Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κύπρος: "Απόβαση" αξιωματούχων για θέματα ενέργειας την προσεχή εβδομάδα

Κύπρος:
Αξιωματούχοι από Βρετανία, Ελλάδα, Λίβανο και ΟΗΕ θα έχουν συνομιλίες με μέλη της κυπριακής κυβέρνησης
Με πολλά θέματα στην ατζέντα για συζήτηση φθάνει στην Κύπρο την ερχόμενη εβδομάδα ο Βρετανός υφυπουργός, αρμόδιος για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Ντέιβιντ Λίντιγκτον, που θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στο νησί στις 25-27 Νοεμβρίου.
Στην ατζέντα των συζητήσεων κατά τη διάρκεια των επαφών του στη Λευκωσία θα είναι το Κυπριακό, οι εξελίξεις που έχουν διαμορφωθεί με τις τουρκικές προκλήσεις και η επανέναρξη των συνομιλιών, τα ευρωτουρκικά, τα θέματα της μεταρρύθμισης και οι εξελίξεις στην περιοχή.
Εξ ου και η συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών, Ιωάννη Κασουλίδη και οι δηλώσεις που θα γίνουν σε πολεμικό πλοίο του βρετανικού ναυτικού, που θα βρίσκεται την ερχόμενη Τετάρτη ελλιμενισμένο στο λιμάνι της Λεμεσού.
Οι επίσημες συνομιλίες θα πραγματοποιηθούν το βράδυ της Τρίτης στο υπουργείο Εξωτερικών και την επόμενη ημέρα θα πραγματοποιηθεί η επίσκεψη στο πολεμικό πλοίο.
Ο Βρετανός αξιωματούχος θα γίνει δεκτός και από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.
Ο Βρετανός υφυπουργός, ο οποίος το Σεπτέμβριο είχε συναντήσει τον λεγόμενο υπουργό Εξωτερικών του ψευδοκράτους, Οζντίλ Ναμί, παρά τις αντιδράσεις και τις παρεμβάσεις της Λευκωσίας, θα συναντηθεί στα κατεχόμενα και με τον Ντερβίς Έρογλου.
Στο μεταξύ, φθάνει τη Δευτέρα στην Κύπρο ο ειδικός σύμβουλος του Γ.Γ. του ΟΗΕ στο Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Άιντα για σειρά επαφών μέχρι και την Παρασκευή.
Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ θα έχει χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον κατοχικό ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου καθώς και με τους δυο διαπραγματευτές, Ανδρέα Μαυρογιάννη και Εργκιούν Ολγκούν.
Ο αξιωματούχος του Διεθνούς Οργανισμού στο προηγούμενο του ταξίδι στο νησί είχε αφήσει «προς συζήτηση» μια φόρμουλα για «αποκλιμάκωση», που θα οδηγούσε στην επανέναρξη των συνομιλιών.
Στη φόρμουλα περιελάμβανε αποχώρηση του «Μπαρμπαρός» και τη δημιουργία μιας επιτροπής σοφών, που θα συζητούσαν παράλληλα τα θέματα των υδρογονανθράκων.

Συνωστισμός αξιωματούχων στη Μεγαλόνησο για θέματα ενέργειας

Εκτός από το Βρετανό Υπουργό Ενέργειας και τον ειδικό σύμβουλο του Γ.Γ. για το Κυπριακό, στην Κύπρο την ερχόμενη εβδομάδα, θα υπάρξει συνωστισμός ξένων αξιωματούχων για επαφές.
Θα είναι οι υπουργοί Ενέργειας Ελλάδος και Αιγύπτου, που θα πραγματοποιήσουν τριμερή συνάντηση.
Ο υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης θα πραγματοποιήσει και διμερής επαφές.
Στο νησί θα βρεθεί ο υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδος και ο υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης