Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ισπανία: Χωρίς προηγούμενο η «εκρηκτική» άνοδος του Podemos – Αναδεικνύεται εκ νέου πρώτο κόμμα στην πρόθεση ψήφου

Ισπανία: Χωρίς προηγούμενο η «εκρηκτική» άνοδος του Podemos – Αναδεικνύεται εκ νέου πρώτο κόμμα στην πρόθεση ψήφου
Τετραπλασίασε το ποσοστό του στην πρόθεση ψήφου σε σχέση με τις Ευρωεκλογές του Μαΐου
Σε πρώτη δύναμη αναδεικνύεται το κόμμα Podemos, που γεννήθηκε στους δρόμους της Ισπανίας από το κίνημα των αγανακτισμένων πολιτών, εκτοπίζοντας τα δύο παραδοσιακά κόμματα που κυριαρχούσαν για χρόνια στην πολιτική σκηνή της χώρας, το Λαϊκό Κόμμα του πρωθυπουργού Mariano Rajoy και το Σοσιαλιστικό Κόμμα.
Σε νέα δημοσκόπηση που είδε το φως της δημοσιότητας και πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας El Mundo, επιβεβαιώνεται η δυναμική του κόμματος, καθώς όπως καταδεικνύεται από αυτή, αν πραγματοποιούνταν σήμερα εθνικές εκλογές στην Ισπανία θα τις κέρδιζε, λαμβάνοντας το 28,3% των ψήφων.
Η άνοδος του Podemos, ενός κόμματος που όπως αναφέρεται ήρθε από το πουθενά, χαρακτηρίζεται από την εφημερίδα εκρηκτική, σαν ένα αυθεντικό «big bang», καθώς λίγους μήνες μετά τις ευρωπαϊκές εκλογές, που συγκέντρωσε το 7,9% των ψήφων, αυτή η δημοσκόπηση το φέρει να έχει τετραπλασιάσει το ποσοστό του (28,3%) και ενώ στην προηγούμενη δημοσκόπηση για την ίδια εφημερίδα είχε συγκεντρώσει το 21,2% της προτίμησης των ψηφοφόρων.
Τα δύο βασικά κόμματα το ακολουθούν και συγκεκριμένα το Λαϊκό Κόμμα λαμβάνει το 26,3% στην πρόθεση ψήφου και το Σοσιαλιστικό μόλις που συγκεντρώνει το 20% (20,1%).
Λαμβάνοντας υπόψη αυτά τα αποτελέσματα, το Κοινοβούλιο θα χωριζόταν σε τρία μπλοκ, με αυτό της Αριστεράς να κυριαρχεί και περί τα έξι μικρά κόμματα να μην συγκεντρώνουν πάνω από το 5%.
Όσον αφορά τα σενάρια για τον σχηματισμό μιας στερεής κυβέρνησης, φαίνονται δύσκολα.
Οι δύο πιθανότητες που θα μπορούσαν να υπάρξουν, παρουσιάζουν τεράστια πολυπλοκότητα: συμφωνία Podemos και Σοσιαλιστικού Κόμματος ή συνεργασία Σοσιαλιστικού Κόμματος και Λαϊκού Κόμματος.
Και στις δύο περιπτώσεις, το μέλλον των Σοσιαλιστών φαίνεται σκοτεινό, στα πρόθυρα της διάλυσης.
Πάντως, το αποτέλεσμα κρίνεται ιστορικό, καθώς δεν έχει υπάρξει προηγούμενο ένα κόμμα να έρχεται από το πουθενά και να αναδεικνύεται νικητής, προσελκύοντας σαν μαγνήτης όλους όσους δυσφορούν, έχουν απογοητευθεί ή επιθυμούν ακόμη και τη ρήξη.
Οι λόγοι αυτής της δραματικής μεταστροφής των ψηφοφόρων είναι προφανής σε όλους, αν και τα δύο παραδοσιακά κόμματα προσπαθούν να την αγνοήσουν: οι θυσίες που επιβάλλονται με αίμα και φωτιά για να ξεπεραστεί η κρίση, η ανεξέλεγκτη διαφθορά κάποιων, αλλά και οι έλλειψη προοπτικής που βλέπουν οι νέοι.
Αν τα δεδομένα αυτά συγκριθούν με εκείνα που λάμβαναν το Λαϊκό και το Σοσιαλιστικό Κόμμα πριν από τρία χρόνια στις γενικές εκλογές, τότε απεικονίζεται η κατάρρευσή τους σε όλες τις διαστάσεις της, με το Λαϊκό Κόμμα να χάνει 18 μονάδες και το Σοσιαλιστικό εννέα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης