Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κίνα: Δεν φαίνεται να έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα η χαλάρωση της νομοθεσίας του ενός παιδιού

Κίνα: Δεν φαίνεται να έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα η χαλάρωση της νομοθεσίας του ενός παιδιού
Άλυτο παραμένει το δημογραφικό πρόβλημα, για την αναδυόμενη κινεζική οικονομία
Πολύ λιγότερα, από ότι αναμενόταν, είναι τα ζευγάρια των Κινέζων, τα οποία αιτήθηκαν άδεια για δεύτερο παιδί, μετά την χαλάρωση της αυστηρής νομοθεσίας του ενός παιδιού.
Η νομοθεσία είχε επιβληθεί στα τέλη του 1970 και στόχο είχε να ρυθμίσει τον ραγδαία αυξανόμενο πληθυσμό της χώρας, ωστόσο δημιούργησε ένα νέο πρόβλημα για την αναδυόμενη οικονομία: αυτό της γήρανσης του πληθυσμού, η οποία προκάλεσε μείωση του εργατικού δυναμικού.
Σε μια προσπάθεια να αντιστραφεί η τάση, η κυβέρνηση της Κίνας προέβη σε χαλάρωση της αυστηρής νομοθεσίας, τον περασμένο Νοέμβριο, δίνοντας τη δυνατότητα στα ζευγάρια να μπορούν να έχουν δύο απογόνους εφ 'όσον ένας από τους γονείς είναι μοναχοπαίδι.
Οι αρχές ανέμεναν ότι η αλλαγή θα ωθούσε σε αύξηση τις ετήσιες γεννήσεις, κατά περίπου 2 εκατ. το χρόνο, ωστόσο, από τα 11 εκατ. ζευγάρια, που πληρούν τις προϋποθέσεις, μόνο 700 χιλ. έχουν κάνει την αίτηση, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας και την Επιτροπή Οικογενειακού Προγραμματισμού.
Επισημαίνεται ότι από αυτές έχουν εγκριθεί, συνολικά, οι 620 χιλ. αιτήσεις.
Εν τω μεταξύ, ο πληθυσμός της Κίνας ανέρχεται σε 1,36 δισ. πολίτες, ενώ το εργατικό δυναμικό μειώθηκε κατά 2,44 εκατ. πολίτες το 2013.
Οι πολίτες άνω των 60 ετών αντιπροσωπεύουν το 14,9% του συνόλου, ενώ οι προβλέψεις για το 2030 αναφέρουν ότι το ποσοστό θα αγγίξει το 25%.
Η χαμηλότερη από την αναμενόμενη επιθυμία να έχουν περισσότερα παιδιά μπορεί να αντανακλά την αλλαγή των αντιλήψεων της αναπαραγωγής, ιδιαίτερα στις πόλεις, σχολίασε ο Lu Jiehua, καθηγητής δημογραφίας στο Πανεπιστήμιο του Πεκίνου, όπου τα ζευγάρια επηρεάζονται περισσότερο από τη νέα πολιτική, καθώς στα αστικά περιβάλλοντα έχει εφαρμοστεί πιο αυστηρά από ότι στην ύπαιθρο η νομοθεσία του ενός παιδιού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης