Τελευταία Νέα
Διεθνή

Για το 2015 μεταθέτει η Iσπανία την αποκρατικοποίηση της Aena - Θα ήταν η μεγαλύτερη IPO της Ευρώπης για το 2014 - Tο παρασκήνιο

Για το 2015 μεταθέτει η Iσπανία την αποκρατικοποίηση της Aena - Θα ήταν η μεγαλύτερη IPO της Ευρώπης για το 2014 - Tο παρασκήνιο
Η Ισπανία επιχειρεί να στείλει ισχυρό μήνυμα στις αγορές, πως προσπερνά τα σοβαρά οικονομικά εμπόδια που την ταλάνιζαν μέχρι πρόσφατα
Η ισπανική κυβέρνηση αποφάσισε να καθυστερήσει την ιδιωτικοποίηση του κρατικού βραχίονα αεροδρομίων Aena Group, εμποδίζοντας, σύμφωνα με μεγάλη μερίδα αναλυτών, τη μεγαλύτερη αρχική δημόσια εγγραφή (IPO) που θα σημειωνόταν επί ευρωπαϊκού εδάφους, για το τρέχον έτος, 2014.
Όπως αποκαλύπτουν οι Financial Times, η ιδιωτικοποίηση της Aena εκτιμάται τώρα πως θα δρομολογηθεί στις αρχές του επόμενου έτους, 2015.
Κατά τις πληροφορίες, οι διαδικασίες επρόκειται να ξεκινήσουν εντός του Νοεμβρίου, με την Ισπανία να επιχειρεί να δώσει ένα ισχυρό μήνυμα στις διεθνείς αγορές, πως προσπερνά τα σοβαρά οικονομικά εμπόδια που την ταλάνιζαν μέχρι πρόσφατα.
Η καθυστέρηση της αποκρατικοποίηση φαίνεται πως κρίθηκε απαραίτητη από τη Μαδρίτη, καθώς χρειάζονται πρόσθετες ενέργειες για την αρχική δημόσια εγγραφή (IPO).
Eπισήμως, η ισπανική πλευρά αποδίδει την εν λόγω καθυστέρηση σε "τεχνικής φύσεως" λόγους, επιχειρώντας να αναταιτίσει κάθε κύμα αμφισβήτησης από τους ξένους για την ικανότητα της κυβέρνησης της χώρας να προχωρήσει τη φιλόδοξη αυτή ιδιωτικοποίηση.
Η Aena αποτελεί τον ισχυρότερο βραχίονα αεροδρομίων του κόσμου.
Η Μαδρίτη σχεδιάζει την ιδιωτικοποίηση του 49% της εταιρείας, με το 21% να οδηγείται σε τρεις βασικούς επενδυτές και το υπόλοιπο 28% σε μικρότερους επενδυτές.
Πρόσφατα, η ισπανική κυβέρνηση αποκάλυψε πως οι τρεις βασικοί επενδυτές είναι οι Children's Investment Fund (το γνωστό hedge fund του Chris Hohn), η Ferrovial και η Grupo Alba.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, Alba θα αποκτήσει το 8%, προσφέροντας 53,33 ευρώ ανά μετοχή.
Αντίστοιχα, Ferrovial και TCI θα αποκτήσουν από 6,5%, με την πρώτη να προσφέρει έως 48,66 ευρώ ανά μετοχή και τη δεύτερη έως 51,60 ευρώ ανά μετοχή.
Οι εν λόγω προσφορές θα παραμείνουν σε ισχύ μέχρι τον Απρίλιο του 2015.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης