Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οργή Ρεπουμπλικανών κατά Obama για την αλλαγή της μεταναστευτικής νομοθεσίας - Προσφυγή στο Κογκρέσο

tags :
Οργή Ρεπουμπλικανών κατά Obama για την αλλαγή της μεταναστευτικής νομοθεσίας - Προσφυγή στο Κογκρέσο
Στόχος της νέας νομοθεσίας είναι να σταματήσει ο διαχωρισμός των οικογενειών
Έντονη πολιτική αντίδραση, αλλά και δικαστική προσφυγή της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στο Κογκρέσο, προκαλεί η απόφαση του Αμερικανού προέδρου, Barrack Obama, να κινηθεί μονομερώς για την αλλαγή της μεταναστευτικής νομοθεσίας.
Λίγο μετά την υπογραφή του σχετικού διατάγματος από τον Αμερικανό πρόεδρο στο Λας Βέγκας, οι Ρεπουμπλικανοί ανακοίνωσαν ότι προσφεύγουν στο Ανώτατο Δικαστήριο κατά της διοίκησης Obama, την οποία κατηγορούν ότι «αγνοεί τη θέληση του αμερικανικού λαού» και «εφαρμόζει μονομερώς τις αποφάσεις της, χωρίς την ενδεδειγμένη διαβούλευση με το Κογκρέσσο». Τυπικώς, η προσφυγή δεν στρέφεται κατά της νέας μεταναστευτικής νομοθεσίας, αλλά έχει ως στόχο την παλαιότερη μεταρρύθμιση της νομοθεσίας περί κοινωνικής ασφάλισης, την αποκαλούμενη «Obamacare», που επίσης αποτελεί «κόκκινο πανί» για τους Ρεπουμπλικανούς.
«Δεν είχε πλέον άλλη επιλογή. Η μεταρρύθμιση της νομοθεσίας περί μετανάστευσης αποτελούσε κεντρική προεκλογική εξαγγελία, ήδη πριν από την πρώτη θητεία Ομπάμα. Δεν κατάφερε να την υλοποιήσει τότε, κυρίως λόγω των έντονων αντίδρασης από τους Ρεπουμπλικανούς. Και μέχρι σήμερα δεν υπήρχε κάποια ένδειξη για αλλαγή στάσης από τον συγκεκριμένο πολιτικό χώρο», εκτιμά ο Γερμανός κοινωνιολόγος, Michael Verch.
Οι απελάσεις αλλοδαπών χωρίς χαρτιά είχαν ξεπεράσει τις 400.000 τον χρόνο.
Κάποιοι πιστεύουν ότι αυτή η «σκληρή γραμμή» των αμερικανικών αρχών τα τελευταία χρόνια αποτελούσε και ένα δέλεαρ της διοίκησης Obama για να αποσπάσει τη συγκατάθεση των Ρεπουμπλικανών σε μία συντεταγμένη μεταρρύθμιση της μεταναστευτικής νομοθεσίας, στη βάση βεβαίως των παλαιότερων εξαγγελιών του Δημοκρατικού Κόμματος.
Αυτή η συγκατάθεση δεν ήρθε ποτέ.
Έχοντας πλέον στον ορίζοντα την αποχώρησή του από τον Λευκό Οίκο, ο Barrack Obama, αποφάσισε τελικά να κινηθεί μονομερώς.
Περισσότεροι από 11 εκατομμύρια άνθρωποι παραμένουν σήμερα στις ΗΠΑ χωρίς χαρτιά και από αυτούς μόλις 1 εκατ. καλύπτεται από την υφιστάμενη νομοθεσία.
Οι αλλαγές που προωθεί ο Μπαράκ Ομπάμα αναμένεται να ωφελήσουν περισσότερους από 5 εκατομμύρια ανθρώπους.
Ωστόσο, από τη στιγμή που υλοποιούνται με προεδρικό διάταγμα και όχι μέσα από τη συνήθη νομοθετική διαδικασία που θα προϋπέθετε και τη συναίνεση του Κογκρέσου, θα έχουν προσωρινό χαρακτήρα. Μετά από «αλλαγή φρουράς» στον Λευκό Οίκο θεωρητικά θα μπορούσαν να ανατραπούν από τον επόμενο πρόεδρο με αντίστοιχο διάταγμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης