Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συνεχίζεται η ελεύθερη πτώση του πετρελαίου – Μόνον τον Νοέμβριο υποχωρεί κατά 15%

Συνεχίζεται η ελεύθερη πτώση του πετρελαίου – Μόνον τον Νοέμβριο υποχωρεί κατά 15%
Στον χειρότερο μήνα από το 2008 αναδεικνύεται ο Νοέμβριο για τον «μαύρο χρυσό»
Η κάθετη πτώση που κατέγραψε χθες, Πέμπτη, η τιμή του «μαύρου χρυσού», λόγω της απόφασης του ΟΠΕΚ να διατηρήσει την παραγωγή στα υφιστάμενα επίπεδα των 30 εκατ. βαρελιών ημερησίως, συνεχίζεται και σήμερα στην αγορά εμπορευμάτων του Λονδίνου.
Η τιμή του πετρελαίου Brent καταγράφει νέα χαμηλά τετραετίας, στα 71 δολάρια το βαρέλι.
Σημειώνεται ότι μόνον τον Νοέμβριο το πετρέλαιο έχει χάσει το 15% της αξίας του, με τον εν λόγω μήνα να καθίσταται ο χειρότερος από το 2008.
Από τον Ιούνιο, όταν ξεκίνησε και η πτωτική τροχιά στην τιμή του, καταγράφονται απώλειες 40%.
Στην αγορά εμπορευμάτων του Λονδίνου, η τιμή του πετρελαίου Brent πλησιάζει σήμερα, Παρασκευή, νέα χαμηλά τετραετίας, ήτοι από το καλοκαίρι του 2010, στα 71 δολάρια το βαρέλι, όταν στην αρχή της εβδομάδας διαπραγματευόταν πέριξ των 80 δολαρίων το βαρέλι.
Μετά το πέρας και της σημερινής συνεδρίασης, το πετρέλαιο θα μπορούσε να επιβεβαιώσει τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση από το 2011, αλλά και τη μεγαλύτερη πτώση από τον Νοέμβριο του 2008 (-15%).
Η έλλειψη συμφωνίας στη σύνοδο του ΟΠΕΚ για μείωση της παραγωγής προκάλεσε χθες, Πέμπτη, ημέρα αργίας στις ΗΠΑ, διόρθωση μεγαλύτερη του 7% στην τιμή του πετρελαίου τύπου West Texas με αναφορά στις ΗΠΑ, μέχρι τα 68 δολάρια το βαρέλι, τα χαμηλότερα επίπεδα από το 2010.
Οι αναλυτές της Societe Generale κάνουν λόγο για μια νέα εποχή όσον αφορά το πετρέλαιο, με τη Σαουδική Αραβία και τον ΟΠΕΚ να «απορρίπτουν» τη σταθεροποίηση στην αγορά, προκειμένου να μην χάσουν μερίδιο σε ένα μεταβαλλόμενο περιβάλλον.
Η αύξηση της παραγωγής από χώρες – μη μέλη του ΟΠΕΚ, αλλά και η «άνθηση» του μη συμβατικού πετρελαίου των ΗΠΑ εδραιώνει τις προοπτικές για πλεόνασμα προμήθειας.
Η Goldman Sachs από την άλλη πλευρά σημειώνει ότι η απόφαση του ΟΠΕΚ προσφέρει περιθώριο για μεγαλύτερη πτώση της τιμής του πετρελαίου, ενώ κάνει λόγο για μεγάλο πλεόνασμα προμήθειας στο πρώτο ήμισυ του 2015.
Οι αναλυτές της Goldman Sachs διατηρούν την εκτίμησή τους ότι η τιμή του πετρελαίου Brent το 2015 θα κυμανθεί πέριξ των 80 και 85 δολαρίων το βαρέλι και αυτή του πετρελαίου τύπου West Texas μεταξύ των 70 και 75 δολαρίων το βαρέλι.
Χθες, εν τω μεταξύ, κατά την έναρξη της συνόδου των χωρών μελών του ΟΠΕΚ ο ιρανός υπουργός εκτίμησε ότι τους προσεχείς μήνες η τιμή του πετρελαίου θα κυμανθεί μεταξύ 65 και 70 δολαρίων το βαρέλι.


www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης