρώπη - Μέτωπο κατά της γερμανικής λιτότητας δημιουργούν Γαλλία και Ιταλία - Στα ύψη το θερμόμετρο

Διχασμένη και πάλι η Ευρώπη - Μέτωπο κατά της γερμανικής λιτότητας δημιουργούν Γαλλία και Ιταλία - Στα ύψη το θερμόμετρο
Παρίσι και Ρώμη φαίνεται να συμμαχούν ενάντια στις περικοπές του προϋπολογισμού
Επικίνδυνα έχουν ανέβει οι τόνοι μεταξύ των Ευρωπαίων με αφορμή τη συζήτηση για τους προϋπολογισμούς των χωρών μελών και την έγκριση τους από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η Κομισιόν ζήτησε διευκρινίσεις για τον γαλλικό προϋπολογισμό του 2015, ενώ άλλες τέσσερις χώρες της Ευρωζώνης δέχθηκαν επιστολές από τις Βρυξέλλες: η Ιταλία, η Αυστρία, η Σλοβενία και η Μάλτα.
Σύμφωνα με πληροφορίες που διαρρέουν, κατά τη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής, οι Ευρωπαίοι εμφανίστηκαν διχασμένοι για τον τρόπο μείωσης των ελλειμμάτων.
Μάλιστα, η περίπτωση της Γαλλίας είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη.
Το σχέδιο προϋπολογισμού της προβλέπει πράγματι ένα έλλειμμα 4,3% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος για το 2015, το οποίο απέχει από το 3%, στο οποίο έχει δεσμευθεί το Παρίσι.
Στον αντίποδα, ο πυρήνας της Ευρωζώνης, με επικεφαλής τη Γερμανία υποστηρίζει ότι μερικές χώρες δεν θα πρέπει να υπονομεύουν τους νέους κανόνες - που προορίζονται να βοηθήσουν στην αποτροπή άλλης κρίσης όπως αυτή που βυθίστηκε σχεδόν το ευρώ ένα-δύο χρόνια πριν - μόνο και μόνο επειδή δύο από τα μεγαλύτερα μέλη αναζητούν ένα διάλειμμα στη λιτότητα.
Αλλά με την Ευρωζώνη να κινδυνεύει να βρεθεί και πάλι στην ύφεση και τα αντιευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα να ενισχύονται, το Παρίσι και η Ρώμη φαίνεται να συμμαχούν ενάντια στις περικοπές του προϋπολογισμού.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι οι δύο χώρες μπορεί να αντιμετωπίσουν πιθανά πρόστιμα αν διαπιστωθεί ότι παραβιάζουν τους κανόνες του προϋπολογισμού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης