Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γαλλία: Αναστέλλονται οι εργασίες κατασκευής φράγματος μετά τον θάνατο διαδηλωτή

tags :
Γαλλία: Αναστέλλονται οι εργασίες κατασκευής φράγματος μετά τον θάνατο διαδηλωτή
Ο Καρσενάκ ζήτησε να υπερισχύσουν «η ηρεμία και η αυτοσυγκράτηση»
Οι γαλλικές αρχές ανακοίνωσαν χθες Παρασκευή ότι αναστέλλεται η κατασκευή ενός αμφιλεγόμενου φράγματος στη νοτιοδυτική Γαλλία, πέντε ημέρες μετά τον θάνατο ενός διαδηλωτή στη διάρκεια συγκρούσεων με τις δυνάμεις ασφαλείας, ένα γεγονός που είχε προκαλέσει σοκ στη γαλλική κοινή γνώμη.
Μετά το επεισόδιο αυτό, το περιφερειακό συμβούλιο της επαρχίας Ταρν αναγνώρισε ότι «είναι αδύνατο να συνεχιστεί οποιαδήποτε δραστηριότητα που συνδέεται με το εργοτάξιο στο Σιβέν», όπως δήλωσε ο πρόεδρός του Τιερί Καρσενάκ.
Ο Καρσενάκ ζήτησε να υπερισχύσουν «η ηρεμία και η αυτοσυγκράτηση», την ώρα που πολλές διαδηλώσεις, κάποιες από τις οποίες διεξάγονται σε τεταμένο κλίμα, πραγματοποιούνται σε πολλές πόλεις της Γαλλίας μετά τον θάνατο του 21χρονου Ρεμί Φρες. Νέες κινητοποιήσεις είναι προγραμματισμένες για σήμερα.
Ο Φρες, φοιτητής στην Τουλούζη, σκοτώθηκε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο στη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ διαδηλωτών που τάσσονταν κατά της κατασκευής του φράγματος αυτού και των δυνάμεων ασφαλείας.
Η έρευνα για τον καθορισμό της αιτίας του θανάτου του επικεντρώνεται σε μια χειροβομβίδα την οποία έριξε η αστυνομία.
Μια υπόθεση που επιβεβαιώνεται από τις αναλύσεις που έγιναν στο σακίδιο που φορούσε ο νεαρός διαδηλωτής, σύμφωνα με συγκλίνουσες πηγές.
«Οι αναλύσεις που έγιναν στο σακίδιο του Ρεμί Φρες δεν έδειξαν καμία άλλη ουσία εκτός από TNT το οποίο περιέχεται στη χειροβομβίδα που χρησιμοποίησε η αστυνομία», δήλωσε χθες Παρασκευή το βράδυ μια πηγή που πρόσκειται στην υπόθεση. «Άρα η έκρηξη της χειροβομβίδας ήταν αυτή που προκάλεσε τον θάνατο του Ρεμί Φρες», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του περιφερειακού συμβουλίου της Ταρν, τον Ντιντιέ Ουλέ, η απόφαση «να ανασταλούν οι εργασίες» για την κατασκευή του φράγματος στο Σιβέν «χωρίς να καθοριστεί το διάστημα», δεν σημαίνει ότι το σχέδιο «εγκαταλείφθηκε».
Το σχέδιο κατασκευής του φράγματος αυτού, που έχει στόχο να διασφαλίσει την ύδρευση των καλλιεργειών της περιοχής καταστρέφοντας όμως ένας υγροβιότοπο, θα αναθεωρηθεί.
Ο Καρσενάκ ζήτησε να εφαρμοστούν οι συστάσεις των ειδικών που έχει ορίσει το γαλλικό υπουργείο Περιβάλλοντος, κυρίως αυτές που αφορούν τη μείωση του όγκου του νερού που θα προορίζεται για την ύδρευση, προκειμένου να περιοριστούν οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης