Τελευταία Νέα
Διεθνή

Προειδοποιήσεις Κομισιόν προς Σκόπια για τον South Stream - Ανησυχία για ενδεχόμενη συμμετοχή της χώρας στο έργο

tags :
Προειδοποιήσεις Κομισιόν προς Σκόπια για τον South Stream - Ανησυχία για ενδεχόμενη συμμετοχή της χώρας στο έργο
H συμφωνία που έχει υπογράψει η ΠΓΔΜ με την Ρωσία για τον αγωγό South Stream αντιβαίνει στους κανόνες της Ενεργειακής Κοινότητας
H Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στις 30 Σεπτεμβρίου, απέστειλε επιστολή στην κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, στην οποία εκφράζει την ανησυχία της για ενδεχόμενη συμμετοχή της χώρας στον αγωγό φυσικού αερίου South Stream, αναφέρει δημοσίευμα της διαδικτυακής πύλης EUobserver.
Η διαδικτυακή πύλη σημειώνει ότι η ΠΓΔΜ είναι η τελευταία χώρα των Δυτικών Βαλκανίων που λαμβάνει αυστηρή προειδοποίηση από τις Βρυξέλλες σχετικά με τις επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει στην ευρωπαϊκή της πορεία η κατασκευή του South Stream.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει απευθύνει παρόμοιες προειδοποιήσεις προς τη Σερβία και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, σημειώνοντας πως οι συμφωνίες που έχουν με την Ρωσία για την κατασκευή του South Stream είναι αντίθετες με τη νομοθεσία της Ε.Ε.
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ενεργειακής Κοινότητας, Γιάνεζ Κόπατς δήλωσε ότι η συμφωνία που έχει υπογράψει η ΠΓΔΜ με την Ρωσία για τον αγωγό South Stream αντιβαίνει στους κανόνες της Ενεργειακής Κοινότητας, μέλος της οποίας είναι η ΠΓΔΜ.
Ο κ.Κόπατς πρόσθεσε ότι η ΠΓΔΜ είτε πρέπει να αποσυρθεί από τη συμφωνία αυτή με την Ρωσία είτε να την επαναδιαπραγματευτεί, εάν θέλει να καταστεί μέλος της Ε.Ε.
Από την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει κάποια αναφορά σχετικά με την επιστολή αυτή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ υπέγραψε τον Ιούλιο του 2013 μία συμφωνία συνεργασίας με την κυβέρνηση της Ρωσίας για τη σύνδεση της χώρας στον αγωγό South Stream, με την κατασκευή μίας διακλάδωσης προς την ΠΓΔΜ, ενώ βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με την Gazprom σχετικά με το ενδεχόμενο κατασκευής του έργου.
Η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ είχε αναφέρει επανειλημμένως το προηγούμενο διάστημα ότι η σύνδεση της χώρας στον αγωγό φυσικού αερίου South Stream είναι στρατηγικής σημασίας γι΄αυτήν και πως η υλοποίηση του έργου θα εξασφαλίσει την ενεργειακή σταθερότητα της χώρας για μακρό χρονικό διάστημα και θα συμβάλει στην ενίσχυση των πολιτικών και οικονομικών σχέσεων μεταξύ της ΠΓΔΜ και της Ρωσίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης