Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ποιες χώρες «σκοτώνει» η πτώση στις τιμές του πετρελαίου - Τα παιχνίδια στη γεωπολιτική σκακιέρα και ο ρόλος ΗΠΑ - Ρωσίας

tags :
Ποιες χώρες «σκοτώνει» η πτώση στις τιμές του πετρελαίου - Τα παιχνίδια στη γεωπολιτική σκακιέρα και ο ρόλος ΗΠΑ - Ρωσίας
Oι ΗΠΑ αποτελούν τον «παίκτη» που αλλάζει τους συσχετισμούς στην ενεργειακή σκακιέρα καθώς παράγουν πλέον μια άνευ προηγουμένου ποσότητα πετρελαίου
Άσχημα νέα για πολλές χώρες μεταξύ των οποίων η Ρωσία, αποτελεί η πτώση των τιμών του πετρελαίου στην περιοχή των 80 δολ. το βαρέλι, καθώς έχουν στηρίξει τους προϋπολογισμούς τους σε υψηλότερα επίπεδα τιμών για τον μαύρο χρυσό.
Σύμφωνα με το CNN Money, ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι ο προϋπολογισμός του Ιράν έχει βασιστεί στην παραδοχή ότι το πετρέλαιο διαπραγματεύεται στα 135 δολ. όπως προκύπτει από τα στοιχεία των Deutsche Bank και Thomson Reuters.




Την ίδια ώρα ο προϋπολογισμός της Ρωσίας προβλέπει το πετρέλαιο στα 100 δολ. το βαρέλι και της Σαουδικής Αραβίας στα 95 δολ. το βαρέλι.
«Οι χώρες πετρελαιοπαραγωγοί αισθάνονται τις συνέπειες της πτώσης των τιμών. Το ζήτημα είναι ποια χώρα μπορεί να τις αντέξει», σχολιάζει χαρακτηριστικά ο Phil Flynn, ενεργειακός αναλυτής της Price Futures Group.
Και εξηγεί ότι η προσπάθεια των χωρών αυτών να πουλήσουν το πετρέλαιο κάτω από τις τιμές που προβλέπει ο προϋπολογισμός τους, μοιάζει με έναν διαγωνισμό.
«Τρώνε ο ένας τον άλλο», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.
Στο παρελθόν ενδεχομένως ο ΟΠΕΚ θα είχε ήδη παρέμβει, καλώντας τα μέλη του να μειώσουν την παραγωγή, ωστόσο πλέον το καρτέλ του πετρελαίου εξαρτάται από διπλωματικές διαφορές και μετατόπιση των πολιτικών σχέσεων.
Οι επίμονα χαμηλές τιμές στο πετρέλαιο μπορούν να αλλάξουν τους γεωπολιτικούς συσχετισμούς για κάποια κράτη, όπως η Ρωσία, η οποία ήδη υφίσταται τις συνέπειες των κυρώσεων σε βάρος της λόγω της ουκρανικής κρίσης.
Παράλληλα, οι ΗΠΑ αποτελούν τον «παίκτη» που αλλάζει τους συσχετισμούς στην ενεργειακή σκακιέρα καθώς παράγουν πλέον μια άνευ προηγουμένου ποσότητα πετρελαίου.
Μπορεί να μην εξάγουν μαύρο χρυσό, ωστόσο το γεγονός ότι μειώνουν τις εισαγωγές, αλλάζει τα δεδομένα και μειώνει την εξάρτηση από ασταθείς χώρες της Μέσης Ανατολής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης