Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΕUobserver: Επιστροφή στο εθνικό τους νόμισμα σχεδίαζαν Γερμανία και Ολλανδία το 2012 υπό τον φόβο του Grexit

ΕUobserver: Επιστροφή στο εθνικό τους νόμισμα σχεδίαζαν Γερμανία και Ολλανδία το 2012 υπό τον φόβο του Grexit
«Ήμασταν προετοιμασμένοι για το χειρότερο σενάριο», δήλωσε ο Dijsselbloem
Σε ετοιμότητα για την επιστροφή τους εθνικό νόμισμα αποδεικνύεται ότι ήταν οι κυβερνήσεις της Γερμανία και της Ολλανδίας.
Ειδικότερα σύμφωνα με δημοσίευμα του EUobserver στις αρχές του 2012, μετά τις παραιτήσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού, Γ. Παπανδρέου και του Ιταλού S. Berlusconi οι δύο ισχυρές ευρωπαϊκές οικονομίες κατάρτισαν σχέδιο έκτακτης ανάγκης για το ενδεχόμενο εξόδου από το ευρώ.
Ειδικότερα σύμφωνα με ανώνυμες πηγές το ολλανδικό υπουργείο Οικονομικών είχε καταρτίσει σχέδιο με το χαρακτηριστικό τίτλο Florijn, που παραπέμπει στο προ- ευρώ νόμισμα της Ολλανδίας, το φιορίνι.
Μάλιστα ο υπουργός Οικονομικών, Jeroen Dijsselbloem επιβεβαίωσε την ύπαρξη του συγκεκριμένου σχεδίου.
«Είναι αλήθεια ότι το υπουργείο Οικονομικών και η τότε κυβέρνηση ήταν προετοιμασμένοι για το χειρότερο σενάριο», δήλωσε ο Dijsselbloem.
«Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένης της ολλανδικής κυβέρνησης, ήθελαν να διατηρήσουν ενωμένη την Ευρωζώνη. Ωστόσο η ολλανδική κυβέρνηση εξέταζε τι θα έκανε αν αποτύγχαναν οι προσπάθειες» συμπλήρωσε.
Όλη αυτή η προετοιμασία γινόταν με το βλέμμα στραμμένο στη στιγμή που οι ηγέτες της ΕΕ θα συζητούσαν ανοιχτά το ενδεχόμενο της ελληνικής εξόδου από το ευρώ.
Σημειώνεται ότι ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Wolfgang Schauble είχε δηλώσει ότι η Ευρωζώνη θα μπορούσε να επιβιώσει χωρίς την Ελλάδα.
Ωστόσο όπως σημειώνει το Euobserver, πολλοί προέβλεψαν ότι αυτό το ενδεχόμενο θα μπορούσε να οδηγήσει σε κοινωνικό χάος στην Ελλάδα και να αναγκάσει και άλλες χώρες το επόμενο να βγουν από το ενιαίο νόμισμα.
Όπως αποκαλύπτει ο Dijsselbloem οι συζητήσεις αυτές έγιναν με απόλυτη μυστικότητα ώστε να αποφευχθεί η εξάπλωση του πανικού στις χρηματοπιστωτικές αγορές.
Από την πλευρά του ο Jan Kees de Jager, υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας από τον Φεβρουάριο του 2010 έως τον Νοέμβριο του 2012, δεν μιλά ευθέως για το σχέδιο Florijn, αλλά επιβεβαίωσε ότι μια ομάδα νομικών εμπειρογνωμόνων και οικονομολόγων συντάθηκε πολλές φορές στο υπουργείο του για να συζητήσουν πιθανά σενάρια.
«Ήμασταν μία από τις λίγες χώρες, μαζί με τη Γερμανία που μελετήσαμε αρκετά σενάρια» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Την ίδια στιγμή ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας δεν επιβεβαιώνει αλλά και δεν διαψεύδει το δημοσίευμα.
«Εμείς και οι συνεργάτες μας στη ζώνη του ευρώ, συμπεριλαμβανομένης και της Ολλανδίας, ήμασταν και είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αποτραπεί η διάλυση της ευρωζώνης», τόνισε ο γερμανός υπ. Οικονομικών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης