Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο εφιάλτης των φυλετικών διακρίσεων επιστρέφει στις ΗΠΑ - Νέα παρέμβαση Obama - Τριπλασιάζονται οι δυνάμεις της Εθνοφρουράς

tags :
Ο εφιάλτης των φυλετικών διακρίσεων επιστρέφει στις ΗΠΑ - Νέα παρέμβαση Obama - Τριπλασιάζονται οι δυνάμεις της Εθνοφρουράς
Δεν λέει να κοπάσει στις ΗΠΑ η ένταση από την αθώωση του δολοφόνου του Michael Brown
(upd8) Για δεύτερο συνεχόμενο βράδυ παραμένει τεταμένη η κατάσταση στο Ferguson της Πολιτείας του Missouri στον απόηχο της αθώωσης του αστυνομικού D. Wilson για τη δολοφονία του Αφρο-αμερικανού M. Brown.
Ώρα με την ώρα, πληθαίνουν οι φωνές που κάνουν λόγο για επιστροφή των ΗΠΑ στις φρικτές δεκαετίες του 50’ και του 60, όπου κυριαρχούσαν οι φυλετικές διακρίσεις και το μίσος...
Στη σκιά των σφοδρών διαδηλώσεων, η κυβέρνηση του Missouri ζήτησε τη συνδρομή της Εθνικής Φρουράς, προκειμένου να αποφευχθεί μία επανάληψη των βίαιων επεισοδίων της Δευτέρας, κατά την οποία πυρπολήθηκαν κτήρια και αυτοκίνητα και υπήρξαν εκτεταμένα επεισόδια ανάμεσα σε διαδηλωτές και αστυνομικούς με αποτέλεσμα να υπάρξουν τραυματίες αλλά και δεκάδες συλλήψεις.
Είναι χαρακτηριστικό πως ο κυβερνήτης του Missouri έδωσε εντολή να ενισχυθούν οι δυνάμεις της Εθνοφρουράς στο Ferguson με τη δύναμη των εθνοφρουρών να αυξάνεται σε περίπου 2.200 άνδρες.
«Ζωές και περιουσίες πρέπει να προστατευτούν. Αυτή η κοινότητα δικαιούται να έχει ειρήνη», υποστήριξε ο κυβερνήτης της Πολιτείας, συμπληρώνοντας πως οι δυνάμεις της εθνοφρουράς θα «λάβουν θέση» και «θα είναι έτοιμες να δράσουν ανά πάσα στιγμή» εάν κριθεί σκόπιμο.
Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Barack Obama προχώρησε στην καταδίκη των όσων συνέβησαν στο Ferguson,ζητώντας από τους πολίτες να ακολουθήσουν τον «δημιουργικό» κι όχι τον καταστροφικό δρόμο.
«Η πυρπόληση κτηρίων, το κάψιμο αυτοκινήτων, η καταστροφή περιουσίας, το να θέτουμε ανθρώπους σε κίνδυνο, δεν υπάρχει δικαιολογία. Αυτά είναι εγκληματικές πράξεις», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Obama, ζητώντας την απαγγελία κατηγοριών εναντίον όποιου συλληφθεί να έχει εμπλακεί στις καταστροφές.
«Σε όσους πιστεύουν πως αυτό που συνέβη στο Ferguson είναι δικαιολογία για βία, λέω πως δεν έχω καμία συμπάθεια για αυτό, για ανθρώπους που καταστρέφουν τις κοινότητές τους. Στο τέλος της ημέρας, τίποτε που να έχει σημασία, τίποτε που να είναι επωφελές δεν είναι αποτέλεσμα καταστροφικών ενεργειών. Δεν έχω δει νόμους να υπερψηφίζονται επειδή κάηκε ένα αυτοκίνητο» τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.
Τα επεισόδια έφεραν εκ νέου στην επιφάνεια τις φυλετικές τριβές που υπάρχουν στην αμερικανική κοινωνία, με διαδηλωτές σε δεκάδες πόλεις να καταγγέλλουν την «εύκολη» προσφυγή σε θανατηφόρα βία εναντίον των μαύρων.
Ζήτημα που αναγνώρισε και ο Obama, ο οποίος τόνισε πως υπάρχει πρόβλημα.
«Είναι ένα αμερικανικό πρόβλημα», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των ΗΠΑ.









Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το Missouri
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τέθηκε η Πολιτεία του Missouri, καθώς οι δρόμοι της πόλης Ferguson έχουν μετατραπεί σε πεδίο μάχης ύστερα από δικαστική απόφαση να μην παραπεμφθεί σε δίκη ο αστυνομικός Darren Wilson, ο οποίος πυροβόλησε και σκότωσε στις 9 Αυγούστου τον 18χρονο Αφροαμερικανό, Michael Brown.
Με το που έγινε γνωστή η απόφαση των ενόρκων, χιλιάδες πολίτες βγήκαν στους δρόμους του Ferguson και φωνάζοντας συνθήματα όπως «δεν υπάρχει δικαιοσύνη, δεν υπάρχει ειρήνη» συγκρούστηκαν με δυνάμεις της αστυνομίας με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν εκτεταμένα επεισόδια με τη ρίψη μολότοφ από τους διαδηλωτές και με την αστυνομία να απαντά με δακρυγόνα.
Σύμφωνα με την αστυνομία, υπήρξαν πυρά από αυτόματα όπλα σε περιοχή του Ferguson, καταγράφηκαν λεηλασίες στο βόρειο τμήμα της πόλης ενώ αναφέρθηκαν πυρπολήσεις οχημάτων.
Εν τω μεταξύ, όπως ανακοινώθηκε ένας αστυνομικός κοντά στην περιοχή του Ferguson έπεσε θύμα ένοπλης επίθεσης κατά τη διάρκεια των ταραχών.
Όπως έγινε γνωστό, ο αστυνομικός τραυματίστηκε όταν δέχθηκε σφαίρα στο χέρι και ο δράστης αναζητείται, αν και ακόμα δεν είναι σαφές αν το περιστατικό συνδέεται με τις εντάσεις που είναι σε εξέλιξη στο Ferguson.
Χαρακτηριστικό της έκτασης των επεισοδίων είναι ότι η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας εξέδωσε προσωρινή απαγόρευση πτήσεων πάνω από την περιοχή, την ώρα που μεγάλες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες μεγάλες πόλεις, όπως στη Νέα Υόρκη, στο Σικάγο, στο Λος Άντζελες, στο Σιάτλ και στην Ουάσινγκτον, όπου εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν μπροστά στον Λευκό Οίκο, φωνάζοντας «Ψηλά τα χέρια, μην πυροβολείτε».
Στο άκουσμα της δικαστικής απόφασης, βάσει της οποίας κρίθηκε ότι δεν υπάρχει «ικανός λόγος για τη δίωξη του αστυνομικού Wilson», η οικογένεια του θύματος εξέφρασε τη βαθιά απογοήτευση της.

Διάγγελμα Obama για ψυχραιμία
Σε διάγγελμα του ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Barack Obama απηύθυνε έκκληση για ηρεμία.
«Είμαστε μία χώρα που βασίζεται στον σεβασμό του νόμου. Ενώνομαι με τους γονείς του Michael Brown για να απευθύνω έκκληση προς όλους όσοι αμφισβητούν την απόφαση αυτή να το κάνουν με ειρηνικό τρόπο. Απευθύνω έκκληση επίσης προς τις δυνάμεις της τάξης να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση», είπε ο Obama.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ έκανε επίσης αναφορά στην τάση απόκρυψης των προβλημάτων που συνδέονται με τον ρατσισμό στις ΗΠΑ.
«Πρέπει να παραδεχθούμε ότι η κατάσταση στο Ferguson παραπέμπει στα σημαντικά προβλήματα με τα οποία είναι αντιμέτωπη πάντα η χώρα μας. Υπάρχει μία βαθειά περιφρόνηση ανάμεσα στις δυνάμεις της τάξης και στις έγχρωμες κοινότητες», είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ αναφερόμενος «στην κληρονομιά των φυλετικών διακρίσεων». «Δεν είναι μόνο πρόβλημα του Ferguson, είναι πρόβλημα της Αμερικής», τόνισε ο Obama.

Έκκληση να σταματήσει η βία απευθύνει και ο ΟΗΕ
Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-Μουν ζήτησε από τους διαδηλωτές στο Ferguson, αλλά και στις άλλες πολιτείες των ΗΠΑ να μην καταφύγουν στη βία.
Ταυτόχρονα ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ απηύθυνε έκκληση και στις δυνάμεις ασφαλείας να προστατεύουν το δικαίωμα των ανθρώπων να διαδηλώνουν ειρηνικά.
«Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ καλεί όλους στο Ferguson και σε ολόκληρες τις ΗΠΑ που αισθάνονται απογοητευμένοι από την απόφαση του σώματος των ενόρκων να κάνουν τις φωνές τους να ακουστούν ειρηνικά και να αποφύγουν τη βία», δήλωσε ο εκπρόσωπός του Στέφαν Ντιζαρίτς.

(Πρώτη ενημέρωση: Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2014, ώρα 22:20)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης