Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πιθανή πτώση του πετρελαίου στα 60 δολ. αν ο ΟΠΕΚ δεν αποφασίσει μείωση της παραγωγής

Πιθανή πτώση του πετρελαίου στα 60 δολ. αν ο ΟΠΕΚ δεν αποφασίσει μείωση της παραγωγής
Από τον Ιούνιο η τιμή του «μαύρου χρυσού» έχει υποχωρήσει κατά 34%
Πτώση της τιμής του πετρελαίου μέχρι τα 60 δολάρια το βαρέλι, αν στη σύνοδο του ΟΠΕΚ αργότερα αυτή την εβδομάδα δεν αποφασιστεί σημαντική μείωση της παραγωγής, προβλέπουν αναλυτές.
Η τιμή του αργού πετρελαίου έχει υποχωρήσει κατά 34% από τον Ιούνιο, αγγίζοντας τα χαμηλά τεσσάρων ετών των 76,76 δολαρίων το βαρέλι στις 14 Νοεμβρίου, ενώ θα μπορούσε να διολισθήσει χαμηλότερα αν οι χώρες μέλη του ΟΠΕΚ δεν συμφωνήσουν να μειώσουν την παραγωγή τουλάχιστον κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως.
Σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία, τονίζεται, οι αγορές θα αμφισβητήσουν την αξιοπιστία του ΟΠΕΚ και της επιρροής του στις παγκόσμιες αγορές πετρελαίου, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει την τιμή του στα 60 δολάρια το βαρέλι.
Όπως επισημαίνει ο αναλυτής του Lupus Alpha Commodity Invest Fund, Daniel Bathe, οι πιθανότητες μείωσης της παραγωγή δεν είναι περισσότερες από 50%.
Σημειώνεται ότι η τιμή του πετρελαίου υποχωρεί από το καλοκαίρι εξαιτίας της άφθονης προμήθειας, εν μέρει από τις ΗΠΑ, αλλά και της χαμηλής ανάπτυξης της ζήτησης, κυρίως στην Ευρώπη και την Ασία.
Ως αποτέλεσμα, κάποιοι επενδυτές εκτιμούν ότι μια μικρή μείωση της παραγωγής της τάξης των 500 χιλ. βαρελιών ημερησίως, δεν θα ήταν αρκετή για να ηρεμήσει τις αγορές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης