Τελευταία Νέα
Διεθνή

Sapin (Γάλλος ΥΠΟΙΚ): Η Ευρώπη κινδυνεύει από μια κρίση όπως αυτή στην Ιαπωνία – Απαιτείται αλλαγή πολιτικής

tags :
Sapin (Γάλλος ΥΠΟΙΚ): Η Ευρώπη κινδυνεύει από μια κρίση όπως αυτή στην Ιαπωνία – Απαιτείται αλλαγή πολιτικής
Η κρίση μπορεί να ξεπεραστεί μόνο με μαζική αντίδραση από όλη την Ευρώπη, σημειώνει ο γάλλος υπουργός Οικονομικών
Για τους κινδύνους η Ευρώπη να υποστεί μια κρίση όπως αυτή στην Ιαπωνία προειδοποίησε ο γάλλος υπουργός Οικονομικών, Michel Sapin, σε συνέντευξή του στην ισπανική εφημερίδα «El Pais», μία μέρα πριν την επίσκεψή του στην Ισπανία, σε αναζήτηση στήριξης για μια νέα πολιτική στην Ε.Ε., τονίζοντας ότι η οικονομική κρίση μπορεί να ξεπεραστεί μόνο με μαζική αντίδραση από όλη την Ευρώπη.
Όπως σημείωσε, υπάρχει ο κίνδυνος η Ευρώπη να εισέλθει σε περίοδο αποπληθωρισμού, στασιμότητας και μηδενικών επιτοκίων, τονίζοντας την έλλειψη πολιτικών για τον πληθωρισμό, διαρθρωτικών πολιτικών, αλλά και επενδύσεων, ενώ σημείωσε την αναγκαιότητα εφαρμογής άλλων πολιτικών.
Ανέφερε δε, ότι πρέπει να υπάρξει μείωση του ελλείμματος, αλλά παράλληλα πρέπει να υπάρξει προσαρμογή σε έναν ρυθμό που δεν θα βλάπτει την ανάπτυξη, ενώ τονίζει την έλλειψη επενδύσεων τόσο δημόσιων όσο και ιδιωτικών, αναφέροντας ότι «στην Ευρώπη επενδύουμε 6% λιγότερο απ' ό,τι το 2007».
Πρόσθεσε δε, ότι γι' αυτό τον λόγο θα πρέπει να στηριχθεί το σχέδιο του προέδρου της Κομισιόν, Jean Claude Juncker, για επενδύσεις 300 δισ. ευρώ, το οποίο πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή ταχύτατα.
Παράλληλα, έκανε λόγο για μεγαλύτερη ευελιξία στην εφαρμογή των κοινοτικών κανόνων, τονίζοντας ότι η Γαλλία δεν είναι υπέρ των πολιτικών λιτότητας, σημειώνοντας ότι γίνονται περικοπές κόστους, όχι όμως στις υπηρεσίες κοινωνικής ασφάλισης, που μπορεί να αναπτύσσονται λιγότερο, όμως αναπτύσσονται.
Επίσης ανέφερε ότι αν και η Γαλλία και η Γερμανία είναι δύο χώρες που έχουν μεγάλες διαφορές, τόσο στην οικονομία, όσο και στις παραδόσεις, την οργάνωση του κράτους κ.λπ., θα πρέπει να συνομιλούν συνεχώς, να καταλαβαίνει η μία την άλλη και να δρουν μαζί.
«Είναι σαφές ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να προοδεύσει αν η Γαλλία και η Γερμανία δεν καταλαβαίνονται και δεν ενεργούν μαζί, χωρίς παράλληλα να αποκλείουν τις υπόλοιπες χώρες».
Ερωτηθείς για τα παράπονα ορισμένων χωρών ότι δεν εφαρμόζονται από τις μεγάλες χώρες, όπως η Γαλλία, οι ευρωπαϊκοί κανόνες, ο Michel Sapin σημείωσε ότι οι κανόνες θα πρέπει να είναι ίδιοι για όλους και πρέπει να εφαρμόζονται το ίδιο απ' όλους, πρόσθεσε ωστόσο ότι αυτή την στιγμή υπάρχει ένας πολύ σοβαρός κίνδυνος για τη ζώνη του ευρώ.
Αν δεν υπήρχε αυτή η κοινή άποψη, σημείωσε, οι χώρες που θα υπέφεραν περισσότερο θα ήταν αυτές που έχουν κάνει τις μεγαλύτερες προσπάθειες για να συνεχίσουν να βρίσκονται στη ζώνη του ευρώ, όπως η Ισπανία, η Ελλάδα, η Πορτογαλία ή η Ιρλανδία.
«Αυτό που επιθυμούμε είναι οι κανόνες να εφαρμόζονται με περισσότερη ευελιξία», σημείωσε.
Όσον αφορά τη Γαλλία και ερωτηθείς αν είναι ο άρρωστος της Ευρώπης, ο γάλλος υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι πριν από δέκα χρόνια ήταν η Γερμανία, άλλες φορές υπήρξε η Ισπανία ή η Γαλλία και συμπλήρωσε ότι η Ε.Ε. δεν παράγει αρρώστους, αλλά δυνατότητες για να ξεπερνιούνται τα προβλήματα.
Πρόσθεσε ακόμη ότι η Γαλλία αντιμετωπίζει τα ίδια προβλήματα με την υπόλοιπη Ευρώπη, ήτοι αδύναμη ανάπτυξη, χαμηλό πληθωρισμό και αυξημένη ανεργία και τόνισε την ανάγκη εξεύρεσης λύσεων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης