Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιστορική απόφαση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - Εγκρίθηκε η πρόταση για τη διάσπαση της Google

tags :
Ιστορική απόφαση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - Εγκρίθηκε η πρόταση για τη διάσπαση της Google
Η απόφαση της ΕΕ δεν είναι δεσμευτική αλλά αναμένεται να επηρεάσει σημαντικά την απόφαση της Κομισιόν
Εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η πρόταση για τη διαίρεση της Google, με συντριπτική πλειοψηφία 458 υπέρ και 173 κατά.
Οι ευρωβουλευτές υιοθέτησαν αυτή την σκληρή στάση έναντι της Google, με στόχο να σταματήσει η αθέμιτη πρακτική με την οποία ευνοεί δικές της υπηρεσίες στην μηχανή αναζήτησής της.
Ειδικότερα οι Ευρωπαίοι βουλευτές αποφάσισαν την διαίρεση της Google, καθώς θεωρούν αναγκαία τον διαχωρισμό μεταξύ των «μηχανών αναζήτησης» και των «εμπορικών υπηρεσιών».
Οι επικριτές της Google στην Ευρώπη, αισθάνονται ότι ο αμερικανικός κολοσσός κατέχει δεσπόζουσα θέση στον κλάδο των μηχανών αναζήτηση, καθώς κατέχει σήμερα μερίδιο αγοράς άνω του 90%.
Μάλιστα ο επίτροπος της ΕΕ, Günther Oettinger, πρότεινε την εισαγωγή του «φόρου google», που θα υποχρέωνε τις μηχανές αναζήτησης όπως η Google να καταβάλλουν ένα τέλος για την εμφάνιση copyrighted υλικό στις ιστοσελίδες τους.
Σημειώνεται ωστόσο ότι η απόφαση της ΕΕ δεν είναι δεσμευτική αλλά αν μη τι άλλο, αναμένεται να επηρεάσει σημαντικά την απόφαση της αρμόδιας αρχής, ήτοι της Κομισιόν.
Το ψήφισμα – στο οποίο σημειωτέον δεν γίνεται σαφής αναφορά στη Google – στηρίχθηκε στα εξής δεδομένα:
- Τον τρόπο που η Google χρησιμοποιεί τη μηχανή αναζήτησης σε σχέση με τους ανταγωνιστές της
- Τον τρόπο που αντιγράφει υλικό άλλων ιστότοπων (π.χ. κριτικές για εστιατόρια)
- Την δεσπόζουσα θέση της στην αγορά και ιδίως στις διαδικτυακές διαφημίσεις
- Στους περιορισμούς που επιβάλλει ο αμερικανικός κολοσσός στον τρόπο που μπορεί να επιλέξει κάποιος διαφημιζόμενος να διαφημιστεί σε ανταγωνιστική εταιρεία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης