Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αιφνίδια αντικατάσταση του προέδρου του Κρατικού Επενδυτικού Ταμείου της Λιβύης

tags :
Αιφνίδια αντικατάσταση του προέδρου του Κρατικού Επενδυτικού Ταμείου της Λιβύης
Εν μέσω έντονης δικαστικής διαμάχης με την Goldman Sachs αντικαταστάθηκε ο πρόεδρος του Ταμείου των 60 δισ. δολαρίων
Σε μία αιφνίδια κίνηση, ο πρόεδρος του Κρατικού Επενδυτικού Ταμείου της Λιβύης, Abdulrahman Benyezza, αντικαταστάθηκε από τον Hassan Ahmed Bouhadi, ενώ στην χώρα μαίνονται εμφύλιες συγκρούσεις μεταξύ των υποστηρικτών της εκλεγμένης κυβέρνησης και των ισλαμιστών, που έχουν καταλάβει τον έλεγχο της πρωτεύουσας Τρίπολη.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Telegraph, για το ταμείο των 60 δισ. δολαρίων, ορίστηκε και νέος διευθύνων σύμβουλος, ο πρώην αξιωματούχος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Ahmed Ali Attiga.
Η αλλαγή στην ηγεσία του Ταμείου, το οποίο υπήρξε κινητήριος μοχλός της ανάπτυξης της χώρας επί διακυβέρνησης Muammar Gaddafi, έρχεται ενώ τα η διοίκηση του Ταμείου βρίσκεται εν μέσω μιας πικρής δικαστικής διαμάχης με τον κολοσσό της Wall Street, Goldman Sachs (GS), την οποία κατηγορεί για χειραγώγηση και δωροδοκία.
Σύμφωνα με την αρμόδια αρχή της Λιβύης, η GS έπεισε τους υπαλλήλους του Ταμείου να προβούν σε συναλλαγές ύψους 1,2 δισ. δολαρίων, χωρίς ουσιαστικά να υπάρξει πλήρης ενημέρωση για την φύση των συναλλαγών.
Τώρα το Ταμείο επιζητεί μέσω της δικαστικής οδού αποζημίωση.
«Αυτό είναι μέρος της μάχης μεταξύ των ισλαμιστών και της επίσημα εκλεγμένης κυβέρνησης στο Τομπρούκ» δήλωσε ανώνυμη πηγής την εφημερίδα Telegraph, ενώ η αλλαγή στη διοίκηση του Ταμείου έρχεται καθώς οι Ισλαμιστές, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν καταλάβει τα κεντρικά γραφεία του Ταμείου στην Τρίπολη και έχουν οδηγήσει την διοίκηση σε αυτοεξορία στη γειτονική Μάλτα.
Να σημειωθεί ότι το Ταμείο είχε συσταθεί το 2006, με στόχο να διαχειρίζεται τα έσοδα της Λιβύης από την πετρελαϊκή της δραστηριότητα, ενώ τα αποθέματά της υπολογίζονται σε μετοχές, ομόλογα και άλλα οικονομικά προϊόντα ύψους 60 δισ. δολαρίων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης