Τελευταία Νέα
Διεθνή

Davoutoglou (Πρωθ. Τουρκίας): Όλοι κερδίζουν αν δεχτούν πως το κυπριακό αέριο ανήκει σε όλες τις πλευρές

Davoutoglou (Πρωθ. Τουρκίας): Όλοι κερδίζουν αν δεχτούν πως το κυπριακό αέριο ανήκει σε όλες τις πλευρές
Η Τουρκία θα μπορούσε να είναι ο κύριος καταναλωτής του εξαγόμενου κυπριακού αερίου - Η αξιοποίηση του φυσικού πλούτου ευκαιρία για την επίλυση του Κυπριακού.
Μήνυμα πως «όλοι θα κερδίσουν» αν και οι δυο κοινότητες στην Κύπρο «αποδεχτούν» πως ο πλούτος του νησιού, όπως τα κοιτάσματα φυσικού αερίου, ανήκει «σε όλες τις πλευρές», έστειλε ο τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, μιλώντας σε ημερίδα για την ενέργεια στην Κωνσταντινούπολη.
Ο κ. Νταβούτογλου σημείωσε πως η Τουρκία θα μπορούσε να είναι ο κύριος καταναλωτής του εξαγόμενου κυπριακού αερίου, υπογραμμίζοντας την ανάγκη αξιοποίησης του φυσικού πλούτου για την επίλυση του Κυπριακού.
«Η ειρήνη πρέπει να επιτευχθεί χωρίς καθυστέρηση», σχολίασε ο κ. Νταβούτογλου. «Ας χρησιμοποιήσουμε αυτή την ευκαιρία για να βρούμε μια λύση σε αυτό το πρόβλημα».
Παραπλήσιο μήνυμα, σε πιο σκληρό μήκος κύματος, έστειλε χθες Παρασκευή ο ο «υπουργός» Ενέργειας του ψευδοκράτους, Χακάν Ντιντσουρέκ, τονίζοντας πως οι τουρκοκύπριοι είναι αποφασισμένοι να προστατεύσουν τα δικαιώματά τους στην αξιοποίηση του φυσικού αερίου και όλων των φυσικών πόρων της Κύπρου.
«Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε σε βήματα για να προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας στον πλούτο που υπάρχει στο νησί, αλλά και γύρω από αυτό», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ντιντσουρέκ.
Τόνισε δε πως οι τουρκοκύπριοι δεν θα παραδώσουν τα δικαιώματα τους.
«Αυτό είναι κόκκινη γραμμή για εμάς», επισήμανε, υπογραμμίζοντας πως οι δυο κοινότητες έχουν ίσα δικαιώματα στην αξιοποίηση του φυσικού πλούτου.
Απέδωσε τις πρόσφατες κινήσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας για σύσφιξη της ενεργειακής συνεργασίας με Αίγυπτο και Ισραήλ στην προσπάθεια διαμόρφωσης ενεργειακής πολιτικής, την οποία χαρακτήρισε κρίσιμη για τις διεθνείς σχέσεις.
Τέλος, ο τουρκοκύπριος «υπουργός» κατηγόρησε τη Λευκωσία για τη διακοπή των διακοινοτικών διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού, διαμηνύοντας πως η τουρκοκυπριακή πλευρά είναι «στο τραπέζι και τείνει το χέρι για την ειρήνη».
Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει καταστήσει πάντως σαφές πως το θέμα του αερίου δεν θα τεθεί στο τραπέζι οποιασδήποτε διαπραγμάτευσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης