Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πορτογαλία: Στο «μικροσκόπιο» της δικαιοσύνης ο πρώην πρωθυπουργός José Sócrates

tags :
Πορτογαλία: Στο «μικροσκόπιο» της δικαιοσύνης ο πρώην πρωθυπουργός José Sócrates
Κατηγορείται για σωρεία οικονομικών εγκλημάτων – Ξέπλυμα, φοροδιαφυγή και διαφθορά
Αντιμέτωπος με τις δικαστικές αρχές της Πορτογαλίας βρίσκεται πλέον ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας, Ζοζέ Σόκρατες, μετά και τη σύλληψή του χθες Παρασκευή, για σωρεία οικονομικών αδικημάτων, όπως φοροδιαφυγή, ξέπλυμα χρήματος και διαφθορά.
Σύμφωνα με πληροφορίες από τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων, η Εισαγγελία της Λισαβόνας έχει ξεκινήσει ενδελεχή έρευνα για την υπόθεση, ενώ στο πλαίσιο αυτό έχουν συλληφθεί, πέραν του Σόκρατες, και άλλα τρία άτομα, που παρουσιάστηκαν ήδη ενώπιον του δικαστή.
Όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές, η έρευνα αφορά τραπεζικές συναλλαγές και μεταφορές χρημάτων αγνώστου προελεύσεως, σημείωσε η εισαγγελία, ενώ διευκρίνισε ότι καμία από τις ενέργειες αυτές δεν συνδέεται με την επιχείρηση Μόντε Μπράνκο, μια έρευνα που οδήγησε τον Ιούλιο στη σύλληψη του πρώην προέδρου και διευθύνοντα συμβούλου της τράπεζας Espirito Santo Ρικάρντο Σαλγάδο.
Όπως εκτιμούν πολιτικοί αναλυτές, η σύλληψη του πρώην πρωθυπουργού, ήρθε στην πλέον ακατάλληλη στιγμή για το δήμαρχο της Λισαβόνας, Αντόνιο Κόστα, ο οποίος αναμένεται να οριστεί σήμερα γενικός γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος, του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, έπειτα από μια ψηφοφορία μελών του κατά την οποία είναι ο μοναδικός υποψήφιος.
Έρευνες έχουν γίνει σε πολλές τοποθεσίες από περισσότερους από 60 δικαστικούς, τελωνιακούς και αστυνομικούς, προσθέτει η ανακοίνωση.
Ο 57χρονος Σόκρατες, που διετέλεσε πρωθυπουργός της Πορτογαλίας από το 2005 ως το 2011, συνελήφθη το απόγευμα της Παρασκευής μόλις έφτασε στο αεροδρόμιο της Λισαβόνας και αναμένεται να παρουσιαστεί σήμερα ενώπιον δικαστή, σύμφωνα με τον πορτογαλικό Τύπο.
Ο ίδιος είχε υποστεί συντριπτική ήττα στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου του 2011, τις οποίες κέρδισε το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα του νυν πρωθυπουργού, Πέδρο Πάσος Κοέλιο.
Τότε ο 57χρονος πολιτικός είχε παραιτηθεί από γενικός γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος και αργότερα ξεκίνησε νέα καριέρα ως τηλεοπτικός σχολιαστής για το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο RTP.
Το όνομα του πρώην πρωθυπουργού της Πορτογαλίας έχει αναφερθεί στο παρελθόν στο πλαίσιο μιας έρευνας για διαφθορά όταν ακόμη ήταν υπουργός Περιβάλλοντος, όμως η υπόθεση τέθηκε στο αρχείο το 2010.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης