Τελευταία Νέα
Διεθνή

Center for Global Development: Το βιοτικό επίπεδο παγκοσμίως έχει βελτιωθεί - Μεγαλύτερη αισιοδοξία για το μέλλον για 4 λόγους

Center for Global Development: Το βιοτικό επίπεδο παγκοσμίως έχει βελτιωθεί - Μεγαλύτερη αισιοδοξία για το μέλλον για 4 λόγους
Τα στοιχεία 4 διαγραμμάτων στέλνουν μήνυμα αισοδοξίας για το μέλλον
Οι αρνητικές ειδήσεις καταλαμβάνουν πάντα περισσότερο χώρο και χρόνο από κάποιες θετικότερες που μπορούν να στείλουν ένα μήνυμα αισιοδοξίας.
Θέματα όπως η ουκρανική κρίση και οι μάχες στην Ανατολική Ουκρανία, η εξάπλωση του Ισλαμικού Κράτους ή εξάπλωση της επιδημίας του ιού Έμπολα είναι λογικό να προκαλούν ανησυχία και ως εκ τούτου να μονοπωλούν τo ενδιαφέρον της κοινής γνώμης.
Ωστόσο προβάλλονται περισσότερο από θετικά γεγονότα όπως η μείωση της ακεραίας φτώχειας κατά το ήμισυ από το 1990, ή ότι το προσδόκιμο ζωής αυξάνεται, ιδιαίτερα στις φτωχές χώρες.
Τα στοιχεία που παρουσιάζουν τα παρακάτω 4 διαγράμματα, που παρουσιάζει το Center for Global Developement αποδεικνύουν την βελτίωση των συνθηκών ζωής για πολύ κόσμο ενώ δημιουργούν ελπίδες για το μέλλον.
Το Center for Global Developement είναι ένας παγκόσμιος οργανισμός έρευνας με επίκεντρο το βιοτικό επίπεδο, το χάσμα πλουσίων φτωχών, την υγεία, την ανάπτυξη.
Συνεργάζονται με παγκόσμιες εταιρίες, κυβερνήσεις και με το ΔΝΤ.

Μείωση της ακραίας φτώχειας στο 21% το 2010



Αυτό είναι ίσως το πιο σημαντικό διάγραμμα σε αυτή τη λίστα.
Η αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης στην Ινδία και την Κίνα, καθώς και πιο αργή αλλά ιδιαίτερα σημαντική ανάπτυξη σε άλλες αναπτυσσόμενες χώρες, έχει οδηγήσει στη μείωση του ποσοστού του παγκόσμιου πληθυσμού που ζει με λιγότερο από 1,25 δολάρια την ημέρα, από 52% το 1981 σε 43% το 1990 και 21% το 2010.
Ωστόσο πολλοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι θα έπρεπε να τεθεί ως κατώτατο όριο διαβίωσης τα 20 με 15 δολάρια την ημέρα.


Μείωση της παιδικής εργασίας



Αν και ο ρυθμός εξάλειψης της παιδικής εργασίας είναι πολύ χαμηλός τα στοιχεία δείχνουν ότι έχει μειωθεί κατά το 1/3 από το 2000 έως το 2012.
Ωστόσο χρειάζεται ακόμα μεγάλη προσπάθεια για να επιτευχθούν οι στόχοι του Διεθνούς Οργανισμού κατά της παιδικής εργασίας για το 2016.


Αύξηση του προσδόκιμου ζωής



Παράλληλα από το 1990 έως το 2012 το προσδόκιμο ζωής τόσο των ανδρών όσο και των γυναικών έχει αυξηθεί κατά έξι έτη.
Βέβαια υπάρχει ακόμη σημαντική ανισότητα μεταξύ πλουσίων και φτωχών χωρών.
Ειδικότερα το προσδόκιμο ζωής για τους άνδρες είναι 15,6 χρόνια μεγαλύτερο στις χώρες με υψηλά εισοδήματα σε σύγκριση με εκείνους που ζουν σε χώρες με χαμηλό εισόδημα, και αντίστοιχα στις γυναίκες το προσδόκιμο ζωής είναι 18,9 χρόνια μεγαλύτερο.


Οι άνθρωποι στις ανεπτυγμένες χώρες έχουν περισσότερο ελεύθερο χρόνο



Οι ώρες εργασίας δεν έχουν μειωθεί πάρα πολύ, ωστόσο σε σύγκριση με τα τέλη του 19ου αιώνα, οι αναπτυγμένες χώρες έχουν πολύ πιο λογικό ωράρια εργασίας σήμερα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης